Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Polskie eurosieroty - Norwegia

983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Dzisiaj w nrk.no jest artykul o polskich eurosierotach, ktorych rodzice pracuja za granica.
Biedne dzieci musza sie same soba zajmowac, gdyz nie zawsze maja doroslych opiekunow.

Jest to dla mnie wstrzasajace - zostawienie swoich dzieci na taki dlugi okres czasu bez nadzoru.
Codzienna niepewnosc i rozterki co sie z nimi dzieje. Niemozliwosc bycia z nimi, kiedy potrzebuja wsparcia i opieki.

Moze jednak nie powiadam sie wypowiadac, bo jestem w luksusowej sytuacji - mam prace, dobre zarobki i wszystko co potrzebuje do zycia. Nie musze jezdzic tysiace km aby pracowac u "obcych".
www.nrk.no/verden/mor_-_-ikke-fortell-la...-er-alene-1.12270178
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
taa
ale gdyby te dwa miliony rodziców z Polszy nie wyjechało za pracą i chlebem do dobrych Panów za granicę
to co prawda dzieci by nie były euro sierotami
ale wszyscy by z głodu pozdychali
a nawet i te górniki i hutniki i lekarze i gospodarze
do których Unia i pracujący za granica rodacy dokładają
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów

(agasol80)
Wiking
dobrze ,ze duzo Polakow wrocilo .....po dzieci,zony/mezow,a nawet swoich rodzicow
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
agasol80 napisał:
dobrze ,ze duzo Polakow wrocilo .....po dzieci,zony/mezow,a nawet swoich rodzicow
wrócili
zabrali
i teraz dolarów i euro nie przesyłają
za co mają się nowe domy w Polsce budować
za co będą żyć młodociani emeryci, krusowicze, kilka milionów do pracy niezdolnych i drugie kilka trwale bezrobotnych
skąd na podwyżki płac dla górników, lekarzy, pielęgniarek, gospodarzy .....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Od groma wróciło bo za granicą bez języka od czasu wybuchu kryzysu nie przyjmują do pracy. Do tego 95% ofert to śmiech , przez agencje , bez najmniejszych gwarancji godzin. Ludzi co pojechało ostatnimi czasy za pożyczone z providenta i po rodzinie pieniądze ,a pracy nie było z wyjątkiem dorywczego zawracania głowy to jest bez liku. Z każdym krajem ta sama melodia. Na samej mojej wiosce liczącej 600 dusz to samych par po powrocie zza granicy jest kilkanaście. A luzaków ze 30 osób. A gminie będzie odpowiednio więcej. Jak jadę do sklepu to ekspedientki mają tematy rozmów takie że , "tamtci pojechali, a po dwóch tygodniach już z powrotem", albo o innych "tyle lat byli za granicą i ani domu , ani kasy , tylko rozpadający się golf", itp. , itd. . Wszyscy jakoby wyjechali , a jak ubolewają sami urzędnicy za rogatkami miasta zaczyna się dramat z bezrobociem, tak jak u mnie to 20%. Nie ma na co jechać. Chodzi w końcu o to żeby się nachapać i przywieżć woreczki pieniędzy, lub pojechać z rodziną na dobre warunki, pracowo-zarobkowo-mieszkaniowe. A nie o to żeby uwalić kasę i się wku**ić. Najnowsza oferta jaką mi przysłała agencja, Holandia i teraz uwaga , uwaga wykwalifikowany doświadczony stolarz -cieśla, praca tymczasowa (czyli czytaj : w porywach miesiąc), wałsny dojazd, rzecz jasna płynny język , i szałowa stawka 8.65E brutto/h. Tylko debil na to pojedzie. Do Norwegi wcale oferty dużo lepiej nie wyglądają, żadnych gwarancji godzin, drogie skasowanie za pokój, wyjazd własnym autem na własny koszt. Też tylko kto nie był i nie ma pojęcia na to pójdzie. Tylko że go nie wezmą bo trzeba znać język i mieć udokumentowane doświadczenie ze skandynawi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Lomo napisał:
Od groma wróciło bo za granicą bez języka od czasu wybuchu kryzysu nie przyjmują do pracy. Do tego 95% ofert to śmiech , przez agencje , bez najmniejszych gwarancji godzin. Ludzi co pojechało ostatnimi czasy za pożyczone z providenta i po rodzinie pieniądze ,a pracy nie było z wyjątkiem dorywczego zawracania głowy to jest bez liku. Z każdym krajem ta sama melodia. Na samej mojej wiosce liczącej 600 dusz to samych par po powrocie zza granicy jest kilkanaście. A luzaków ze 30 osób. A gminie będzie odpowiednio więcej. Jak jadę do sklepu to ekspedientki mają tematy rozmów takie że , "tamtci pojechali, a po dwóch tygodniach już z powrotem", albo o innych "tyle lat byli za granicą i ani domu , ani kasy , tylko rozpadający się golf", itp. , itd. . Wszyscy jakoby wyjechali , a jak ubolewają sami urzędnicy za rogatkami miasta zaczyna się dramat z bezrobociem, tak jak u mnie to 20%. Nie ma na co jechać. Chodzi w końcu o to żeby się nachapać i przywieżć woreczki pieniędzy, lub pojechać z rodziną na dobre warunki, pracowo-zarobkowo-mieszkaniowe. A nie o to żeby uwalić kasę i się wku**ić. Najnowsza oferta jaką mi przysłała agencja, Holandia i teraz uwaga , uwaga wykwalifikowany doświadczony stolarz -cieśla, praca tymczasowa (czyli czytaj : w porywach miesiąc), wałsny dojazd, rzecz jasna płynny język , i szałowa stawka 8.65E brutto/h. Tylko debil na to pojedzie. Do Norwegi wcale oferty dużo lepiej nie wyglądają, żadnych gwarancji godzin, drogie skasowanie za pokój, wyjazd własnym autem na własny koszt. Też tylko kto nie był i nie ma pojęcia na to pójdzie. Tylko że go nie wezmą bo trzeba znać język i mieć udokumentowane doświadczenie ze skandynawi.

Są widać chętni na taką prace to co się dziwić.
Praca przez agencje to tylko na start żeby się gdzieś załapać, a nie sposób na zarabianie pieniędzy.
Jesteś dobry w tym co robisz i chcesz jeździć często do kraju to otwierasz jednoosobową firmę i masz z bańki agencje i kiepskie wynagrodzenie. Dwóch moich znajomych tak pracuje w budowlance, pół roku w Norwegii reszta poza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Jak by to to było tak banalne to co rusz nie było by ogłoszeń choćby na MN osób które "przebywają od roku w Norwegi" i szukają pracy lub zleceń. Nie no oczywiście, trzeba mieć duży wkład finansowy (a przecież raczej emigrantom czy kandydatom na emigrantów to nie o to chodzi żeby włożyć , ale o to żeby zarobić konkretną kasę), no i bez dobrego norweskiego to też zasadniczo utopia. Ale np. w Holandi działalność nawet jak masz tam sprzęt , vana, lokal, i znasz język , nie pomoże jak ci płacą faktury po roku albo wcale.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Lomo napisał:
Jak by to to było tak banalne to co rusz nie było by ogłoszeń choćby na MN osób które "przebywają od roku w Norwegi" i szukają pracy lub zleceń. Nie no oczywiście, trzeba mieć duży wkład finansowy (a przecież raczej emigrantom czy kandydatom na emigrantów to nie o to chodzi żeby włożyć , ale o to żeby zarobić konkretną kasę), no i bez dobrego norweskiego to też zasadniczo utopia. Ale np. w Holandi działalność nawet jak masz tam sprzęt , vana, lokal, i znasz język , nie pomoże jak ci płacą faktury po roku albo wcale.

Banalne to jest pójść do szkoły zawodowej nauczyć się fachu, popracować i złapać doświadczenie i pojechać do pracy za granicę na gotowe. Popyt i podaż proste jak drut, więcej chętnych niż ofert pracy. Firmy w Holandii to nie wiem jak funkcjonują. Tych ludzi co znam to jeden zna norweski trochę drugi wcale praktycznie, problemów z płatnościami nie mają bo zlecenia zdobywają pocztą pantoflowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
a w jakim celu norwedzy zrobili ten film i po co
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Tu polski odpowiednik
m.onet.pl/wiadomosci/prasa,vse8jt

"tatanka : Nikogo w Radomiu nie brakuje no może poza rodzicami dla opuszczonych dzieci. Gdyby byli ci budowlańcy, spawacze, lekarze to albo by byli bezrobotnymi, albo zarabiali grosze, ledwo wiążąc koniec z końcem. I tyle w temacie!
Polska zmarnowała swoją szanse bycia tygrysem europy. Tę szansę zmarnowali kolejni władcy Polski począwszy od "grubej kreski", aż po obecne "popłuczyny po ryżym oszuście" Powstało skorumpowane i zbiurokratyzowane państwo, które wespół z różnymi innymi pijawkami wysysa krew, aż do anemii Narodu Polskiego i pilnuje aby obcy mieli też swój udział w tej krwawej uczcie"

"Zyga : Dramat POlski, to jej sprzedajna władza. Ci ludzie są gorsi od bestii. Mam nadzieje, że krzywda ludzka odbije im sie czkawką. Prowadzenie małej firmy w tym , złodziejskim, kraju to horror. 10 ZUS, 20-go VAT + dochodowy i tak w kółko. Niepewność jutra i zadnych perspektyw. Tyra PO 10-12 godzin na dobe, żadnych urlopów itd. Ten zamach w Tunezji odebrałem tragicznie, ale zadałem sobie pytanie jaki jest status zawodowy wycieczkowiczów? Skąd maja kase na wojaże? Niesprawiedliwość społeczna jest piramidalna. Trzeba wyMajdanić tę, złodzijską bande. "

" .. : Prawda jest taka, że ludzie 50+ sami są sobie winni, że nie będzie dla nich na emerytury. Taki rząd sobie wybraliście to my młodzi musimy uciekać tam gdzie jest lepiej - dlatego też niestety zmian w Polsce nie będzie - komunę obalono bo wkurzeni ludzie wyszli na ulice, dzisiaj Ci wkurzeni którzy ten rząd by obalili wyjechali w liczbie 3mln za granice bo się w Polsce ledwo koniec z końcem wiąże i nawet ciężko pracując człowiek niczego się nie dorobi. "

"~taka sobie : Polska jest najdziwniejszym krajem. Kształci młodzież i SAMA je wypycha za granicę. Bo jak nazwać wszelkie ogłoszenia na portalach pielęgniarskich, w Izbach Pielęgniarskich? Wszędzie nakłanianie na wyjazd do Niemiec, Austrii, Szwajcarii , Emiratów Arabskich(!). A za kilka lat będzie płacz i zgrzytanie zębami, że nie ma pielęgniarek, bo już jest ich za mało. Nie czarujmy się. Z Ukrainy tu nikt nie przyjedzie. One też wyjeżdżają na Zachód, bo za te pieniądze by nie przeżyły, a do domu też trzeba kasę wysłać. Przez następne 5 lat odchodzi na emeryturę następnych kilka tysięcy piguł. Ciekawe co wtedy? "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok