Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pobyt w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Małgorzata Gol ***kaBoom*** rodowe (346 niezalogowanych)
4 Posty

(ewcia22443)
Wiking
dwa miesiące temu przyjechałam do męża do Norwegii mąż ma stałą prace ja chcę się sterać o pozwolenie o pobyt i tu pytanie jakich dokumentów potrzebuję? gdzie muszę się udać na początek ? z góry dziękuje za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Na początek to 2 miesiące temu powinnaś udać się do komputera i zarejestrować się na wizytę na Policji, a w odpowiedniej rubryczce wpisać że korzystasz z przepisów dotyczących łączenia rodzin.

Poza tym przez najbliższe 2 miesiące mężowi gotuj na śniadanie obiad i kolację najwyżej kanapki z chlebem, o słodzonej herbacie niech zapomni. Za to, że ściąga tu żonę a tak elementarnych i oczywistych rzeczy nie wie.

I przez 3 miesiące co dzień wieczorem niech Cię boli głowa.

Nic my się nie należy, leniowi patentowanemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Na poważnie:
Rzeczywiście powinnaś go zabić - ale najpierw dostań pozwolenie na pobyt

1.Rejestrujesz się w necie na wizytę na Policji
2.Dostaniesz info gdzie i o której godzinie masz się stawić.
3.Spokojnie, nikt Cię nie będzie przesłuchiwał, wizyta tak stresująca i skomplikowana jak nadanie listu poleconego na poczcie w Polsce - tylko do okienka krócej się stoi.
4. Wykaz dokumentów który znajdziesz na stronie www potrafi wbić w ziemię. Olej to. Musisz być ty osobiście, dobrze by było żeby twój małżonek był też. Oboje z paszportami. Oraz: pro forma jego pozwolenie na pobyt, i jego umowa o pracę - to już nie pro forma. Obowiązkowo odpis aktu ślubu na eurodruku [lub przetłumaczony], i mogą chcieć umowę najmu mieszkania.

Prosto z Policji idź do Skattu zgłosić do przyjazd do Norwegii to się pojawisz w Folkeregister. To ważne. Potem podpisz z kimś jakąkolwiek umowę o pracę, może być na jedną milionową etatu, następnie składasz wniosek o wydanie karty podatkowej i masz już wszystko: Pobyt, numer i kartę podatkową.

powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(ewcia22443)
Wiking
Dwa miesiące temu jeszcze nie byłam pewna że zostanę w Norwegii przez te dwa miesiące podróżowałam między Polską a Norwegią.Ale przez te dwa miesiące mąż dostawał śniadanie cieplutkie obiady i kanapki do pracy bez względu na to czy zostanę tu czy nie ale dziękuje za dobre rady. pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(ewcia22443)
Wiking
Bardzo Bardzo dziękuję za pomoc. Ale męża jednak oszczędzę . pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok