Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Życie w pojedynkę w Oslo/Bergen - Norwegia

Czytali temat:
Edyta G Marek Kucinski Paweł K. Mariusz1993 (1648 niezalogowanych)
2 Posty
Bartek Komar
(kibic232)
Wiking
Witam wszystkich. Niedługo bo już w kwietniu chce jechać do Norwegii pracować Od małego pracowałem z ojcem przy remontach i wykończeniach niestety wszystko na czarno i nie mam żadnych papierów potwierdzających moje doświadczenie... więc znalazłem kilka ciekawych ofert pracy w norwegi za 150-170 NOK/h czyli pracując 6 dni w tygodniu przez cały miesiąc po 8 h to wypłata teoretycznie powinna wyjść nawet przy stawce 150 NOK/h 28800 NOK. Firma która daje prace zapewnia też zakwaterowanie ale wiadomo cisnąć sie ciągle z innymi ludźmi w małych ciasnych pokoikach i spać po kilku w jednym pokoju kusi aby poszukać jakiegoś mieszkania samemu albo chociaż oddzielnego pokoju bo wiem że mieszkania są strasznie drogie (dodam ze mówię o wynajęciu mieszkania w Oslo lub Bergen bo w tych miastach znalazłem najwięcej zachęcających ofert). Przyjmijmy ze znajdę jakieś malutkie mieszkanie za które w Oslo bym płacił około 10000 NOK to z wypłaty zostało by 18800 NOK ile bym wydał na jedzenie jeżeli będę mieszkał sam ? Dodam też że nie planuje szybkiego powrotu do PL więc nie będę raczej oszczędzał na jedzeniu Jak ktoś wie to niech napisze ile kosztuje np karnet na basen czy na siłownie np w Oslo bo też chciał bym wrócić do treningów, ile kosztuje strzyżenie u fryzjera w norwegi itp. takie podstawowe rzeczy . Na pewno wezmę ze sobą sporo jedzenia jak będę wyjeżdżał z Polski ale ciekawi mnie ile powinienem mieć ze sobą pieniędzy aby jakoś na tym jedzeniu z PL i funduszach przeżyć pierwszy miesiąc głównie do pierwszej wypłaty Wiadomo początek nie będzie łatwy ale nikt nie mówił że będzie łatwo I chciałem też zapytać bo czytałem gdzieś, że po przyjechaniu do norwegi trzeba zgłosić na posterunek coś tam załatwić o co z tym chodzi to prawda ?

POZDRAWIAM WSZYSTKICH !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
po pierwsze zle to kalkulujesz bo 28800 brutto minus podatek około 30 % i to jest twoja pensja co dostajesz na konto, od tego mozesz sobie odejmowac mieszkanie. Pozatym na mieszkania to najczesciej 2,3 mies wiec na dzien dobry musisz miec 30,40 tys kr na mieszkanie(2,3 mies dep plus pierwszy miesiac)

Nastepny temat..na gebe bez referencji to nikt Ci pracy nie da chyba że u polaka który Cie na 90 % oszuka

Żarcie mozesz sobie z polski przywozic ale jak tu chcesz normalnie jesc to ok 4 tys kr na miesiac

Karnet na siłownie ok 300 kr na miesiac
Fryzjer 200 kr
chleb 20/30 kr
mleko 16 kr
masło 20/30 kr

Warto mies przy sobie te 20/30 tys kr na start...to takie minimalne starty

Co do papierów to trwa ok 3 tyg i do tego czasu pracodawca potraca Ci 50 % podatku...ale nie martw sie..podatek musi sie zgadzac..dostaniesz zwrot...nikt Ci nic nie zabierze

W tyg pracuje sie 37,5-40 h za normalna stawke, póznij masz 50 %, 21-6 rano i niedziela 100 %, najczesciej sobota i niedziela wolna

Dalej zainteresowany ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
to co piszesz przypomina dzielenie skory na niedzwiedziu

jest tutaj masa specjalistow z papierami ale bez jezyka i oni pracy znalezc nie moga, wiec uwazasz, ze akurat Tobie sie uda?

Polacy sa gotowi pracowac za 90nok za godz w ciezkich warunkach, akurat teraz w mrozie chlopaki wymieniaja okna w rekkehus gdzie mieszkam... a dzis sobota... odciagane maja za mieszkanie z tych 90nok wiec pomysl ile moga zarobic i to nie jest pierwsza historia jaka slysze!! naokolo duzo takich -pracodafcow-

zeby zdobyc legalna prace trzeba sie niezle nachodzic, nazalatwiac, naprosic ale i posiadac jakies referencje, skonczona szkole, cos w glowie no i znac jezyk!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
pozatym piszesz tam że twój fach to remonty i wykonczenia. tu jest masa ludzi własnie takich. Naprawde nie warto. Trzeba cos innego umiec. pozatym tak jak milka napisała jezyk..dobry jezyk angielski, norweskiego ludzie tu sie ucza na miejscu.

Np wczoraj mi gość opowiadał z którym pracowałem ze przyjechał tak samo jak Ty tu chcesz do pracy przez agencje, projekt miał byc na kilka mies a okazało sie na miejscu że 3 dni. Ale sobie poradził bo dobrze gada po angielsku, jest robotny i sie zna na tym co robił. Pozatym dla norwegów nie licza sie referencje z polski. To tylko dla agencji posredniczacych z polski do swoich norweskich pracodawców. To jest tak jak jestes tutaj jakbys budował swoje CV od poczatku, zbierał od nowa referencje itd, doswiadczenie norweskie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Bartek Komar
(kibic232)
Wiking
Chyba źle mnie trochę zrozumieliście. O tym, że nie mam papierów potwierdzających doświadczenie w wykończeniówce itp. tak wspomniałem bo chciał bym to robić ale wiadomo bez papierka, że to potrafię nic nie znaczy. Więc znalazłem kilka ogłoszeń związanych z wgl. innym rodzajem pracy np. na produkcji czy na magazynowaniu itp. tam jest potrzebny tylko język angielski którym potrafię się posługiwać szkołę mam też ukończoną technikum budowlane. Ogłoszenia na, które się natknąłem wystawia polska firma załatwiająca pracę w norwegi i podają, że umowę podpisuje sie jeszcze w Polsce z nimi. wiadomo na początek okres próbny 3 miesiące a jeśli odpowiada pracownik przedłużają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
ale wiadomo bez papierka, że to potrafię nic nie znaczy

Może w polsce nie znaczy ale tu znaczy

Lykke til !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
...29000 NOK ???
to kieszonkowe na cukierki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
Ogłoszenia na, które się natknąłem wystawia polska firma załatwiająca pracę w norwegi i podają, że umowę podpisuje sie jeszcze w Polsce z nimi. wiadomo na początek okres próbny 3 miesiące a jeśli odpowiada pracownik przedłużają

daj linka

p.s. w swietego mikolaja tez wierzysz??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok