Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Okres ochronny przed zwolnieniem po 60-tce - Norwegia

4 Posty
maxis maxis
(maxis)
Wiking
Witam. Mam pytanie odnośnie okresu ochronnego przed zwolnieniem pracownika.
W sierpniu 2014 skończyłem 60lat. Kontrakt mam do końca roku ale jestem prawie pewien że będzie on przedłużony jednak zawsze pozostaje jakaś niepewność. Słyszałem że w Norwegii obowiązuje po 60 roku życia okres ochronny ktory nie pozwala na zwolnienie pracownika. Jednak nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji. W związku z tym zwracam się o pomoc na forum może ktoś z was udzieli mi takiej informacji i wskaże odpowiendie przepis w kodeksie pracy itp.
Z góry dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Ustawa o środowisku pracy (Arbeidsmiljøloven) stanowi, że pracownik, który ukończył 60 rok życia i posiada minimum 10 lat przepracowane w tej samej firmie, jest w tej firmie chroniony w taki sposób, że okres wypowiedzenia takiego pracownika w trakcie trwania umowy wynosi 6 miesięcy ze strony pracodawcy. Mówi o tym § 15-3 (3) przywoływanej ustawy.

Czy w obecnej firmie przepracował Pan 10 lat? Jeśli tak, to jest to dość dziwne, że nadal ma Pan krótkoterminowe kontrakty.

Więcej informacji: www.multinor.no
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok