Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak płacić za mieszkanie. - Norwegia

Czytali temat:
Seweryn Szmuc Karol Arendt Michał Michał darek47 ... Lukasz Brt Krystian Gębala (1120 niezalogowanych)
6 Postów
Przemek R...
(Przemek78)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem i jeśli ktoś kto wie coś w tej sprawie może mi doradzi.
Jestem w Norwegii już prawie rok pracuje legalnie i mam kontrakt na stałe ale chodzi o mieszkanie.
Wynajmuję pokój od polaka który wynajął całe mieszkanie. Przez pewien czas przelewałem mu pieniądze na konto ale pewnego razu zabronił mi to robić bo rzekomo zapłaci podatek od tego. Teraz płacę mu co miesiąc do ręki ale nie mam żadnego pokwitowania ani nic. Wiem, że gdy się rozliczam z podatku to takie coś się przydaje. Może ktoś kto zna temat podzieli się ze mną informacją. Czy on może dawać mi jakieś pokwitowanie co miesiąc czy na koniec roku? Jeśli ktoś pomoże to z góry dziękuję. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów

(fomfny1)
Nowicjusz
Jak dla mnie pobierając od Ciebie pieniądze ze wynajem jest to jest przychód z którego powinien się rozliczyc. Nie wykazując tego nigdzie nie musi się z tego rozliczac. Wystawiając pokwitowanie musi się liczyc z tym, że będzie musiał odprowadzic od tego podatek. Więc wiadomo jak to polak kombinuje i robi to na lewo.
Jest to oczywiście na Twoją niekorzysc przy końcowym rozliczeniu podatkowym...
Co zrobic ? Poprosic Pana o pokwitowanie :-D Albo je da, albo się zezłości i wyrzuci Cię z pokoju licząc, że kolejny wynajmujący nie będzie robic problemów z tego tytułu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Antek Norsk
(Antosiek)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Antosiek napisał:
hejo. Zgodnie z moja wiedza wlasciciel domu, mieszkania wynajmujac mniej niz 50% calkowitej powierzchni (domu, mieszkania) nie musi odprowadzac od sumy wynajmu zadnego podatku i nie musi nigdzie zglaszac ze wynajmuje. Obowiazuje wylacznie umowa miedzy najemnca i wynajmujacym. Byc moze sie myle, tak mi powiedzial kiedys znajomy norweg.

Dokładnie tak jest, tylko jest to chyba 51%, ale niewielka to różnica.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
Kasia Janowska
(maniakalnie)
Początkujący
giovi2 napisał:
Antosiek napisał:
hejo. Zgodnie z moja wiedza wlasciciel domu, mieszkania wynajmujac mniej niz 50% calkowitej powierzchni (domu, mieszkania) nie musi odprowadzac od sumy wynajmu zadnego podatku i nie musi nigdzie zglaszac ze wynajmuje. Obowiazuje wylacznie umowa miedzy najemnca i wynajmujacym. Byc moze sie myle, tak mi powiedzial kiedys znajomy norweg.

tyle,ze ten Polak nie wynajmuje swojego mieszkania,tylko PODNAJMUJE pokoj. tu sie sytuacja zmienia.

jak podnajmuje oficjalnie,ma wplywy na konto to podatek powinien byc oodprowadzony. nie chce placic podatku dlatego kaze ci placic gotowka. chyba nie musze dodawac ze placenie za cokolwiek gotowka, bez rachunku, potwierdzenia jest nierozsądne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Przemek R...
(Przemek78)
Wiking
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i za odpowiedź . Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
maniakalnie napisał:
giovi2 napisał:
Antosiek napisał:

tyle,ze ten Polak nie wynajmuje swojego mieszkania,tylko PODNAJMUJE pokoj. tu sie sytuacja zmienia.

jak podnajmuje oficjalnie,ma wplywy na konto to podatek powinien byc oodprowadzony. nie chce placic podatku dlatego kaze ci placic gotowka. chyba nie musze dodawac ze placenie za cokolwiek gotowka, bez rachunku, potwierdzenia jest nierozsądne.

To trochę nie tak.
Jeżeli na umowie wynajmu sa wszyscy wynajmujący, czyli nap 3 kolegów, a jeden przelewa pieniądze właścicielowi to jest wszystko w porzadku.
Reszta 2 kolegow przelewa pieniadze temu pierwszemu.
Tu chyba jest wszystko logiczne ze ten pierwszy nie pobiera żadnego wynagrodzenia za wynajem. To nawet widac w rozrachunkach.

Sytuacja jest inna, jeżeli nie ma wszystkich na umowie najmu.

Z kim masz kontrakt? Z kolegą czy wlascicielem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok