Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Skifttillegg for 2 zamiast overtid? - Norwegia

Czytali temat:
M N Makumba Garage Przemek Przemek Tomasz Bogatko Arek Klimek Arkadiusz No (2332 niezalogowanych)
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Mam pytanie dla bardziej doświadczonych w prawie pracy.

Ponieważ wyjedziemy do pracy poza miejsce zamieszkania ok 100 km., ...i będziemy pracować po 12 godzin zamiast 7,5 (od poniedziałku do czwartku) a w piatek wolne.
Moje pytanie jest.
Czy tak pracodawca moze żaglować?.
.......By nie pracować jako overtid od 15 do 20 tylko za wolne, a w zamian dodaje 23 kr do godziny jako 2 zmiana?
I jeszcze pytanko.
Ile wynosi dieta pracownicza na taki wyjazd, jeśli pracodawca opłaca hotel z wyżywieniem albo bez wyżywienia w wersji drugiej?
Czy nazywa sie to døgndiett bo wiele wersji jest w necie.
Spotka sie ktoś praktycznie z tematem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Dodam jeszcze na umowie, moje godziny pracy sa od 7 do 15.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Simmon napisał:

Ponieważ wyjedziemy do pracy poza miejsce zamieszkania ok 100 km., ...i będziemy pracować po 12 godzin zamiast 7,5 (od poniedziałku do czwartku) a w piatek wolne.
Moje pytanie jest.
.......By nie pracować jako overtid od 15 do 20 tylko za wolne, a w zamian dodaje 23 kr do godziny jako 2 zmiana?
I jeszcze pytanko.
Ile wynosi dieta pracownicza na taki wyjazd, jeśli pracodawca opłaca hotel z wyżywieniem albo bez wyżywienia w wersji drugiej?

Jeśli się godzisz na takie warunki to jak najbardziej legalne, dobrze że ci avspasering nie władowali za zwykłą stawkę....

stawka z drugą zmianę to zależy od branży, ale taka jest jak najbardziej prawdopodobna.

Dieta nie wiem co to w koło komina pracuje...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Joseph napisał:
Simmon napisał:

Moje pytanie jest.
I jeszcze pytanko.

Jeśli się godzisz na takie warunki to jak najbardziej legalne, dobrze że ci avspasering nie władowali za zwykłą stawkę....

stawka z drugą zmianę to zależy od branży, ale taka jest jak najbardziej prawdopodobna.

Dieta nie wiem co to w koło komina pracuje...

Jeszcze na nic sie nie zgodziłem, ale .....trzeba mieć jakąś minimalną choć wiedze do dyskusji przed wyjazdem.

To jest ta dieta czy nikt nie miał doczynienia z tym...... A moze wszyscy sie daja ruchać i nikt nie pobiera co sie należy?
....i dzieku za info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Maciej Szkl
(NoName)
Wiking
Co do diety:
Diett med overnatting 690 nok minus koszt śniadania ustawowo 10% tej diety. Czyli 621 nok.

Tu masz dokładnie ile wynosi redukcja za poszczególne posiłki.
Måltidstrekk innenlands: Frokost 10 % av diettsatsen (hotell: kr 69,-), Lunsj 40 % (hotell: kr 276,-), Middag 50 % (hotell: kr 345,-).

Jeżeli pracodawca pokrywa koszty wyżywienia to żadnej kasy z tytułu diety nie wypłaca.

Pozdro

*Edycja: śniadanie zawsze jest zapewnione w hotelu i zawsze te 10% diety musi być odpisane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Dzieki za info.
690 nok dodatku to sporo jak za dobę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
wszystko jest jak zwykle ladnie i pieknie to co piszesz a juz nie wiesz ze jestes ruchany w d....

czytalem post od poczatku to powiem tylko ze nedza jak nie wiem

przyjedziesz przerobisz temat to sie dowiesz jak na tym wyjdziesz

powiem tylko ze 15 lat w Norwegii czegos mnie nauczylo

a pisanie jade w ciemno, mam kontrakt o prace i wiele innych ciekawostek przyrodniczych o ktorych ludzie rozpisuja na forum jest calkiem zabawne mozna sie posmiac chociaz

100 km do pracy ?? hehehe

pytanie czy bendziesz dojezdzal wlasnym samochodem ? czy komunikacja ? czy nie wiem moze sie myle ale popkonanie takiej odleglosci zajmuje przynajmniej 2 godz w jedna strone to czy za te 2 godz. bendziesz mial placone ? no a wsumie to tam i z powrotem 4 godziny

czlowieku nie masz pojecia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
wszystko jest jak zwykle ladnie i pieknie to co piszesz a juz nie wiesz ze jestes ruchany w d....

czytalem post od poczatku to powiem tylko ze nedza jak nie wiem

przyjedziesz przerobisz temat to sie dowiesz jak na tym wyjdziesz

powiem tylko ze 15 lat w Norwegii czegos mnie nauczylo

a pisanie jade w ciemno, mam kontrakt o prace i wiele innych ciekawostek przyrodniczych o ktorych ludzie rozpisuja na forum jest calkiem zabawne mozna sie posmiac chociaz

100 km do pracy ?? hehehe

pytanie czy bendziesz dojezdzal wlasnym samochodem ? czy komunikacja ? czy nie wiem moze sie myle ale popkonanie takiej odleglosci zajmuje przynajmniej 2 godz w jedna strone to czy za te 2 godz. bendziesz mial placone ? no a wsumie to tam i z powrotem 4 godziny

czlowieku nie masz pojecia

No w chooj ciebie życie nauczyło, po za podstawową umiejętnością czytania ze zrozumieniem. Wyjeżdża chłop do pracy 100km od domu i będzie tam mieszkał 4 dni w tyg. A ty Pacanie pierolisz o dojazdach....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Egil Trohaug
(Egil Trohaug)
Wiking
Jak chodzi o dieta:

Tu mamy informacja o temat dieta – od panstwowy strony. Ale jednak po Norwesku 

www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift...fter/DiettNattilegg/

I musze najpierw poinformowac ze jako norweg piszac po polsku[i] kilka bledow ortagraficznych moga sie pojawic...

Pisze sie najpierw ze pracodawca I pracownika moga sie zgodzic miedzy soba o co I jak – dotyczacy posilki I nocowaniu. Jednak istnieje standard – ktory obowiazuje dla tych ktory sa zatrudniony na komunalnych I panstwowy etatow. Ale czesto innych firm prywatny wybieraja korzystac z tego standardu. Inaczej – to nie jest prawny obowiazujacy, ale da pewna skazowka. Jesieli sa wyplaty za dieta I nocleg, to mozna to pozniej odliczyc od podatkow. Jesieli nocujesz w hotelu, mozna odliczyc 690 kr za doba, jesieli w mieszkania czy barakach bez mozliwozsci do gotowaniu 300 kr. Jesieli sa mozliwoszi na gotowaniu, to odliczysz 195 kr za dobe. Inaczej: Pisz juz w notatniku, ile dni, I jacy sa mozliwosci na zrobnienia cleply posilki.
Jesieli nocujesz zwiazany z prace I sam sie zalatwi nocleg (u kolegow, rodzina – priwatny czy motel) to wtedy pracodawca moze zaplacic “ulegitimert nattillegg” nie-udokumentowany nocleg. Tz ze to jest twoja sprawa gdzie nocujesz, I pracodawca by zaplacil stawka 490 kr za doba. To jest standard dla tych zatrudniony na panstwowy etatow, I nie ma obowiazek wyplacic tyle od pracodawca.
I tak: to sie nazywa “døgndiett”. (dieta na doba 24 godz) W odrozniena od ”dagdiett” (dzienne dieta, jak sie jest poza domem do 12 godz.

Inaczej: Prakykta tu moze byc przerozy. Jak oni zaplaca za hotell i posilki (na przyklad sie mozna sie poczestowac w kantynie) to juz wszystko jest uregulowany. Czasami pracownik sam sie kopuje obiad, i osciedza pokwitowania – zeby zwrot dostac od pracodawca ( jesieli umowa jest tak zrobiony).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok