Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Nowy w Oslo? - Norwegia

Czytali temat:
(379 niezalogowanych)
2 Posty
Wiking
Witam wszystkich!

Rozważam wyprowadzkę do Oslo (lub do Sztokholmu). Znam już mniej więcej kwestie zarobków, wymogów językowych w obydwu krajach, cen wynajmu mieszkań itd. Nurtuje mnie jedynie kwestia cen żywności, głównie z powodu szerokich widełek cenowych, jakie znalazłem w internecie. Czy ktoś mógłby odpowiedzieć mi na pytanie, ile poniższe produkty kosztują w DYSKONTACH w OSLO w wariancie NAJTAŃSZYM?

- chleb
- ser (z podana wagą opakowania)
- wędlina (j.w.)
- mięso mielone (j.w.)
- warzywa - ogórek, fasola puszkowana
- ryż
- mleko
- jajka

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Proszę jednocześnie o niezaśmiecanie wątku niepotrzebnymi komentarzami. PRzejrzałem forum i nie zauważyłem nowego wątku z konkretnymi cenami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
adam kawalko
(avroy)
Wiking
przeprowadzke uzalezniasz od ceny fasoli?jestes albo wyjatkowo skapy albo nienormalny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Micke o
(Polen88)
Wiking
Przy checi zaoszczedzenia juz na miejscu (Oslo) sa darmowe autobusy do centrum handlowego przy szwedzkej granicy gdzie kupisz (wg mnie) lepsze i tansze jedzenie.

Na przykladzie w Norwegii mleko okolo 18 NOK w szwecii niecale 8-9.

Przy robieniu wiekszych zakupow mozna sporo zaoszczedzic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Wiking
@adam kawalko - jestem z natury oszczędny, nie ma to jednak nic wspólnego z fasolą. Są po prostu pewne produkty, których koszyk jest dla mnie dość charakterystyczny, a cenowo wyznacza standard (lub ten standard reprezentuje) dla cen danego obszaru.

@Polen88 - dzięki za info, jeśli będę mieszkał w Norwegii to z pewnością skorzystam

@optymus - dziękuję, mam rozumieć, że ser kosztuje ok 160 NOK za kilogram, a jakas taka pierwsza z brzegu szynka - 170? Czy to są ceny z tych tańszych, czy jednak produkty ze średniej półki?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok