jw24 napisał:
Hey
angielski wystarczy w zupełności - nie słuchaj frajerów ... oni wszyscy są najmądrzejsi, a sami zaczynali tak samo ... buraki
ja sam zacząłem pracować przez agencję i jest dobrze, bez stresu
zresztą szkoda gadać, bo większość polaczków na tym forum to pieprzone cwaniaki i prędzej Ci powiedzą żebyś nie przyjeżdżał, bo nie ma roboty niż pomogą ... polska to głupi kraj głupich ludzi !
Powiem tak - pracy jest mnóstwo, jeśli masz norweski to fakt bez niczego szybciej załatwisz, jeśli masz angielski też jest ok, będzie dobrze - najlepiej załatw sobie pracę już w kraju, przyjedziesz i zaczniesz dla nich pracować a po 3,4 m-cach się odbijesz i będziesz pracował już dla Norka ... jeśli nie chcesz pracować dla agencji to weź ze sobą duuużo gotówki, bo wszystko ma wyższe dużo wyższe ceny niż u nas. właź na finn.no zajebisty portal - mieszkania, samochody, praca, etc. dużo więcej i szukaj mieszkania - NIE SŁUCHAJ POLACZKÓW TYLKO SPRAWDŹ TAM SAM !!! - ja w Bergen i pokój spokojnie możesz wynająć nawet za 3,5 tys i to w samym centrum miasta - zależy na jakich warunkach Ci zależy i tyle - możesz zapłacić 3,5 a możesz i 15 tys zależy na czym Tobie zależy 
i jeszcze jedno NIGDY ALE TO NIGDY NIE PRACUJ DLA POLAKA TUTAJ !!! OKRADNIE CIĘ JUŻ NA DZIEŃ DOBRY I BĘDZIESZ PRACOWAŁ ZA MINIMUM !! DA CI 3m2 POKOJU I KAŻE PŁACIĆ 6tys + PRĄD I NET !!! UWAŻAJ NA POLAKÓW !!! mogę się założyć, ze jak trafisz na problemy to będziesz miał do czynienia z polakami !! tak poza tym jeszcze rok albo dwa i wszystkich kombinatorów wypierdolą na zbity pysk do tego śmiesznego polskiego kraju pełnego kombinatorów, złodziei, rasistów, etc ... większości skończy się dobrobyt i bezpodstawne siedzenie na socialu, czytaj co tu się dzieje, nie piszą o polakach niczego dobrego , jeśli już jest jakiś artykuł to o zatrzymaniu polaków za przemyt, o rozbiciu kolejnej kontrabandy, etc WSTYD, WSTYD, WSTYD JAK CHUJ !!! dlatego nigdy się nie przyznaję, że jestem polakiem, bo wstydzę się tego kraju i ludzi, którzy zrobili i nadal robią nam taką opinię !!!
podsumowując: po 1 primo - masz ang - załatwiasz pracę przez agencję polecam Adecco - nie słuchaj i nie czytaj opinii - to tylko lament nieudaczników, którzy potrafią jeśli w ogóle powiedzieć tylko yes, no, ok
b.dobra agencja - jedyna, która ma podpisane umowy zbiorowe, które GWARANTUJĄ !! stawkę godzinową !! i zapewniają kwatere na początek !!
czyli ang -> agencja -> i pracujesz
po 2 primo: ang -> duuużo gotówki -> i przyjeżdżaj już !!! po pogoda teraz najlepsza i najwięcej się dzieje za 2,3 m-ce już będzie za późno.
mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam
Dokladnie, mieszkam na codzien w Oslo i jeśli chodzi o negatywne zachowania, oznaki buractwa to niestety chodzi tylko i wyłącznie najczęściej o Polakow... Potem każdy się dziwi, czemu jak to Wy określacie Norwegow 'Norki' tak Nas, jak ja to okresle 'Polaczkow' traktują.
Na codzien nie zadaje się z Polakami, zyje zgodnie, nie burakuje, mam stala prace i nie narzekam, a Norwedzy traktują mnie normalnie, dziwne co? Raczej nie, ponieważ pracuje, daje z siebie 100%, nie narzekam i nie cwaniacze.
Pare lat temu przyjechałem znając biegle jezyk angielski, ale kompletnie nie znalem jezyka norweskiego, aktualnie dokształcam się w norweskim, mam stala prace, co prawda pracuje 8 do 12h dziennie, wliczając w to soboty, niedawno kupiłem mieszkanie w Oslo, co prawda na kredyt, ale mam dosyć wynajmu...
Jak widać można. Trzeba tylko chcieć i nie kierowac się opiniami innych! Bo to prawda, polak Polakowi w tym kraju robi tylko pod gorke...