Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

tacierzynskie i becikowe - Norwegia

Czytali temat:
Piotr XXX (376 niezalogowanych)
3 Posty
adriana nieznane
(leneczka88)
Wiking
Witam

Mieszkam razem z Mezem w Norwegii. Maz od kilku lat pracuje legalnie w NO, a ja prowadze wlasną działalność jedoosobową w Polsce (tzn. firma zarejestrowana jest w PL, a przebywam w NO).

Obecnie jestem w ciąży, z wiadomych względów nie przysługuje mi norweskie miacierzyńskie, dodatkowo nie planuje, ani zawieszać działalnosci, ani jej zamykać. W związku z tym wpadlismy na pomysl aby to mąż poszedł na tacierzynski, a ja nie bede pobierała zadnych swiadczen socjalnych w Polsce tylko caly czas bede zajmowac się swoją firmą.

Z tego co wiem to wowczas mozemy przebywac w Polsce i to bardzo nam odpowiada. Pytanie brzmi tylko czy działalnosć gospodarczą, jedoosobową NAV bedzie traktował jako pracę?

Dodatkowo dowiedziałam się także, ze skoro leczę się w NO i mam prawo do pobytu z racji tego ze kiedys tez tu pracowałam istnieje mozliwosc uzyskania jednorazowej zapomogi tzw. becikowego? Dodam ze rodzic planuje w Polsce ale podobno wystarczy zaswiadczenie od lekarza o planowym terminie porodu lub unijny akt urodzenia z PL.

Czy w naszej sytuacji przysługuje męzowi tacierzynskie (PODOBNO 42 TYG przy 80% wypłaty)i czy istnieje mozliwosc otrzymania obu swiadczen ? Czy tez jesli Mąż pojdzie na tacierzynskie to becikowe mi nie przysluguje?

Wszystkich ktorzy mieli podobna sytuację badź slyszeli o takich przypadkach prosze o wypowiedz, za która bede bardzo wdzieczna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
Albo becikowe albo tacierzynski.... co do reszty nie wiem co i czy przysluguje....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok