Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

ubezpieczenie dziecka, które pozostaje w Polsce - Norwegia

Czytali temat:
(606 niezalogowanych)
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
Witam,

jestem zameldowany w Polsce w miejscu X. Moje dziecko jest zameldowane w miejscu Y - tak samo jak moja partnerka. Natomiast zamieszkujemy razem u mnie i wychowujemy naszego syna. Jednym słowem żyjemy w grzechu.

Pytanie mam następujące:

obecnie, będąc jeszcze w Polsce, dziecko jest ubezpieczone w ZUSie na mnie. ale przypominam, że zameldowane jest gdzie indziej a z partnerką nie jesteśmy małżeństwem

Na kogo mam ubezpieczyć dziecko, które zostanie w Polsce, jak wyjadę do Norwegii ?
Na moją partnerkę, która nie pracuje a się uczy, czy na dziadków , czy może pozostać przy moim ubezpieczeniu ?

Zależy mi jedynie na tym aby w przypadku wizyty dziecka w przychodni w PL nie było jakichkolwiek problemów z rejestracją, leczenie było bezpłatne i bez dodatkowych zgód któregoś z rodziców.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
nie łatwiej wziąć ślub cywilny?
Polaku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
nie łatwiej wziąć ślub cywilny?
Polaku

łatwiej ! ale my go nie mamy - proste. Więc co w tej konkretnej sytuacji ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
zapisać się do Urzędu Stanu Cywilnego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
roccobarocco napisał:
Witam,

jestem zameldowany w Polsce w miejscu X. Moje dziecko jest zameldowane w miejscu Y - tak samo jak moja partnerka. Natomiast zamieszkujemy razem u mnie i wychowujemy naszego syna. Jednym słowem żyjemy w grzechu.

Pytanie mam następujące:

obecnie, będąc jeszcze w Polsce, dziecko jest ubezpieczone w ZUSie na mnie. ale przypominam, że zameldowane jest gdzie indziej a z partnerką nie jesteśmy małżeństwem

Na kogo mam ubezpieczyć dziecko, które zostanie w Polsce, jak wyjadę do Norwegii ?
Na moją partnerkę, która nie pracuje a się uczy, czy na dziadków , czy może pozostać przy moim ubezpieczeniu ?

Zależy mi jedynie na tym aby w przypadku wizyty dziecka w przychodni w PL nie było jakichkolwiek problemów z rejestracją, leczenie było bezpłatne i bez dodatkowych zgód któregoś z rodziców.

przyjedz z dzieciakiem na jeden dzien... zarejesteruj na policji i potem do skattu po norweski numer...
a potem z karta helfo w naglych wypadkach w PL czerwony dywan niemal rozkladaja, no bo to koronki do NFZ wplywaja... )

Ordningen omfatter også familiemedlemmer, det vil si ektefelle, barn under 18 år og førsørgede barn over 18 år. Likestilt med ekteskap er registrert partnerskap og samboere som har eller har hatt felles barn. Vær oppmerksom på at hvert enkelt familiemedlem må ha med seg hvert sitt kort!
www.helfo.no/privatperson/europeisk-hels...rt.aspx#.U26GL_l_tu4
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Yatsek napisał:

przyjedz z dzieciakiem na jeden dzien... zarejesteruj na policji i potem do skattu po norweski numer...
a potem z karta helfo w naglych wypadkach w PL czerwony dywan niemal rozkladaja, no bo to koronki do NFZ wplywaja... )

akurat
spróbuj się gdzieś w Krakowie zarejestrować na norweską kartę
nawet gadać nie chcą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jasta102 napisał:
Yatsek napisał:

akurat
spróbuj się gdzieś w Krakowie zarejestrować na norweską kartę
nawet gadać nie chcą

bo to jest w naglych przypadkach a nie na jakies planowe wizyty....

a to i zapewne dlatego tak nie lubisz PL skoro u Ciebie w KRK tak siebie karkusy szanuja na wzajem....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
roccobarocco napisał:

sprawa się już wyjaśniła. Nie żadna Europejska Karta Ubezpieczeniowa dla dziecka lecz druk S-1. Jeśli ja wyjeżdżam z kraju a dziecko pozostaje w Polsce to po przyjeździe do Norwegii załatwiam dla dziecka w HELFO druk S-1. Druk ten jest wysyłany do NFZ, potwierdzony przez NFZ jest wysyłany tam gdzie jest zameldowane dziecko. Dziecko normalnie chodzi do przychodni w PL - w każdym momencie a nie tylko w nagłych przypadkach jak w przypadku EKU.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Yatsek napisał:

potwierdzam!
infekcja wirusowa (fakt, w ostrym przebiegu, ale jednak wirusówka) u mojego męża. W trakcie wizyty wykonano: EKG serca (bo a nóż???), RTG klatki piersiowej (bo może jednak zapalenie płuc?) i USG jamy brzusznej (bo może jaka inna zaraza?)

pomijam fakt, że przyjęty bez kolejki - poproszony przez lekarza przy ok. 20 czekających, kichająco-kaszląco-pierdzących płatnikach ZUS
cud miód i orzeszki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów

(Crow)
Wiking
No prosze. A ja slyszalem ze ta sluzba zdrowia tak wspaniala w Polsce. Szczegolnie ginekolog. I pediatra.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok