Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
6 Postów
Kamila Sylwia Matuk
(KamilaMatuk)
Wiking
Emigranci i bezrobocie mowisz :-/ ja bardziej stawiam na aborcje,czy lekarza maja prawo odmowic wypisania skierowania do aborcji?? Z reszta juz sama nie wiem. A mozesz napisac cos wiecej na temat testu???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
norweski krs
(norweskikristiansand)
Wiking
Nie wiem czy wiesz, ale Bergenstest przygotowywany jest 2 miesiace wczesniej, wiec cos koło stycznia, a wtedy temat emigrantów i wzrostu bezrobocia w tej grupe do prawie 8% był na tapecie. My możemy tylko sobie typowac, ja myśle że temat o aborcji jezt zbyt kontrowersyjny na Bergenstest, ale coś z tematu szkoły może być, czesto jest, teraz ma być reforma, o nowoczesnej rodzinie i zmianie ról, zdrowie-też były artykuły o medycynie alternatywnej, Norwedzy grube miliony na to wydają, w tym roku jest też 200lat norweskiej konstutucji-to moze cos z tego obszaru.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Antek Norsk
(Antosiek)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
norweski krs
(norweskikristiansand)
Wiking
Widzę, że będzie nas sporo zdających, w samym Arendal będzie łącznie ok. 60 osób, w innych miastach zapewne też.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Kamila Sylwia Matuk
(KamilaMatuk)
Wiking
Dzieki wielkie za info, nie wiedzialam ze test przygotowywany jest 2miesiace wczesniej :-/

Pozdrawiam!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
norweski krs
(norweskikristiansand)
Wiking
Sama pracuję na Folkeuniversitet, wiec takie rzeczy organizacyjne wiem, niestety nie mam większych "chodów" żeby dowiedzieć się czegoś bardziej konkretnego. A wczoraj w rozmowie z nauczycielami norweskiego pojawil sie jeszcze temat nowego rzadu norweskiego i oczekiwan wobec niego. W sumie tez cos moze byc z tego tematu, aczkolwiek polityka jest rzadko, ale na styczniowym Bergenstescie nie bylo o tym słowa, więc może teraz będzie?!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Kamila Sylwia Matuk
(KamilaMatuk)
Wiking
Dzieki a co wg Ciebie moze byc! orientujesz sie co do referatu? lub tekstow do czytania??Mozesz napisac na privata jak chcesz
kamilkaciupa@interia.pl
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
norweski krs
(norweskikristiansand)
Wiking
Tematy referatów nigdy jak do tej pory sie nie powtórzyły(może być wywiad z meglerem, dyrektorem szkołym pisarzem, lekarzem, itp.), może być doslownie wszystko, tak samo teksty do czytania są to najczesciej fragmenty artykułów z gazet. Natomiast tekst do uzupelniania to już 2 razy było: Kaupang-Norges forste by? i pewnie sie raczej nie powtórzy trzeci raz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
norweski krs
(norweskikristiansand)
Wiking
I jak wrażenia po egzaminie?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok