Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Bergenstest - Norwegia

14 Posty
Alesia Lipnicka
(alimbo)
Wiking
Czy ktos zdawal Bergenstest, czy test na 3 poziomie, czy to jest to samo? Gdzie mozna znalezc przyklady z poprzednich lat tak gwoli orientacji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Możesz sobie zamówić przykładowe testy na Bergentest np. od nich www.folkeuniversitetet.no/no/side/10068/norsk-spraktest/
Znajdziesz na tej stronie info, które potrzebujesz.
Jak poklikasz w googlu to też coś znajdziesz, ale to raczej kropla w morzu potrzeb.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
Kasia M
(Kasia M)
Początkujący
Witaj,
Egzamin Norskprøve 2 - to poziom A2 (po książce På vei)
Norskprøve 3 - to poziom B1 (po książce Stein på stein)
Bergenstesten - B2 (po Her på berget).

Znalazłam taką inf. przy dokumentowaniu znaj.norweskiego:
"Test i norsk - høyere nivå, skriftlig, med minimum karakteren "Bestått" eller 450 poeng
eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene", więc BT jest równoważne z trinn 3,ale nie znam tego egz.,więc więcej nie wiem na ten temat

Kiedy podchodzisz? W październiku, czy styczniu?

Pozdrowienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Alesia Lipnicka
(alimbo)
Wiking
Chce w pazdzierniku, ale na stronie folkeuniversitet jest info, ze na poczatku listopada sa te testy. Chce isc na PPU, mam licencjat i chyba potrzebny do tego ten test. Ale jeszcze nie dostalam odpowiedzi od babki z PPU. Kurde, jeszcze sie okazuje, ze ten test platny...Mam nadzieje, ze zdam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Alesia Lipnicka
(alimbo)
Wiking
Dziekuje slicznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Alesia Lipnicka
(alimbo)
Wiking
A i te ksiazki nic mi niestety nie mowia bo nigdy nie chodzilam na kurs norweskiego, dlatego mnie tak bardzo interesuje poziom tego testu. Zamowie od nich i zobacze, musze zdac ten test, zlamalam nadgarstek, pracowac fizycznie nie jestem w stanie, czas zadbac o wyksztalcenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Usuniety Profil
(usunietyprofil)
Wiking
W zeszłym roku wykopałam stary Bergenstest na chomikuj..niestety więcej grzechów nie pamiętam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
Kasia M
(Kasia M)
Początkujący
Bergenstesten to poziom zaawansowany, przykładowo odpowiada certyf.FCE z ang. - oba są po przerobieniu materiału na B2.

Na pewno musisz wysłać dokumenty do NOKUT.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Alimbo,

Historia z PPU nie jest taka prosta. Musisz wybrać dwa przedmioty, które będziesz studiować oraz łączyć ich wykładanie w norweskiej szkole na praktykach, łącznie bodajże ponad 100h. Musisz znaleźć osobę, która będzie Twoim veileder'em. Z tych dwóch przedmiotów musisz mieć fordypning z poprzednich lat studiów w ilości 60 studiepoeng.

Tak czy inaczej na stronie Samordna Opptak znajdziesz informacje jakie wymogi muszą spełniać Polacy, by móc studiować w NO:

-świadectwo ze szkoły średniej ze zdaną maturą+tłumaczenie
-zaświadczenie o norskkunnskaper (Bergenstest lub odpowiednie)
-zaświadczenie o engelskkunnskaper (któryś z certyfikatów państwowych z tego języka bądź wykazane 7 lat pod rząd j. angielskiego ze szkół podstawowej oraz średniej.

Właśnie przechodzę temat Praktisk-Pedagogisk Utdanning.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Alesia Lipnicka
(alimbo)
Wiking
Mam licencjat z lingwistyki rosyjski niemiecki, te jezyki chcialabym tez wykladac czyli spraklaerer po calosci ))) do bergenstest chce podchodzic w listopadzie. A angielski znam dobrze ale gdzie zdaje sie egzamin to nie mam pojecia, niestety nie mam zadnego certyfikatu. hmmm. a chinskiego nie trzeba znac kurde? Tak wyglada sprawa...Dopiero sobie to wymyslilam z PPu, bo chce wykorzystac licencjat do czegos...Kurde, teraz nie wiem, co z angielskim...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok