Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zalozenie firmy w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz Kuznik Bogdan NORD-TRANSPORT Agata Dymna Michal Lozicki Aleksander Grajnert (1408 niezalogowanych)
58 Postów
Nowicjusz
Witam.Czy moge prosic o udzielenie mi informacji jak wyglada założenie firmy ,jakie dokumety sa potrzebne.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
katia napisał:
Witam.Czy moge prosic o udzielenie mi informacji jak wyglada zalozenie firmy ,jakie dokumety sa potrzebne.Pozdrawiam

numer personalny, dostep do www.altinn.no i wypelnienie wniosku ( 1 strona )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Kurczę, zawsze mi się wydawało, że założenie firmy, nawet jednoosobowej wiąże się z jakimiś regulacjami urzędowymi na przykład.
Pewnie dlatego wszystkiego dowiedziałam się osobiście w Skattekontor i wertując wujka google.
Założenie firmy to nie tylko wniosek na altinnie.... na serio wystarczyło spytać na forum??
Mnie to się wydaje, że ja czasami to w innej bajce żyję...

btw. Polka założyła firmę, daje za niską stawkę, pyta się ile powinni zarabiać jej ludzie w tej branży i tego podobne typu pytania... to wszystko na FB. Mam nadzieję, że takich ''firm'' będzie jak najmniej...
Brak wiedzy nie może być usprawiedliwieniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
buniusia79 napisał:
Kurczę, zawsze mi się wydawało, że założenie firmy, nawet jednoosobowej wiąże się z jakimiś regulacjami urzędowymi na przykład.
Pewnie dlatego wszystkiego dowiedziałam się osobiście w Skattekontor i wertując wujka google.
Założenie firmy to nie tylko wniosek na altinnie.... na serio wystarczyło spytać na forum??
Mnie to się wydaje, że ja czasami to w innej bajce żyję...

btw. Polka założyła firmę, daje za niską stawkę, pyta się ile powinni zarabiać jej ludzie w tej branży i tego podobne typu pytania... to wszystko na FB. Mam nadzieję, że takich ''firm'' będzie jak najmniej...
Brak wiedzy nie może być usprawiedliwieniem.

Bunia a co jeszcze? zalozenie firmy to jeden wniosek , a co do reszty... regulacje podatkowe dostepne sa na stronie skatteetaten itd. Wystarczy poczytac....

AAAA jezeli ktos nie belkocze po norwesku/angielsku to wtedy zostaja firmy wyzyskujace typu PolishConnection
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów
Dariusz S
(dreamstars)
Początkujący
Przejdź się do pierwszego lepszego Norweskiego biura księgowego, w zamian za prowadzenie księgowości, firmę założą Ci bezpłatnie. Bedziesz miała pewność że wszystkie papierkowe sprawy będą załatwione jak należy a jeżeli nawet nie to cała odpowiedzialność i tak leży po stronie biura. Nie daj się naciągać polskim pseudo doradcom.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
dreamstars napisał:
Przejdź się do pierwszego lepszego Norweskiego biura księgowego, w zamian za prowadzenie księgowości, firmę założą Ci bezpłatnie. Bedziesz miała pewność że wszystkie papierkowe sprawy będą załatwione jak należy a jeżeli nawet nie to cała odpowiedzialność i tak leży po stronie biura. Nie daj się naciągać polskim pseudo doradcom.

1. bezplatnie to mozesz sie przejsc do sklepu po bulki....dolicza jej do faktury ok 3000 kr, no chyba ze znajdzie "ksiegowego" desperata, ktory nie ma klientow i bierze kazdego lepszego z ulicy

2. Nie do konca tak jest, bo jak ksiegowy cos spier... to urzad skarbowy bedzie scigal Ciebie a nie ksiegowego, ewentualne kary dostaniesz TY a nie ksiegowy a wtedy zostaje ci tylko sprawa cywilna w sadzie o odszkodowanie za bledy, ktore bedziesz musial TY udowodnic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:14  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów
Dariusz S
(dreamstars)
Początkujący
nie ucz mnie prostaku jak i co się robi odnośnie założenia i prowadzenia firmy bo masz blade pojęcie o tym, to że Tobie lub komuś z twojego otoczenia doliczono 3000 Nok to jest tylko twój problem. Szkoda sie na tym forum wogóle odezwać w jakikolwiek sposób bo zawsze znajdzie sie jakaś głupio mądra parszywa morda która i tak wie lepiej, tzn. tak jej się wydaje. Osobie która założyła ten wątek proponuję priv w celu wskazania miejsc do których może się udać na bezpłatne założenie/wypełnienie wniosku do www.brreg.no/english/.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
dreamstars napisał:
nie ucz mnie prostaku jak i co się robi odnośnie założenia i prowadzenia firmy bo masz blade pojęcie o tym, to że Tobie lub komuś z twojego otoczenia doliczono 3000 Nok to jest tylko twój problem. Szkoda sie na tym forum wogóle odezwać w jakikolwiek sposób bo zawsze znajdzie sie jakaś głupio mądra parszywa morda która i tak wie lepiej, tzn. tak jej się wydaje. Osobie która założyła ten wątek proponuję priv w celu wskazania miejsc do których może się udać na bezpłatne założenie/wypełnienie wniosku do www.brreg.no/english/.

Po pierwsze- tepak to cie zrobil, kozojebco.

Po drugie, chuj mnie obchodzisz TY i twoje pseudo doswiadczenie, prowadze firme w No ponad 10 lat i jakas pizda co ledwo przyjechala nie bedzie mnie pouczac. Jestes zalosny....

Po trzecie, osobo, ktora zalozyla watek, nie sluchaj przybledy z UK czy innej zielonej wyspy, ktora od niedawna pomieszkuje w NO. Znajdz DOBREGO ksiegowego, zaplac i miej to z glowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów

()
Nowicjusz
katia napisał:
Witam.Czy moge prosic o udzielenie mi informacji jak wyglada zalozenie firmy ,jakie dokumety sa potrzebne.PozdrawiamHei,czytaj rad BIZI bo pisze prawde ))Zalozyc firme mozesz przez internet no i oczywiscie ze darmo tylko jesli cchesz miec ksiegowa to juz musisz placic ,pozdrawiam i zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok