pawciuu napisał:
witam mam pytanie na temat rodzenia dziecka w norwegi poniewaz kazdy mowi co innego. a mianowicie chodzi mi o to poniewaz moja dziewczyna jest w ciazy i przebywa i prfacuje w polsce natomiast ja pracuje legalnie w norwegi od wrzesnia i moje pytanie dotyczy tego jakie sa procedury zeby sciagnac dziewczyne tutaj zeby tutaj urodzila zebysmy wzieli ,,becikowe'' i wogole bardzo prosze o cenne informacjie poniewaz jestem zielony w tej dziedzinie z gory dziekuje
Po pierwsze, to jestes zbyt leniwy na odszukanie informacji na ten temat na forum.
W ramach litosci dla leniwych tatusiow jeszcze raz :
Jesli jestes w stanie utrzymac dziewczyne i dziecko w Norwegii(o pracy tutaj, to ona dlugo jeszcze pomarzy), to zarejestrujesz ja na stronie UDI, wybierzesz termin spotkania. W konkretnym dniu wybierzecie sie do urzedu z wymagana dokumentacja i prawdopodobnie, na zasadzie laczenia rodzin, ona dostanie pozwolenie na pobyt w Norwegii. Jesli ogarniecie wszstkie formalnosci przed urodieniem sie dziecka, to zlozycie wniosek o becikowe. Jesli macie plan pobrania becikowego i odeslania matki z dzieckiem do Polski (wielu tak kombinuje

), to sie nie uda

Nalezy zadeklarowac co najmniej 12 miesieczny pobyt w Norwegii, a co sie z tym wiaze,stawianie sie na umowione wizyty lekarskie z dzieckiem, szczepionki itp.