Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1628 niezalogowanych)
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
adriano2 napisał:
Tak wszystko mam konto numer legalnie pracuje ale nie znam swojego lekarza I nie wiem jak sie dowiedzieć jakiego mam.Kolega mówił ze jezeli zwolnienie bedzie trwalo dluzej niz 2 tyg trzeba sie w nav zarejestrowac ale bez kontraktu nie dostane zwolnienia .

Co Ty robilas przez ten rok ?
Przeciez jak dostalas rejestracje pobytu w Norwegii, to przyszlo pismo z HELFO o wyborze lekarza. Zwolnienie dostarczasz pracodawcy. Jesli przekracza ono 16 dni, to wypelniasz wszystko w punkcie 8 i rowniez oddajesz pracodawcy. Jego obowiazkeim jest przeslac to do NAV wraz z wykazem Twoich dochodow za ostatnie 4 tygodnie przed zwolnieniem.
Jesli nie wybralas sama fastlege, to zostal Ci przypisany z listy, teraz mozesz sprawdzic logujac sie na stronie HELFO, albo zadzwonic na infolinie 810 59 500
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów

(ArkadiuszWaszak)
Wiking
ehhhhh. kontrakt ci się należy bez gadania i pracodawca powinien ci go dać, po prostu poproś o kopie kontraktu który podpisałeś i tyle, nie musisz mu wciskać kitów że potrzebny ci do kupna lodówki bo ci nie uwierzy Norwedzy to nie idioci. a co do lekarza to jeśli jesteś zarejestrowany we FOLKEREGISTER , jeśli pracujesz legalnie i masz adres zameldowania to na pewno jesteś, po prostu idź do najbliższego LEGEVAKT-u i się zpytaj tam ci powiedzą, ( choć powinieneś dostać list z nazwiskami lekarzy do wyboru ze swojego rejonowego HELSESTASJOEN, I JEŚLI NIE WYBRAŁEŚ ZOSTAŁ CI ON PRZYDZIELONY AUTOMATYCZNIE).

CO DO ZWOLNIENIA LEKARSKIEGO TO JESLI JUŻ TAKOWE DOSTAŁEŚ TO NIE MUSISZ SIĘ NIGDZIE MELDOWAĆ !!!!! Po prostu zanosisz je pracodawcy i tyle, pierwsze 16 dni płaci pracodawca reszte ponad to płaci nav.

pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok