Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Prosze o rade - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz K PiotrKry (479 niezalogowanych)
3 Posty
Tomasz Pilat
(Turoo101)
Wiking
Witam serdecznie. Planuje wyjechac do Norwegii jestem po liceum i nie mam zadnego zawodu na papieze poniewaz wszystko robilem w polsce na czarno.... lecz mam doswiadczenie w budowlance, wulkanizacja, myjnia samochodowa, pranie tapicerek, praca na produkcji, jako kierowca, a takze przy przeprowadzkach, bylem takze kelnerem, pracowalem na rozladunkach prosze o rade jak mozna najlatwiej znalezc prace w norwegii gdzie szukac i kiedy najlepiej jest przyjechac? co trzeba miec ze soba i jakie dokumenty musze miec lub zalatwic w norwegii zeby miec legalna prace? Prosze o rady. Angielski znam komunikatywnie lecz nie perfekcyjnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Turoo101 napisał:
Witam serdecznie. Planuje wyjechac do Norwegii jestem po liceum i nie mam zadnego zawodu na papieze poniewaz wszystko robilem w polsce na czarno.... lecz mam doswiadczenie w budowlance, wulkanizacja, myjnia samochodowa, pranie tapicerek, praca na produkcji, jako kierowca, a takze przy przeprowadzkach, bylem takze kelnerem, pracowalem na rozladunkach prosze o rade jak mozna najlatwiej znalezc prace w norwegii gdzie szukac i kiedy najlepiej jest przyjechac? co trzeba miec ze soba i jakie dokumenty musze miec lub zalatwic w norwegii zeby miec legalna prace? Prosze o rady. Angielski znam komunikatywnie lecz nie perfekcyjnie.
Bez zawodu, to twoje szanse na znalezienie pracy sa zerowe, szczegolnie ze nawet nie mozesz pochwalic sie doswiadczeniem udokumentowanym papierem.

Zrob sobie jakis kurs - na na koparki, bulldozer i wywrotke (albo ciesle szalunkowego), to moze bedzie latwiej, choc ostatnio rynek pracy troche siadl.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomasz Pilat
(Turoo101)
Wiking
wlasnie planuje zrobic sobie kurs spawacza na tig a takze kurs na wozki widlowe i prawo jazdy na C. Jestem obecniee w szkocji i na wiosne planuje poniewaz teraz zbieram pieniazki a w szkocji nie planuje na dlugo zostac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów

(pluto20)
Stały Bywalec
Kombinuj , kombinuj. wozki widlowe dobra sprawa potrzebuja ludzi po takich kursach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów

(KrzysztofM)
Wiking
Turoo101 napisał:
wlasnie planuje zrobic sobie kurs (...) na wozki widlowe...

Jak już będziesz w tej Norwegii i będziesz potrzebował norweskie kwalifikacje na wózki, to możesz się zgłosić do mnie. Prowadzę w języku polskim kursy zgodne z norweskim planem nauczania (najczęściej Rogaland i Vest Agder ale nie tylko).
Zagraniczne świadectwa kwalifikacji również są uznawane w Norwegii, chociaż od tego roku na ich podstawie nie wydaje się już norweskich świadectw kwalifikacji. Z tego co wiem, norwescy pracodawcy często patrzą przychylniej na świadectwa kwalifikacji uzyskane w Norwegii.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(maniak72)
Wiking
Nie ma żadnego problemu z uznaniem uprawnień zdobytych w Polsce przez Norweską inspekcję pracy. Wiem bo sam sprawdziłem na własnej skórze. Wiem gdzie można zrobić takie uprawnienia rzetelnie i w lepszej cenie niż w Norwegii w dodatku indywidualnie wtedy kiedy Tobie pasuje.
Po info proszę na priw.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów

(KrzysztofM)
Wiking
maniak72 napisał:
Nie ma żadnego problemu z uznaniem uprawnień zdobytych w Polsce przez Norweską inspekcję pracy
To prawda. Norweska inspekcja pracy uznaje polskie kwalifikacje zawodowe. Jeżeli jednak ktoś chciałby mieć uprawnienia wydane w Norwegii, to obecnie jedyną do tego drogą jest szkolenie w Norwegii. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomasz Pilat
(Turoo101)
Wiking
a jakie musze miec ze soba dokumenty lub co mam wyrobic na miejsscu aby otrzymac legalna prace?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Turoo101 napisał:
a jakie musze miec ze soba dokumenty lub co mam wyrobic na miejsscu aby otrzymac legalna prace?
popracuj w tym co lubisz/ chcialbys robic przez 3 lata.... zrob sobie czeladnika....
bedziesz mial doswiadczenie i papier.... w miedzyczasie nauczysz sie spokojnie jezyka...

rob to z glowa....

a tak, przyjedziesz ze swiadectwem szkoly podstawowej dla doroslych... liceum, przepraszam...
bez doswiadcznia... bez jezyka zakladam rowniez....
po 3 latach w norwegii mozesz mieszkac w baraku i kombinowac praca na czarno i zalowac ze tu przyjechales....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok