Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Asymilacja Polakow w No. - Norwegia

Czytali temat:
(666 niezalogowanych)
1 Post
Mar tt
(creck)
Wiking
Witam, mam do Was pytanie, zastanawiam sie nad wyjazdem do Norwegii na dłużej, jestem inżynierem z branzy Oil and Gas, wiec z praca nie powinno byc problemu. Bylem juz w Norwegii, raczej krotkie wizyty, ale tak sie zastanawiam, jak się mieszka tam osobom które już dłużej tam siedzą?
Wcześniej przebywałem z rok na wyspach Brytyjskich, chwile w US i tam zauważyłem, że znając język, można było nawiązać przyjaźnie, mieć znajomych z którymi można wyjść na piwo, czy spotkać się w domu na BBQ, po prostu mieć życie podobne z Polski. Raczej nie było problemu z poznaniem dziewczyny (jestem jak to się mówi "singlem", owszem, może niektórzy zwracają uwagę na narodowość, ale nie jest to nagminne. A jak to wygląda w Norwegii? Jak Wam się mieszka?
Pewnie inaczej jest kiedy się zna tylko angielski, a inaczej kiedy zna się także także Norweski, zgadza się? Czy nawet jeśli się nauczy Norweskiego, Norwegowie nada traktują Polaków jak "obcych"? Zgaduję, że sporo też zależy od regionu w którym się przebywa.

Dzięki za odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Amator asdsa
(amator75)
Wiking
Witam
jestem tu okolo 7 lat,wlasny dom itd.
Mieszka sie bardzo dobrze lecz zalezy jaki tryb zycia prowadzisz,imprezy,prywatki czy spokojne zycie,praca dom i raz na jakis czas spotkac sie lub wyjsc do znajomych?
Dobrze znac jezyk norweski i nie unikac z norwegami kontaktu,wystarczy w sklepie czy na ulicy powiedziec czesc i cos zagadac z zyczliwosci,to wystarczy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
496 Postów
don wasyl
(donwasyl)
Wyjadacz
Zeby nie zwariowac,z norwegami sie NIE kolegowac!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
Widze ze ostatnio wzroslo zainteresowanie Norwegia wsrod managerow i inzynierow. Jesli chodzi o twoje pytanie , hmm ja uwazam ze to jest sprawa indywidualna, personalna. A jesli Ci powiem ze Norwegowie sa bardzo mili i otwarci, bedziesz wtedy spal spokojnie?? Sam sie musisz przekonac.

A co pan inzynier porabial w UK??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok