Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Sorry Polsko - Norwegia

Czytali temat:
(1516 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
piszę z Norwegii. Drogo tu, ale mam na wszystko. To, co tu jest standardem, w Polsce jest luksusem
wiadomosci.onet.pl/kraj/polska-to-druga-...45751,wiadomosc.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
47 Postów

(DorotaKorzeniecka)
Nowicjusz
Masz racje Jasta102...gdyby w naszym kraju ojczystym bylo super,to nikt by nie wyjechal na obczyzne za chlebem...
Ja nie zaluje tego kroku...w Pl nie dorobilibysmy sie tak szybko dwoch samochodow,domu,firmy itp.
Ale trzeba myslec i robic wszystko w Norwegii z glowa,nieraz trzeba pracowac po 12 godzin,aby dojsc do czegos...
Czesto nasi rodacy z PL mysla,za manna nam splywa z nieba non stop..
ze swiezak przyjedzie do innego kraju i od razu czekaja na niego z otwartymi rekami praca,dom itp.
Swoje trzeba przejsc i uczyc sie nowego kraju i nowych obyczajow...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
piszę z Norwegii. Drogo tu, ale mam na wszystko. To, co tu jest standardem, w Polsce jest luksusem
wiadomosci.onet.pl/kraj/polska-to-druga-...45751,wiadomosc.html

zapewne Norwedzy pokazali jej toster -dziwne ja nie zauważyłam nic ,co mogli by mieć lepszego a zawsze w rozmowie zazdroszczą nam i pytają czy wszystkie domy mamy murowane zbiorę się kiedyś i powiem im ,że mamy też ze strzechą ....w skansenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
DorotaKorzeniecka napisał:
Masz racje Jasta102...gdyby w naszym kraju ojczystym bylo super,to nikt by nie wyjechal na obczyzne za chlebem...
Ja nie zaluje tego kroku...w Pl nie dorobilibysmy sie tak szybko dwoch samochodow,domu,firmy itp.
Ale trzeba myslec i robic wszystko w Norwegii z glowa,nieraz trzeba pracowac po 12 godzin,aby dojsc do czegos...
Czesto nasi rodacy z PL mysla,za manna nam splywa z nieba non stop..
ze swiezak przyjedzie do innego kraju i od razu czekaja na niego z otwartymi rekami praca,dom itp.
Swoje trzeba przejsc i uczyc sie nowego kraju i nowych obyczajow...

Sądzę Doroto ,że w Polsce również byś się dorobiła ale w Polsce lepiej wydawałaś pieniądze a tu Polacy umieją oszczędzać.Sama wiesz ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
47 Postów

(DorotaKorzeniecka)
Nowicjusz
Sądzę Doroto ,że w Polsce również byś się dorobiła ale w Polsce lepiej wydawałaś pieniądze a tu Polacy umieją oszczędzać.Sama wiesz ...[/quote]

Moze bym sie dorobila,ale jakos mi sie nie udalo to do 33 - tego roku zycia...hehe
Mialam tyle lat,kiedy przyjechalam do Norge (2008 r.).
W Polsce oszczedzalam,podam ci przyklad :mam dwojke dzieci...aby je ubrac wtedy np.na jesien...to pierw w jednym miesiacu kupowalam kurke i buty -corce,a w drugim-synowi...
Musialam kombinowac,a myslec o sobie-zapomnij-niezbedne rzeczy..

A tu w Norwegii -idziemy i kupujemy co potrzeba...
I bez bolu...
W Norwegii jest latwiej...

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
NEXT napisał:
]

zapewne Norwedzy pokazali jej toster -dziwne ja nie zauważyłam nic ,co mogli by mieć lepszego (...)

Mają coś czego Polacy nawet nie znają-> perspektywiczne myślenie i spokojne, bezstresowe życia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
polska to byl kraj w ktorym dalo sie zyc zaraz po wyjsciu z bloku wsch.89roku ludzie poczuli ze to ich ojczyzna powrocil usmiech na ulicach ,po wejsciu do uni z roku na rok jest bardziej zle?ludzie gonia na zlamanie karku warcza na siebie, krajem rzadza panie i panowie ktorzy mysla tylko o sobie, tylko mowia to co powinni,norwegia jest jeszcze inna nie zmieniajcie tego, nie robcie tu 2 polski szkoda by bylo spieprzyc jeszcze jedno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
DorotaKorzeniecka napisał:

Z tym pierwszym to się zgodzę, ale w tym drugim to napewno za gotówkę się nie dorobiłas tylko zaciagając duży kredyt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Norwegia pod kazdym innym wzgledem niz pensja jest "pieklem nudy i wykanczajacego spokoju" nie wiem ktory to krag piekla wedlug Dantego ale bardzo h*jowy.

A Polska jest poto aby sie bawic, ewentualnie inwestowac, kupic urlopowy fajny samochod na polskich tablicach (bez 500 000 avgiftu Stoltenberga), jak sie wiecej nazbiera jakas nieruchomosc postawic i wynajac (bo tu jest boligboble a w Polsce ceny domow/mieszkan na pysk spadaja). A co do kredytow to niebiore. Jak bedzie sie na jakas swiatowa wojne czy inny kryzys zapowiadalo to wezme max kredyt jaki sie da i kupie zloto (i schowam pod lozkiem nie w jakims banku ) a tak to przyjemniej zyje sie bez kredytow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
impek porob w pl.jak szczur pobiegaj na wysokosci lamperji przez 12h codziennie, za 1600zl ms. to norwegia cicha wsi spokojna bedzie rajskim krajem mnie spokoj luz i fajni ludzie w no sie podoba impek przyjedz do pl.bez kasy z no. i porob jak robisz w no.to bedziesz glodny chodzic.a koledzy tez cie nie beda poznawac jak nie masz za co stawiac tak to wyglada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok