Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Start w Norwegii przez Adecco - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz C Przemek Mołdoch DK_1993 (2152 niezalogowanych)
5 Postów
Marcin Jakiś
(elektro)
Wiking
Witam
Staram się o pracę w Norwegii jako elektryk przez Adecco. Czy może ktoś z forumowiczów wie na co po przyjeździe do Norwegii powinienem szczególnie zwrócić uwagę, jakie dokumenty powinienem otrzymać, czy możliwe jest załatwienie sobie uprawnień DSB będąc jeszcze w Polsce.
Mam zamiar zostać w Norwegii ale jak będzie - zobaczymy. Trochę się naczytalem o Adecco niestety dużo złego ale ja nie boję się ciężkiej pracy i wiem że trzeba pilnować właśnych spraw.
Proszę o informację jak zacząć życie w Norwegii im więcej tym lepiej.
Z góry dziękuję
Elektro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
tu masz info jak sobie załatwić DSB..

www.forumnorwegia.net/viewtopic.php?p=137582

lepiej załatwić to samemu bo dopóki nie masz DSB to będziesz pracował jako pomocnik za mniejszą stawkę..

Co do agencji to dobra na start, jest praca, mieszkanie ( zależy gdzie ale szału w większości z mieszkaniami nie mają).
Wystarczy znaleźć sobie chałupę na własną rękę po kilku miesiącach, nauczyć się języka i zmienić pracodawce na nie agencyjnego....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marcin Jakiś
(elektro)
Wiking
Dzięki za szybką odpowiedź.
Mam takie pytanie. Od ośmiu miesięcy pracuje u nowego pracodawcy. U poprzedniego pracowałem 2,5 roku, razem to jest więcej niż trzy lata. Lecz od aktualnego pracodawcy nie otrzymam świadectwa bo jeszcze u niego pracuje no i on nie wie że ja się wybieram za granicę. Czy jak wyślę świadectwo pracy i aktualne zaświadczenie o zatrudnienieu to mogą to uznać? Czy musi być świadectwo pracy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Wystarczy to napisać w podaniu do DSB i powinno przejść bez problemu....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Joseph napisał:

lepiej załatwić to samemu bo dopóki nie masz DSB to będziesz pracował jako pomocnik za mniejszą stawkę..

Co do agencji to dobra na start, jest praca, mieszkanie ( zależy gdzie ale szału w większości z mieszkaniami nie mają).
Wystarczy znaleźć sobie chałupę na własną rękę po kilku miesiącach, nauczyć się języka i zmienić pracodawce na nie agencyjnego....

Jesteś w błędzie!
By dostać świadectwo DSB trzeba pracować w norweskiej firmie branży elektrycznej!
Staranie sie przed przyjazdem nic nie da!
Poza tym Adecco akurat załatwia te papiery na miejscu, wiec nie będzie z tym problemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Joseph napisał:

Zong!

Nie jestem elektrykiem, ale mam kolegów elektryków z Adecco którzy pracują juz od 5 do 7 lat w Adecco i nie narzekają sobie.
Wprost przeciwnie są zadowoleni.
Ile będziesz zarabiał zależy w głównej mierze od firmy do której jesteś wynajęty.
Jesli będziesz pracował np dla Apply to firma ta dorzuca do stawki elektrykom do 240 nok / t, więc maja naprawdę dobrze.
Tak wiec nie strasz ludzi!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
elektro napisał:
Witam
Staram się o pracę w Norwegii jako elektryk przez Adecco. Czy może ktoś z forumowiczów wie na co po przyjeździe do Norwegii powinienem szczególnie zwrócić uwagę, jakie dokumenty powinienem otrzymać, czy możliwe jest załatwienie sobie uprawnień DSB będąc jeszcze w Polsce.
Mam zamiar zostać w Norwegii ale jak będzie - zobaczymy. Trochę się naczytalem o Adecco niestety dużo złego ale ja nie boję się ciężkiej pracy i wiem że trzeba pilnować właśnych spraw.
Proszę o informację jak zacząć życie w Norwegii im więcej tym lepiej.
Z góry dziękuję
Elektro

Niesłusznie.
Wielu narzeka, ale gdyby nie ta firma wielu by tutaj nie było!
Więc spokojnie z emocjami.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marcin Jakiś
(elektro)
Wiking
Dziękuję bardzo wszystkim za info.
No to pora się pakować
A może ktoś wie z was czy są jakieś problemy w wysyłaniem pieniędzy do Polski?
Pracowalem w Anglii i tam nie było żadnych problemów. Konto mialem w HSBC.
Jeszcze raz dzieki wielkie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Janek12 napisał:
Joseph napisał:

Zong!

Nie jestem elektrykiem, ale mam kolegów elektryków z Adecco którzy pracują juz od 5 do 7 lat w Adecco i nie narzekają sobie.
Wprost przeciwnie są zadowoleni.
Ile będziesz zarabiał zależy w głównej mierze od firmy do której jesteś wynajęty.
Jesli będziesz pracował np dla Apply to firma ta dorzuca do stawki elektrykom do 240 nok / t, więc maja naprawdę dobrze.
Tak wiec nie strasz ludzi!!!

Gdzie ja strasze ludzi????

Też mam kolegów co pracują jako elektrycy w adecco dłużej niż 5 lat i sobie chwalą...tzn więcej im nie potrzeba....
ba nawet pracują w jednym miejscu od początku pobytu w NO i porównując ich warunki do warunków osób zatrudnionych bezpośrednio mają gorzej np. praca po godzinach i darmowe jedzenie tylko dla bezpośrednio zatrudnionych , dodatki za staż pracy dopiero po "walkach" z szefostwem, narzędzia, ubrania itd...
Sytuacja z DSB np. jedna ekipa elektryków przyjechała i czekała na to aż adecco im załatwi dsb prawie rok, (pracując za niższą stawkę w tym czasie jako pomocnik niby, a w rzeczywistości pracowali samodzielnie) ((adecco w ty czasie wcale nie kasowało mniej za pracownika) ) Druga ekipa dojechałą po pół roku i sami złożyli padania do DSB, po dwóch miesiącach adecco musiało podnieść im stawkę gdyż mieli dsb. Ci którzy pracowali dłużej zrobili aferę i nagle adecco sobie przypomniało że trzeba im dsb załatwić i podnieść stawkę.

Za mieszkanie (pokój) kasują 4 tyś nok za 4 tyg. gdzie standardem jest zrobienie 4 boksów w mieszkaniu dwupokojowym. mieszkanie takie można wynająć za 5-6 tyś nok na dwóch....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marcin Jakiś
(elektro)
Wiking
Witam ponownie
Adecco powiedziało że muszę sobie wyrobić DSB i witają mnie w szeregach.
Oddałem uprawnienia SEP "E" i "D" do tłumaczenia i świadectwou kończenia szkoły oraz świadectwo pracy.
Martwi mnie jedna sprawa. Od ośmiu miesięcy pracuje jako elektryk, automatyk, serwisant urządzeń grzewczych a w poprzedniej pracy (zatrudniony 2,5 roku) pracowałem jako monter instalacji sanitarnych i elektrycznych ( montowałem klimatyzacje, centrale wentylacyjne, budowałem rozdzielnice) ale dla Norwegów liczy się to co jest na świadectwie. Ponoć respektują tylko stanowisko elektryka - czy to prawda? Jeśli tak to może z poprzedniej firmy powinienem załatwić jakiś zakres obowiązków lub potwierdzenie wykonywanych czynności ?
Czy pomoże coś napisany przeze mnie list wyjaśniający (tonący brzytwy się chwyta )
Proszę pomóżcie jeśli możecie.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok