Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Problem z zasiłkiem dla bezrobotnych - Norwegia

Czytali temat:
halina manka Milena De Krzysztof Dyba Sylwia Wojcik (1733 niezalogowanych)
3 Posty
Dawid Durski
(dawid88)
Wiking
Witam mam problem z zasiłkiem dla bezrobotnych a mianowicie zostałem wprowadzony w błąd,
zwolniłem się z pracy 3 miesiące temu ponieważ stosunki z moim pracodawcą były straszne. odczekałem czas aby ubiegać się o zasiłek, straciłem całe swoje oszczędności aby się utrzymać po czym poszedłem złożyć papiery do NAVu. Pani powiedziała mi że powinnienem się zarejestrować od razu po złożeniu wymówienia i teraz mam czekać kolejne 3 miesiące. Mam papiery z pracy kiedy się zwolniłem, wszystko jest udokumentowane więc nie wiem dlaczego robią mi problem. czy jest z tego jakieś wyjście czy naprawdę muszę czekać kolejne 3 miesiące? byc może istnieje jakiś socjal czy coś ponieważ nie mam nawet na mieszkanie a do pracy nie mogę wrócić bo stracę prawo do zasiłku. Pozdrawiam i liczę na wszą pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
3 miesiące? a nie 2? Spróbuj się odwołać. W jeśli dostałeś zła informację w nav to opisz sytuacje, może pamiętasz z kim rozmawiałeś. W nav tak jest że każdy pracownik gada co innego i często wprowadzają ludzi w błąd. Napisz odwołanie albo niech ktoś Ci napisze, z nimi nic nie wiadomo może się uda. Chodź tam często i pytaj.
Poza tym nie wiem czy jeśli teraz znajdziesz pracę to stracisz prawo do zasiłku. I jeśli masz jakieś oferty to w czym problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
dawid88 napisał:
Witam mam problem z zasiłkiem dla bezrobotnych a mianowicie zostałem wprowadzony w błąd,
zwolniłem się z pracy 3 miesiące temu ponieważ stosunki z moim pracodawcą były straszne. odczekałem czas aby ubiegać się o zasiłek, straciłem całe swoje oszczędności aby się utrzymać po czym poszedłem złożyć papiery do NAVu. Pani powiedziała mi że powinnienem się zarejestrować od razu po złożeniu wymówienia i teraz mam czekać kolejne 3 miesiące. Mam papiery z pracy kiedy się zwolniłem, wszystko jest udokumentowane więc nie wiem dlaczego robią mi problem. czy jest z tego jakieś wyjście czy naprawdę muszę czekać kolejne 3 miesiące? byc może istnieje jakiś socjal czy coś ponieważ nie mam nawet na mieszkanie a do pracy nie mogę wrócić bo stracę prawo do zasiłku. Pozdrawiam i liczę na wszą pomoc.

Jesli sam sie zwolnisz z pracy, rejestrujesz sie jako bezrobotny (nie czekasz 3mies.) z wnioskiem o dagpenger, ktore NAV zaczyna wyplacac po 8 tygodniach. Decyzja powinna przyjsc do 3 tyg. od zarejestrowania sie. Jesli odczekales te 3 mies. (po co? ), to teraz procedura jest taka sama. Nie daj sobie wciskac bajek od niekompetentnych pracownikow, tylko zloz wniosek z wymagana dokumentacja i czekaj na decyzje.

Jesli masz prace, to moze lepiej ja wez
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Dawid Durski
(dawid88)
Wiking
Moge podjac prace lecz jest to tylko praca sezonowa wiec to mnie nie urzadza. Czyli liczy sie 2 miesiace od zlozenia papierow a to ze juz odczekalem 3 miesiace bez praca maja gdzies?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
W nav Ci powiedzieli że masz czekać 3 miesiące? Ja bym próbowała się odwoływać, ale może być ciężko. Szukałeś pracy przez ten czas? wysyłałeś Cv itd, może jeśli byś im udowodnił,że byłeś aktywnie poszukujący i trafisz na jakiegoś biurowego gołębia który się zlituje to się uda, ale nastaw się na walkę.
Praca sezonowa to też praca miałbyś kasę na mieszkanie itd. Nie wiem jaki by to miało wpływ na ewentualny zasiłek później. Wiem że jeśli ktoś jest na zasiłku i znajdzie prace na chwilę to tak jakby zawieszają zasiłek. Jeśli teraz poszedłbyś do pracy sezonowej np na 2 miesiące to nie wiem jak potem naliczą zasiłek. Jakoś indywidualnie, ale nie mam pojęcia jak. Czasami nie 'opłaca się' iść do gorzej płatnej pracy bo od niej naliczą późniejszy zasiłek, ale piszesz że jesteś w kiepskiej sytuacji. To może bierz co się trafia i szukaj czegoś lepszego.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
dawid88 napisał:
Moge podjac prace lecz jest to tylko praca sezonowa wiec to mnie nie urzadza. Czyli liczy sie 2 miesiace od zlozenia papierow a to ze juz odczekalem 3 miesiace bez praca maja gdzies?

Tak, dokladnie, maja gdzies
Liczy sie od dnia rejestracji i tyle.
Jesli masz wypracowana kwote za ubiegly rok (ostanie 3 lata), ktora Cie uprawnia do zasilku, to jak popracujesz sezonowo te 3 miesiace, a pozniej sie zarejestrujesz, to zachowasz prawo do dagpenger. Wybor nalezy do Ciebie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
yzia napisał:
Jeśli teraz poszedłbyś do pracy sezonowej np na 2 miesiące to nie wiem jak potem naliczą zasiłek. Jakoś indywidualnie, ale nie mam pojęcia jak. Czasami nie 'opłaca się' iść do gorzej płatnej pracy bo od niej naliczą późniejszy zasiłek,

Zadne indywidualnie. Tak jak w przepisach - na podstawie dochodu za ubiegly rok(ew. za ostanie 3 lata). Utracona praca, to conajmniej 50%etatu. To wszystko.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Dawid Durski
(dawid88)
Wiking
Poczekam na decyzje i wtedy zastanowie sie co robic ale znajac norweskie urzedy to z niczym nie bedzie latwo dokladnie jak w PL.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
yzia napisał:
Jeśli teraz poszedłbyś do pracy sezonowej np na 2 miesiące to nie wiem jak potem naliczą zasiłek. Jakoś indywidualnie, ale nie mam pojęcia jak. Czasami nie 'opłaca się' iść do gorzej płatnej pracy bo od niej naliczą późniejszy zasiłek,

Zadne indywidualnie. Tak jak w przepisach - na podstawie dochodu za ubiegly rok(ew. za ostanie 3 lata). Utracona praca, to conajmniej 50%etatu. To wszystko.

Ok, nie byłam tego pewna.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
dawid88 napisał:
Poczekam na decyzje i wtedy zastanowie sie co robic ale znajac norweskie urzedy to z niczym nie bedzie latwo dokladnie jak w PL.

Czyli zarejestrowałeś się teraz? Nad czym się tu jeszcze zastanawiać.
Możesz ewentualnie zadzwonić do nav na ogólny numer, tam często siedzą 'wiedzący' może Ci coś podsuną.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok