Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Potrzebna pomoc - Norwegia

Czytali temat:
(1795 niezalogowanych)
3 Posty
Patryk Baranowski
(PatrykBaranowski)
Wiking
Witam potrzebuje pomocy w sprawie ferypengi nie pracuje u mojego byłego pracodawcy od listopada i teraz przebywam w Polsce były pracodawca obiecał mi wypłacić ferypenge w styczniu ale do tej pory nic nie otrzymałem czy mogę coś zrobić. Muj mejl bary1622@wp.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ferypengi
ferypengi normalnie to wypłacają w czerwcu ......ale jeżeli zakończyłeś robotę to z ostatnią wypłatą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
a może tu chodzi o ferry penge?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Patryk Baranowski
(PatrykBaranowski)
Wiking
tak chodzi o ferry penge ale ja nie zostałem z ostatnim wypłatom i nie wiem co mogę teraz zrobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiola M
(MyWayOfNorway)
Wiking

Rzeczywiście pieniądze o których mówisz nazywają się "feriepenge", czyli tzw "pieniądze na wakacje". Zwykle są wypłacane w czerwcu/lipcu/sierpniu w zależności od firmy. Jeżeli pracowałeś w danej firmie pierwszy rok i w tym samym roku się zwolniłeś to powinni Ci je wypłacić z ostatnią wypłatą, ale wtedy byłyby one opodatkowane. Dlatego własnie pracodawcy propnują, że wypłacą je w styczniu kolejnego roku. Dzięki temu otrzymasz całą kwotę, bez odliczenia podatku.
Jeżeli pracodawca Ci ich nie wypłacił to zwyczajnie sie z nim skontaktuj: napisz maila, zadzwoń. Upomnij się, bo być może to zwykłe przeoczenie.

Pozdarwiam,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
MyWayOfNorway napisał:

Rzeczywiście pieniądze o których mówisz nazywają się "feriepenge", czyli tzw "pieniądze na wakacje". Zwykle są wypłacane w czerwcu/lipcu/sierpniu w zależności od firmy. Jeżeli pracowałeś w danej firmie pierwszy rok i w tym samym roku się zwolniłeś to powinni Ci je wypłacić z ostatnią wypłatą, ale wtedy byłyby one opodatkowane. Dlatego własnie pracodawcy propnują, że wypłacą je w styczniu kolejnego roku. Dzięki temu otrzymasz całą kwotę, bez odliczenia podatku.
Jeżeli pracodawca Ci ich nie wypłacił to zwyczajnie sie z nim skontaktuj: napisz maila, zadzwoń. Upomnij się, bo być może to zwykłe przeoczenie.

Pozdarwiam,
Patryk wyraźnie napisał ze chodzi mu o ferrywiec nie mieszaj, a jak juz to moze chodzi o "feriepenger"?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Witki opadają
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
MyWayOfNorway napisał: Dzięki temu otrzymasz całą kwotę, bez odliczenia podatku.
Pozdarwiam,

... FERIEPENGER ... zawsze są opodatkowane ...!!! i prędzej czy też później , podatek za wypłacenie tej należności ... będzie sumiennie pobrany ... przez Skatt.... ! .
---
Jeżeli już o czymś Informujesz , to rób to naprawdę rzetelnie ... !
---
Dobrze chociaż iż nie podałaś znowu odnośnika do swojej stronki ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
MyWayOfNorway napisał:

Pozdarwiam,

Te, swiatowiec: w tym konkretnym przypadku, liczba mnoga w formie nieokreslonej zakonczona jest litera "r"... Jesli poprawiasz to rob to prawidllowo!!!!

A do autora tematu: kasujacy posty nowy moderator zapewne wie lepiej wiec radz sobie sam i uzywaj tego co masz przytwierdzone do szyji... Narty.. Radzta se sami tera..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiola M
(MyWayOfNorway)
Wiking
gabriel napisał:
MyWayOfNorway napisał: Dzięki temu otrzymasz całą kwotę, bez odliczenia podatku.
Pozdarwiam,

... FERIEPENGER ... zawsze są opodatkowane ...!!! i prędzej czy też później , podatek za wypłacenie tej należności ... będzie sumiennie pobrany ... przez Skatt.... ! .
---
Jeżeli już o czymś Informujesz , to rób to naprawdę rzetelnie ... !
---
Dobrze chociaż iż nie podałaś znowu odnośnika do swojej stronki ...

To co napisałam, to w rzeczywistości to, że feriepengeR, który otrzymamy będą w kwocie brutto, bez odliczenia podatku. I tu jest nieścisłość za którą przepraszam. Powinno być BEZ ODLICZENIA ZALICZKI NA PODATEK.
Reczywiście feriepengeR (z brakującym R) nie są "nieopodatkowane", ale są wypłacane w kwocie brutto bez pobranej ZALICZKI na podatek dochodowy. W praktyce oznacza to, że dopiero w zeznaniu rocznym Skatt zabierze, co jego. Pracownik natomiast otrzymuje na konto kwottę brutto, bez odciągniętej ZALICZKI na podatek dochodowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok