Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1292 niezalogowanych)
267 Postów
Stały Bywalec
andzia1979 napisał:
Witam,jestem samotną matką z dwójka dzieci w wieku 14 i 11 lat. Chciałabym wyjechać razem z dziecmi do Norwegii na stałe .Moje pytanie jest takie na jaka pomoc mogę liczyc po przyjezdzie do Norwegii,jakie sa kryteria wysłania dzieci do szkoły,teraz chodza do 1gimnazjum i 4 klasy podstawowej,jak to bedzie wygladało w Norwegii.Proszę o odpowiedz z góry dziekuje

Rozumiem że sytuacja w PL jest tragiczna,oby jednak nie wpaść z deszczu pod rynne.
Ile jest warte szczęście Twoich dzieci?
Czy cena nie okaże się za wysoka?

Od pierwszego dnia pobytu musisz spełniać wymogi rodzica w norweskim rozumieniu.Czyli na dzieci nie podnosisz głosu,uczysz się z nimi,zapewniasz im odpowiedni metraż i warunki.
Guzik kogoś obchodzi że dopiero przyjechałaś.
To ma być i kropka,nie słuchaj że inni nie mają i jakoś są-codziennie też ktoś przebiega przez ulice a tylko co setnego potrąci auto.
Chciałbym powiedzieć Twoje dzieci Twój wybór,w NO jednak dzieci nie są tak całkiem Twoje.
Polecam,a wręcz zdziwiłbym się,gdybyś wszystkich tych niuansów nie znała podejmując tak ważną w życiu dzieci decyzję,o Twoje życie nie chodzi bynajmniej,sporo info na wszystkich NO forach.
Jest sporo informacji w tym temacie,tylko na istniejących trzech forach o NO jest jakieś trzy tygodnie czytania.
Przeczytałaś?
Dla starszego dziecka,będzie tu katorga,możliwa trauma,będzie mu bardzo,bardzo ciężko.
Ale i dla młodszego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
po co czytać
najważniejsze ile się należy
jak ktoś wie, to niech szybko poda i już
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
111 Postów
grzegor tor
(grzegryn)
Początkujący
TomaszJar napisał:
grzegryn,
Ty masz chyba kompleks i to zapewne tak proporcjonalnie wielki jak Twój jest mały iloraz IQ
na siłę walisz w każdych postach,
nie dałeś rady Mariankowi ani Jaście to udziel się inteligentnie i podaj konkretne rozwiązanie, a nie pierdolisz jak mały Kazio po dużym piwie,
Masz dzieci baranie jeden, że się udzielasz???
Wysłanie dzieci bez znajomości to nie jest problem, problem tkwi czy masz już pracę i meldunek
bo jak przyjedziesz to nikt Ci nie pomoże dopóty dopóki nie masz pracy

proponuje ci udac sie do psychologa to raz, a dwa to uwazam ze rozmowa z kims kto podpiera sie malo rzeczowymi argumantami nie ma sensu.. piszesz tylko po to by cos napisac zeby wyjsc z twarza.. i udajesz inteligentnego. gdybys nim byl, nie bronil bys takich imbecylow jakimi sa ci ktorych wymieniles.. to swiadczy o tobie jak tępy jestes i ze brakuje ci czlowieczenstwa. bronisz gowna bo sam nim jestes. czy mam dzieci..? co to ma do rzeczy.. w tym wypadku liczy sie wiedza ale ty tego nie rozumiesz, czego sie nie dziwie a teraz sie zapień napisz w koncu cos madrego co mnie zachwyci forumowa łajzo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Tomasz Jar
(TomaszJar)
Początkujący
nie jestem forumowiczem jak TY przez wielkie F
po za tym jestem ciekaw ile Twoja matka musiała nawpierdalać się śniegu,
aby urodzić takiego bałwana jak Ty
jak nie znam tematu to się nie udzielam jak pojebany.......
aby podbić sobie ranking..
nie odpisuj debilu bo szkoda mojego czasu, a Twój mózg może się przegrzać,
i całkiem dopadnie Cię zaćma
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
ola22312 napisał:
Lindemans napisał:
ola22312 napisał:
andzia1979 napisał:
Witam,jestem samotną matką z dwójka dzieci w wieku 14 i 11 lat. Chciałabym wyjechać razem z dziecmi do Norwegii na stałe .Moje pytanie jest takie na jaka pomoc mogę liczyc po przyjezdzie do Norwegii,jakie sa kryteria wysłania dzieci do szkoły,teraz chodza do 1gimnazjum i 4 klasy podstawowej,jak to bedzie wygladało w Norwegii.Proszę o odpowiedz z góry dziekuje

Jak sobie wyobrazasz wyslanie dzieci do szkoly bez znajomosci jezyka ?

To akurat latwo sobie wyobrazic. Tak zaczynaja wszystkie dzieci obcokrajowcow. Szkola zapewnia tym dzieciom mozliwie najwieksza pomoc w opanowaniu jezyka.

Tak,wszystko sie zgadza,tylko jak to wyglada w praktyce ?
Dzieci w wieku 11 i 14 lat jak to przezyja ? jak sobie poradza ?
Poza tym Andzia liczy na jakas pomoc, niewiadomo od kogo i dlaczego ?

Nie wypowiadam sie w sprawie andzi, na kogo liczy, jakiej pomocy oczekuje itd.,tylko w sprawie rozpoczecia nauki w norweskiej szkole. Tysiace dzieci rozpoczynaja tak nauke i znakomicie sobie z tym radza. Z Twojego komentarza, wychodzi z tego rzecz wrecz niewyobrazalna, a w praktyce dzieci adaptuja sie znakomicie w norweskich szkolach i po kilku miesiacach bardzo dobrze posluguja sie juz norweskim. Temat wielokrotnie poruszany (szkola, jezyk) na forum. Mnostwo wypowiedzi rodzicow i 99% tych wypowiedzi, to byly opinie jak najbardziej pozytywne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów
Ola Kowalczyk
(ola22312)
Stały Bywalec
Lindemans napisał:
ola22312 napisał:
Lindemans napisał:
ola22312 napisał:
andzia1979 napisał:

Jak sobie wyobrazasz wyslanie dzieci do szkoly bez znajomosci jezyka ?

To akurat latwo sobie wyobrazic. Tak zaczynaja wszystkie dzieci obcokrajowcow. Szkola zapewnia tym dzieciom mozliwie najwieksza pomoc w opanowaniu jezyka.

Tak,wszystko sie zgadza,tylko jak to wyglada w praktyce ?
Dzieci w wieku 11 i 14 lat jak to przezyja ? jak sobie poradza ?
Poza tym Andzia liczy na jakas pomoc, niewiadomo od kogo i dlaczego ?

Nie wypowiadam sie w sprawie andzi, na kogo liczy, jakiej pomocy oczekuje itd.,tylko w sprawie rozpoczecia nauki w norweskiej szkole. Tysiace dzieci rozpoczynaja tak nauke i znakomicie sobie z tym radza. Z Twojego komentarza, wychodzi z tego rzecz wrecz niewyobrazalna, a w praktyce dzieci adaptuja sie znakomicie w norweskich szkolach i po kilku miesiacach bardzo dobrze posluguja sie juz norweskim. Temat wielokrotnie poruszany (szkola, jezyk) na forum. Mnostwo wypowiedzi rodzicow i 99% tych wypowiedzi, to byly opinie jak najbardziej pozytywne.

Wszystko sie zgadza,ale mialam na mysli pierwszy okres po przyjezdzie,pierwsze tygodnie w szkole.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
Lindemans napisał:

Nie wypowiadam sie w sprawie andzi, na kogo liczy, jakiej pomocy oczekuje itd.,tylko w sprawie rozpoczecia nauki w norweskiej szkole. Tysiace dzieci rozpoczynaja tak nauke i znakomicie sobie z tym radza. Z Twojego komentarza, wychodzi z tego rzecz wrecz niewyobrazalna, a w praktyce dzieci adaptuja sie znakomicie w norweskich szkolach i po kilku miesiacach bardzo dobrze posluguja sie juz norweskim. Temat wielokrotnie poruszany (szkola, jezyk) na forum. Mnostwo wypowiedzi rodzicow i 99% tych wypowiedzi, to byly opinie jak najbardziej pozytywne.[/quote]

jasne i owszem....

dla rodziców nie kumajacych niczego po norwesku, było szokiem kiedy dzieci po 2 mies potrafiły powiedziec jak sie nazywają i ile maja lat

Prosze cie kobieto, bardzo prosze nie pisz farmazonów i nie mieszaj ludziom w głowach....
90% tych dzieci jest bardzo nieszczesliwa, załamana i zdruzgotana pobytem w tym kraju i obowiązkiem uczenia sie tego czegos....
Jesli tobie sie podoba to badz szczesliwa i ciesz sie zyciem!
Innych pozostaw w spokoju, bo ludzie maja oczy, widzą i potrafia myslec!
Poza tym nie kazdy jest tu "z rodzina na stałe" > na szczescie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok