patim napisał:
A kto - z mlodych wyksztalconych, z duzych miast - wie, ze kiedys w Polsce produkowano generatory elektryczne dla najwiekszych elektrowni? Ze produkowano turbiny o mocy 500 MW, a przymierzano sie do turbin 1500 MW? Ze polowa chinskich, indyjskich, indonezyjskich, greckich i tureckich, libijskich i irackich elektrowni wyposazona byla / jest nie w amerykanskie, czy niemieckie, a w polskie turbiny? Ze produkowano u nas smiglowce, samoloty tlokowe i odrzutowe, ze produkowano 40.000 ciezarówek, ze wytapiano 20 mln ton stali, ze bylismy na 2 miejscu - za Japonia - w produkcji statków rybackich, a te zdobywaly Blekitna Wstege Atlantyku - w tej kategorii? Ze nasze zestawy audio - radio, wzmacniacz, glosniki, gramofon, magnetofon Radmoru bily amerykanskie i japonskie? Ze nasze sprezarki chlodnicze kupowalo wiele krajów swiata? Ze juz w latach 50-tych nasz Star byl napedzany gazem LPG i mial NIM chlodzone nadwozie? Kto pamieta, ze pierwszy PC komputer powstal w Erze - przed ZX Spectrum?Ja STARY hooj wiem,że tak było,były też szkoły zawodowe do których się szło z uśmiechem na gębie,bo można było coś pospawać, wytoczyć ,wyfrezować na obrabiarkach,nauczyć się tego i tamtego.I Polacy byli jacyś tacy inni...Klakulator z Elwro,zestaw grający Dynamic Speaker,lub Tosca,lub coś zakładow Kasprzaka lub coś z Diory Dzierżoniów,głośniki z Tonsila.Nie wiem czy gawiedż o tym wie,ze jest powrót na właśnie takie stare sprzęty grające,które w sieci są sprzedawane za kosmiczne pieniążki