Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pobyt Stały W Norge - Norwegia

8 Postów
Wiking
Witam mam pytanie w marcu kończy mi i mojej rodzinie pozwolenie,mieliśmy na 5 lat i chciał bym wiedzieć co dalej ,znaczy jak załatwic nowe znowu na politi .Słyszałem ze po 5 latach jest bezterminowe , ale nie wiem gdzie to sie załatwia i jak to wygląda .Jak by ktoś to załtwiał to był bym wdzięczny za małe info.I jeszcze pytanko o paszporyty jak sie kończą to jest możliwość dostania norweskich.Nie mam pojęcia jak to wygląda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Antoni Pawlicki
(JanekP)
Wiking
zeby dostac paszport norweski trzeba byc norwegiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
Hubert Hubert
(hooba007)
Początkujący
Masz rację , kolejne zezwolenie bezterminowo. Ale są dwa rodzaje bezterminowego zezwolenia na pobyt. Jedno jest załatwiane od ręki na bazie dokumentów i terminu wizyty (UDI.NO) i drugie po rozpatrzeniu wniosku o pobyt z większymi prawami np. ubezpieczeniowymi), tak samo wszystko na UDI.NO

Poczytaj i wszystko jasne.

Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
hooba007 napisał:
Masz rację , kolejne zezwolenie bezterminowo. Ale są dwa rodzaje bezterminowego zezwolenia na pobyt. Jedno jest załatwiane od ręki na bazie dokumentów i terminu wizyty (UDI.NO) i drugie po rozpatrzeniu wniosku o pobyt z większymi prawami np. ubezpieczeniowymi), tak samo wszystko na UDI.NO

Powodzenia.

Bzdury wypisujesz z tymi rzekomymi 2 rodzajami "zezwolenia bezterminowego".

1. Obecny registeringsbevis zastapil dawne terminowe pozwolenia na pobyt. Jest to bezterminowa rejestracja - nie jest to pozwolenie na pobyt staly.

2. Varig oppholdsbevis - pozwolenie na pobyt staly, o ktore mozna sie starc po min. 5 latach ciaglego pobytu w Norwegii.

Oba zalatwia sie tak samo, czyli najpierw rejestracja na stronie UDI, a pozniej osobiste stawienie sie z kompletem wymaganych dokumentow.

Wykaz dokumentow jest podany podczas wypelniana wniosku przez internet.

Proste jak drut, wiele razy opisywane na forum, a i tak bajki nadal kraza...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Z pewnych źródeł wiem,że od przyszłego roku mają wejść spore ułatwienia w otrzymaniu norweskiego paszportu.
Głównym atutem ma być własność na terenie Norwegii,np dom,jak i ilość dzieci,że niby im więcej dzieci tym bardziej związani z Norwegią.
W kuluarach mówi się o dwóch aspektach tych wytycznych-
- norwegom chodzi o przyrost białych nad ciapatymi
-oraz, przynajmniej jedno dziecko trzeba oddać dla Barnevarnet (wzamian za norweski paszport) ,to lepiej mieć więcej dzieci.

Pozdrowienia dla żyjących inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty

(d4acool)
Stały Bywalec
Ja pierdykam,nie narzekam na PL
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
balum napisał:
Z pewnych źródeł wiem,że od przyszłego roku mają wejść spore ułatwienia w otrzymaniu norweskiego paszportu.
Głównym atutem ma być własność na terenie Norwegii,np dom,jak i ilość dzieci,że niby im więcej dzieci tym bardziej związani z Norwegią.
W kuluarach mówi się o dwóch aspektach tych wytycznych-
- norwegom chodzi o przyrost białych nad ciapatymi
-oraz, przynajmniej jedno dziecko trzeba oddać dla Barnevarnet (wzamian za norweski paszport) ,to lepiej mieć więcej dzieci.

Pozdrowienia dla żyjących inaczej.

tzw.coś za coś
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
Hubert Hubert
(hooba007)
Początkujący
Lindemans napisał:
hooba007 napisał:

Powodzenia.

1. Obecny registeringsbevis zastapil dawne terminowe pozwolenia na pobyt. Jest to bezterminowa rejestracja - nie jest to pozwolenie na pobyt staly.

2. Varig oppholdsbevis - pozwolenie na pobyt staly, o ktore mozna sie starc po min. 5 latach ciaglego pobytu w Norwegii.

Oba zalatwia sie tak samo, czyli najpierw rejestracja na stronie UDI, a pozniej osobiste stawienie sie z kompletem wymaganych dokumentow.

Nie wypisuję bzdur.
Nie dalej jak 18.01.2013 byłem w Stavanger załatwiać oppholdstillatelse po ponad 6 latach pobytu w Norge, info bezpośrednio z urzędu i nie chce mi się urządzać kolejnej pyskówki na forum....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
hooba007 napisał:
Lindemans napisał:
hooba007 napisał:

Powodzenia.

Nie wypisuję bzdur.
Nie dalej jak 18.01.2013 byłem w Stavanger załatwiać oppholdstillatelse po ponad 6 latach pobytu w Norge, info bezpośrednio z urzędu i nie chce mi się urządzać kolejnej pyskówki na forum....

Nie dostrzegam powodu do jakichkolwiek pyskowek, a z pozwoleniami jest dokladnie tak jak napisalam. Nic, a nic nie inaczej. Nie ma zadnych innych, a jak Ty zrozumiales info i jak je zinterpretowales, to juz Twoj problem.

Tu jeszcze masz linka, zebys juz niczego nie musial inaczej interpretowac i nie myslec o urzadzaniu pyskowek z tego powodu

www.udi.no/Sentrale-tema/Arbeid-og-oppho...EU-EOS-EFTA-borgere/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok