Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Marcin F Agata Dymna Patrycja Szenbek cysiek33 Sylwia Wielowska Bartek675 Slawomir Wilisowski (8124 niezalogowanych)
8 Postów

(Rockslave)
Wiking
Na Kaziku i nie tylko się wychowywałem i to chyba właśnie dzięki takim ludziom jak on (a pragnę przypomnieć że i on pracował kiedyś w UK i poznał tam trochę inne życie) ta niezgoda na zastaną rzeczywistość. Co do tego dymania w Polsce powiem jak wygląda to u mnie. Mam pracę przez agencję pracy bo w Polsce to ostatnio bardzo modne i "robole" tacy jak ja coraz częściej tylko tak mogą znaleźć pracę. Dostaję umowę co miesiąc i wygląda to tak że jak z dwa razy bym odmówił to następnej umowy już nie dostanę, już nie mówiąc nawet o uzasadnionym chorobowym gdzie ktoś np. miał wypadek samochodowy - po takim czymś też kolejnej umowy nie dostaniesz. Jak to powiedział mi kadrowiec - my potrzebujemy zdrowych ludzi a jeśli ktoś chociaż na tydzień zachoruje to znajdziemy sobie następnego. Kiedyś w jednej z firm pracownicy zaczęli protestować przeciwko takiemu traktowaniu bo dostawali głodowe pieniądze, to przyszedł szef i powiedział że jeśli im się nie podoba to on może cały zakład zamknąć bo zarobił już tyle że starczy mu do końca życia i pracuj człowieku dla takich bezmózgów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
karolina szewczuk
(karoliska)
Wiking
doskonale cie rozumiem, nie ciagla praca czlowiek zyje, w wiekszosci cywilizowanych krajow pracuje sie 8 godz, a za nadgodziny slono placi. Niestety nie w Polsce, w tym kraju jak cos ci nie odpowiada, to zawsze powiedza ze droga wolna i na twoje miejsce znajdzie sie wielu chetnych. Pracodawcy maksymalnie wykorzystuja system. Tez mnie to denerwowalo i jakis czas temu wyjechalam do innego kraju, nie w Europie. Mysle, ze w kazdym kraju znajdziesz cos dla siebie, jesli tego bedziesz bardzo chcial. Za granica szanuje sie pracowitych ludzi. Polska jest wyjatkowa i w nie pozytywnym tego slowa znaczeniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Rockslave rozumiem Cie. Dawno dawno temu jak sie pracowalo w firmie, brakowalo Ci czegos, szedles do kierownika, pierdolnales piescia w stol powiedziales to to to (potrzebne do produkcji) i na nastepny dzien sie znalazlo. Teraz produkuje sie pokolenia tchorzliwe, cyniczne, myslace tylko o sobie, ktore za 1500zl zrobia jeszcze gale i podpierdola wszystkich na okolo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(Rockslave)
Wiking
Dzięki karoliska co do państw po za Europą bardzo atrakcyjnie wg mnie wygląda np. Nowa Zelandia ale nie wiem czy to nie za wysokie progi dla mnie ze względu na słabe wykształcenie. Może kiedyś z ciekawości chociaż turystycznie pojadę, a raczej polecę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
karolina szewczuk
(karoliska)
Wiking
ja wyjechalam dawno temu, jeszcze przed wejsciem Polski do Unii, gdybym poczekala dwa lata, pewnie zdecydowalabym sie na kraj europejski, bo teraz mam dylemat, ze rodzina daleko itp. Nowa Zelandia ponoc jest bardzo piekna, nie wiem jak z legalnoscia pobytu, co jest ogromnym problemem w krajach nieunijnych, nie chcesz zyc w obcym kraju na czarno.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(Rockslave)
Wiking
Dokładnie. Problem z krajami które nie są w Unii jest taki że jeśli nie jest się specjalistą w jakiejś dziedzinie to znalezienie legalnej pracy i załatwienie stałego legalnego pobytu jest rzeczą prawie że niemożliwą z tego co mi wiadomo. A wyjeżdżanie na jakieś dziwne jednoroczne wizy np. do Kanady gdzie to od jakiegoś czasu zostało bardzo uproszczone niezbyt mnie interesuję bo nie mam zamiaru być traktowany w pewnym sensie jako człowiek drugiej kategorii.

4altee - widzę że gustujemy w podobnych muzycznych klimatach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Pomysl o Kanadzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(Rockslave)
Wiking
Na razie nie stać mnie na to bo to jednak spory wydatek (bilety na samolot + załatwienie wizy i innych formalności) aczkolwiek jak uzbieram to pewnie wezmę pod uwagę bo coraz łatwiej jest pracować w Kanadzie najpierw chyba wyjadę do Holandii chociaż na kilka miesięcy żeby szybciej odłożyć a później będę myślał o tym realnie bo w Polsce jedyne co można odłożyć to marzenia na bok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Z innego zupełnie tematycznie znam przypadek opowiedziany przez samego zainteresowanego odnośnie Holandii.
Mianowicie wyjechał tam poprzez jakiegoś huj wie kogo do pracy w rolnictwie,przed wyjazdem mowa była o określonej stawce,na miejscu okazało się że stawka jest przez pół czy nawet mniej a praca to nie praca tylko Koncentration Lager,praca na tempa w szklarni przy rozsadzaniu róż czy coś,z rąk leje się krew,jakiś jebany pakis chodzi jak kapo pomiędzy rzędami i opierdala non stop,w tym te po polsku;
-kurwa,robić robić,szybko itp
Warunki do mieszkania-brak warunków,i ...
człowiek młody ,zdeterminowany,zdrowy dwudziestokilkulatek wymiękł po coś 2wóch tygodniach-wrócił z długami,nie zdołał po prostu spłacić " z Holandii" poprzednich długów.

Teraz pytanie/test;

-czy uważasz że wyjazd poprzez nie huj wie kogo zapewni ci normalne warunki pracy?
-czy opisany przypadek jest najczęstszy w Holandii?
-czy opisany delikwent postąpił w zakończeniu prawidłowo?

Do wyjazdu do Holandii wystarczy może z kilka tysięcy,do wyjazdu do Norge trzeba by żeby być uczciwym wobec siebie i innych-kilka razy więcej+podstawy przynajmniej norweskiego+nie słuchać pitolenia co niektórych;
jak to oni wyjechali bez języka,bez zawodu i im się udało-nic im się nie udało,po prostu wyjechali na plecach innych,tych którzy zbudowali ciężką pracą pozytywną opinie o polakach ,a którą oni teraz systematycznie psują,dlatego napisałem;
-żeby być uczciwym wobec siebie i innych
Co i tak każdy z tych leworękich skwituje że ma na to wyjebane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok