Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1070 niezalogowanych)
1 Post

(vanessa 30)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
No tak panie retier1, moze nie byla to tworczosc gornych lotow, ale chodzi o kontrole jezyka mowionego i pisanego. Kiedy pije z kumplami piwo bardzo czesto zdarza mi sie rzucic miesem, gdy rozmawiam z ludzmi ktorych nie znam zbyt dlugo staram sie panowac nad jezykiem. Chodzi o obraz osoby czyli jak chcemy sie pokazac spolecznosci.
To nie jest tylko przypadlosc polakow, na calym swiecie przeklenstwa sluza do podkreslenia emocji.
Przyklad: Klientka, kobieta okolo 75-80 lat, pisarka norweska kilka razy w mojej obecnosci uzyla slow wulgarnych kiedy cos upuscila czy nie mogla czegos znalezc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Każdy to widzi inaczej,i tak będzie zawsze.Uważam jednak że głównym powodem używania wulgaryzmów jest strach,bezsilność wobec sytuacji oraz brak reakcji środowiska. I niema znaczenia czy jesteś wykształcony ,czy nie A obecnie panuje moda na wulgaryzm wedle mnie,i chyba trochę potrwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
To chyba nie moda tylko przyzwolenie od tworcow obecnego kina akcji. Trzeba przeklinac aby byc twardzielem.
Posluchajcie ludzi rozmawiajacych w jezyku angielskim lub norweskim (jezeli znacie takie slowa w obcych jezykach) czesto mozna wylapac przeklenstwa.
Generalnie forum wygladaloby lepiej bez wulgaryzmow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Ewa Juszczynska
(ewunia3710)
Wiking
Jestem nowa na tym forum i nie zdarzylam poczytac wszystkich tematow, ale wtrace slowko. Nie ma to jak sniadanko do tego kawka i poranna gazetka czyli "wasze" ( nasze-wszystkich) forum. Dowiedzialam sie z niego duzo pozytecznych wiadomosci ale i mialam tez niezly ubaw - szczegolnie w przekomazaniach sie nawzajem. I fakt jest jeden, ze rzeczywiscie ostatnio jest za duzo "wyrazow". Nie przeszkadza mi przeklinanie ale wtedy zdrowa slowna rywalizacja przemienia sie w chamstwo. Sztuka jest dopiec komus w sposob kulturalny niz poprzez wulgaryzm.A wtedy o wiele ciekawie czyta sie taka "prasowke".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...moment!

osobiscie uwazam,ze polski brzydkie wyrazy sa przynajmniej "jakies" w porownaniu z np: norweskimi (helwete,fifan)
czy angielskim (fuck)

u mnie w domu,moi rodzice nie przeklinali,a nawet nie uzywali takich slow jak: dupa ,gowno itd.
ja nauczylem sie przeklinac od kolegow,w pracy.nie uwazam tego za jakis obowiazek,czy przecinek w rozmowie,ale faktycznie uzywam slow na k..,lub chu..w celu podkreslenia emocji w danej dyskusji...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
panladny napisał:
...moment!

osobiscie uwazam,ze polski brzydkie wyrazy sa przynajmniej "jakies" w porownaniu z np: norweskimi (helwete,fifan)
czy angielskim (fuck)

u mnie w domu,moi rodzice nie przeklinali,a nawet nie uzywali takich slow jak: dupa ,gowno itd.
ja nauczylem sie przeklinac od kolegow,w pracy.nie uwazam tego za jakis obowiazek,czy przecinek w rozmowie,ale faktycznie uzywam slow na k..,lub chu..w celu podkreslenia emocji w danej dyskusji...

W sumie, wyraz "kurwa" jest najlepiej znanym polskim wyrazem na świecie. Norwedzy również używaja go, kiedy potrzebują wyrazić coś mocniej, niż się da w ich przekleństwach.
   Przekleństwa w rozmowie pomiędzy znajomymi są dopuszczalne i wykorzystywane jako określenie uczuć mówiącego. Jednak w rozmowie publicznej, czy ustnej, czy pisanej, wulgaryzmy są dopuszczalne jedynie wyjątkowo, kiedy nie da się inaczej.
   Problemem na forum są nie tylko wulgaryzmy, równie złe są wycieczki osobiste, szkalowanie użytkowników itp.. Nie powinno się to dziać na forum, gdzie chcemy utrzymać jakiś poziom.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...a co do osobistych wycieczek to pan fazi nazywajac mnie swoim najwiekszym wrogiem,powinien wiedziec dlaczego.
ano dlatego,ze jak dla mnie to jestes panie fazi,wielkim hipokrytom i jeszcze wiekszym obludnikiem.

...i nie pros mnie o szczegoly!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Fazi, jakto zdarza mi sie "czasem" rzucic miesem?? Przedostatnio uzyłam wulgarnego wyrazu chyba w sierpniu, a ostatnio we srode chyba jak sie wkurzyłam na tych "geniuszy".
Juz taka jestem...
A ty ostatnio uzywałes wyrazow jak sie zdenerwowales w sprawie prywatnych nr telefonow i zlotu oraz dyskoteki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vanessa 30)
Wiking
No właśnie, właśnie, jak tak możesz kzk napisac ,,czasem,,???

Hilton na pocieszenie masz plusa ode mnie.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok