Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Tolerancja - Norwegia

Czytali temat:
(4694 niezalogowanych)
1635 Postów
Maniak
cyt. " Ok. 200 indonezyjskich muzułmanów obrzuciło we wtorek zgniłymi jajami chrześcijan świętujących Boże Narodzenie, którzy zbierali się przed nabożeństwem. Miało ono odbyć się pod gołym niebem, w miejscu, gdzie planowano wybudować kościół, w pobliżu Dżakarty.

Budowy świątyni w tym miejscu, ok. 30 kilometrów od indonezyjskiej stolicy, zakazały w 2009 roku lokalne władze. Od tego czasu wierni należący do protestanckiej wspólnoty Filadelfia Batak spotykają się tam co niedzielę na nabożeństwie.

Jednak we wtorek okoliczni mieszkańcy zablokowali drogę prowadzącą na miejsce, w którym tradycyjnie są one odprawiane, i obrzucili ok. 100 wiernych zgniłymi jajami - poinformowali świadkowie i przedstawiciele policji.

Funkcjonariusze przekonali wiernych, by rozeszli się do domów, dzięki czemu uniknięto starć.

Według przedstawicieli wspólnoty, decyzję o zakazie budowy anulował sąd najwyższy Indonezji, jednak nieustające akty wrogości wobec chrześcijan ze strony muzułmanów uniemożliwiły rozpoczęcie prac. Jak poinformował stojący na czele zgromadzenia Palti Panjaitan, w poniedziałek członkowie Kościoła zostali obrzuceni workami z nieczystościami, i to mimo obecności policji.

Konstytucja Indonezji, najludniejszego kraju muzułmańskiego na świecie, gwarantuje swobodę wyznania. Obserwatorzy alarmują jednak, że od 2008 roku nasiliły się akty przemocy wobec mniejszości, w tym chrześcijan oraz wyznawców islamskiego ruchu reformatorskiego ahmadijja."

A Europa wpuszcza dzicz i jeszcze przyklaskuje jak buduja meczety.

Wygonic te bydlo z Europy!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
"Wygonic te bydlo z Europy!"
W tym problem. Nie wszyscy muzułmanie są nastawieni wojowniczo, nie wszyscy chrześcijanie są nastawieni pokojowo. Doświadczamy wielowiekowych efektów wojen polityczno - religijnych między obydwoma kierunkami religijności, których skutki są zakorzenione w skrajnych odłamach społeczeństw. Porównajmy to do czasów komunizmu w Polsce. Komunistów było niewielu, jednak u władzy. Opozycjonistów też było niewielu. Przez lata większość społeczeństwa nie przeciwstawiała się władzy komunistycznej, ponieważ ta w jakiś sposób odpowiadała na zaspokojenie potrzeb najniższych i najuboższych warstw społecznych. Oczywiście do momentu, kiedy nie byli już w stanie tego robić i nastąpiły wzmożone niepokoje społeczne. Ale nawet wtedy, nie wszyscy przeciwstawili się komunistom. Nawet nie większość, wbrew temu co dzisiaj niektórzy przedstawiają.
Za takimi działaniami jak w Indonezji stoją konkretni ludzie i to blisko z ośrodkami władzy powiązani. Co to za ilość "200 muzułmanów" na 242 325 638 (2011r.) ludności ?
Jestem pewien, że lepszym rozwiązaniem, jest jest wzajemne poszanowanie, poszukiwanie tego co wspólne, nie naruszające osobistych wyborów religijnych i nie godzące w godność osobistą i wspólnotową. Nie musimy się kochać, nie musimy się lubić, możemy próbować się rozumieć i bez względu na przepaść kulturową (nie wskazuję kto jest na dnie, a kto na górze) uczyć wzajemnego szacunku. By przypadkiem ktoś nas za bydło nie uznał.

Świąteczny czas, świąteczne myśli. Wesołych Świąt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
www.polskibreivik.pl/post,0.html

lena - dawaj... bron muzulmanow.... juz niebawem beda gwalcic na dzien dobry jesli nie zakryjesz sobie twarzy..... tolerancja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Yatsek napisał:

www.polskibreivik.pl/post,0.html

lena - dawaj... bron muzulmanow.... juz niebawem beda gwalcic na dzien dobry jesli nie zakryjesz sobie twarzy..... tolerancja

JESTEM ZA NIE TOLERANCJĄ DLA TYCH AMATORÓW SPÓŁKOWANIA Z KOZAMI...
wszędzie gdzie mogą meczety budują,ale my u nich koscioła nie wybudujemy....
ze im na wszystko swiat pozwala,,,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
www.wykop.pl/ramka/1470085/kolejny-atak-...scijan-w-pakistanie/

jestem nietolerancyjny i prosze to uszanowac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Tolerancja ma swoje granice i nie mozna wszystkiego tolerowac.Nie potrzebnie wklejacie filmy z morderstw bo to raczej obrzydzenie wywoluje niz poruszenie. Islam przypomina mi chrzescijanstwo VI wiekow temu,muzulmanski kalendarz tez jest okolo VI wiekow opozniony od naszego.
Troche muslimow znam i wiem ze wymieszani przejmuja europejskie poglady i patrzenie na swiat,zas zamykani w swoich enklawach sa podatni na imamow ktorzy im z mozgu jajecznice robia.
Odnosnie kosciola taki skromny link
http://www.racjonalista.pl/kk.php/d,132/q,Krucjaty.i.gnebienie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Kuba Niewiarowski
(VidkunQuisling)
Początkujący
BiZi...Dokładnie to ująłeś...Dialog z Muzułmanami należy prowadzić przy pomocy Karabinu...Tolerancja działa podobno w Obie Strony... Lewicowe Ideologie wpychane na siłę są mi tak Dalekie jak Ciemna strona Księżyca...Może jestem Tak Samo Ciemny i Zacofany..Ale Proszę -Uszanujcie to...Zdania nie Zmienię...Żyją jako Uchodżccy w Obcym Kraju-więc niech się Dostosują...Dzisiaj Palec-Jutro cała Ręka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
WilhelmTell82 napisał:
Tolerancja ma swoje granice i nie mozna wszystkiego tolerowac.Nie potrzebnie wklejacie filmy z morderstw bo to raczej obrzydzenie wywoluje niz poruszenie. Islam przypomina mi chrzescijanstwo VI wiekow temu,muzulmanski kalendarz tez jest okolo VI wiekow opozniony od naszego.
Troche muslimow znam i wiem ze wymieszani przejmuja europejskie poglady i patrzenie na swiat,zas zamykani w swoich enklawach sa podatni na imamow ktorzy im z mozgu jajecznice robia.

ja Watykanu i tych pedzi tez nie toleruję...znam tema krucjat i wiem,ze pod osłonka krzyza i Jezusa mordowano...te same swinie tylko ryje inne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
oppland napisał:
WilhelmTell82 napisał:

ja Watykanu i tych pedzi tez nie toleruję...znam tema krucjat i wiem,ze pod osłonka krzyza i Jezusa mordowano...te same swinie tylko ryje inne

Nie rozumiem tej nagonki na Kościół Katolicki...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Karol.Ky napisał:
oppland napisał:
WilhelmTell82 napisał:

Nie rozumiem tej nagonki na Kościół Katolicki...

Karolu...jak to nie rozumiesz?to ja teraz Ciebie nie rozumiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok