Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Krok po kroku - Norwegia

Czytali temat:
Beata Adamus mibalek (5685 niezalogowanych)
8 Postów
Marcin Mc
(Marcin2127)
Wiking
Zastanawiam się nad wyjazdem w Styczniu 2013 w ciemno do Norwegii.
Wiem że nie jest to zbyt rozsądne, bo mogę źle skończyć, ale życie bywa pełne niespodzianek, i może akurat uda mi się znaleźć pracę.

Prosiłbym by ktoś krok po kroku, opisał mi jak odnaleźć się w Norwegii.
(Wszystkie formalności związane z pobytem co i gdzie).
(urzędy, banki, biura pośrednictwa pracy, miejsca gdzie w razie czego można uzyskać jakąś pomoc).

Pozdrawiam cieplutko, wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Marcin2127 napisał:

może zacznij pisać na priv do wszystkich starych rur na wszystkich forach norweskich
obiecaj
bierz ze sobą gitarę i kilka pudełek Viagry
i krok po kroku jakoś się odnajdziesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Marcin2127 napisał:
Zastanawiam się nad wyjazdem w Styczniu 2013 w ciemno do Norwegii.

- Nie zastanawiaj się. Zostań tam gdzie jesteś, poczekaj do wiosny. Ale jeżeli już Cię tak gna na północ, to nastaw się na woluntariat na farmach. Lepsze jest mieć dach nad głową i co do ust włożyć, niż poniewierać się zimą po ulicach, heh.

Wiem że nie jest to zbyt rozsądne, bo mogę źle skończyć, ale życie bywa pełne niespodzianek, i może akurat uda mi się znaleźć pracę.

Chcesz się tak pobawić życiem? Nie ma problemu, ale polecam cieplejsze pory roku.

Pozdrawiam cieplutko, wesołych Świąt Bożego Narodzenia

I dla Ciebie również.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
99 Postów
J Majkowski
(chromis79)
Początkujący
jasta102 napisał:
Marcin2127 napisał:

może zacznij pisać na priv do wszystkich starych rur na wszystkich forach norweskich
obiecaj
bierz ze sobą gitarę i kilka pudełek Viagry
i krok po kroku jakoś się odnajdziesz

No proszę jaka cenna rada,aż nie poznaje Pana ,Panie Jasta
Strasznie dużo odważnych ostatnio chcących jechać w ciemno.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
jasta ma zryty łeb ...tak że nie bierz przez jego miarę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
W ciemno to sobie można iścć na randkę no ale od początku

Przyjedź nikt ci nie broni,na dzień dobry no jakiś hotel by się przydał,następne co to chyba rozeznanie gdzie czego możesz szukać no i przede wszystkim w jakim zawodzie,jeszcze jedno to język miło by było się dogadać myśle że nie będziesz miał problemu następnie to jakiś transport może wynajęcie samochodu bo na piechtę to może ci zejść troszkę mozesz też tebaną lub pociągiem no ale ja nie wiem jak u ciebie z orientacją

Kurwa ludzie ja pierdole macie neta adresy firm lub np.... tel.....kontaktowy jest wklejony na każdej stronie firmy można wysłać CV co wy jacyś sadysci jestescie szczescie wasz bedzie jak znajdziecie prace a jak NIE? niekiedy zastanawiam sie jakimi kategoriami wy myslicie,nie pisze wam tego na zlosc,ale jak planujecie wyjazd jaki kolwiek To zaplanujcie go jakos realnie by sobie samemu krzywdy nie zrobic!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
ja mam cichą nadzieję,że on sobie jaja robi -ścieżkę chce by mu wytyczyć ...qurw... jebnął posta i poszedł pierogi lepić
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Zawsze można w ciemno jechać.
Bez języka, bez zawodu...ale za to z pieniędzmi. I to konkretnymi.
Na początek to tak min. 20 000 PLN. Aby na kaucję za mieszkanie wystarczyło.
W końcu, skoro nie pracuję, a jedynie szukam, więc pracodawca mojej zdolności finansowej nie poświadczy.

Ale nawet jeśli miałbym tu przyjeżdżać w ciemno z takimi pieniędzmi, to raczej w ziemie bym się tu nie pchał. Na wiosnę już się przyjemniej robi, no i trasy turystyczne od czerwca już stoją otworem.

Taki piękny kraj! Warto poczekać na cieplejsze dni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
kurwa ja się chłopakowi naprawdę nie dziwie... polskie biura pracy w chuja tną a na kursach językowych w kraju to się można gówno nauczyć! wszyscy mądrzy ci którym się udało z polski spieprzyć i maja trochę lepiej! postawcie się na miejscu kogoś kto po prostu chce z polski uciec bo ma ku temu jakieś powody... nie zawsze musi to być pieniądz jak dla większości z Was. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Seed napisał:
kurwa ja się chłopakowi naprawdę nie dziwie... polskie biura pracy w chuja tną a na kursach językowych w kraju to się można gówno nauczyć! wszyscy mądrzy ci którym się udało z polski spieprzyć i maja trochę lepiej! postawcie się na miejscu kogoś kto po prostu chce z polski uciec bo ma ku temu jakieś powody... nie zawsze musi to być pieniądz jak dla większości z Was. Pozdrawiam

Jak bys nie zauważył to wiele tych odpowiedzi jest po to pisanych by mu było lepiej podjąc jakies kroki,część z nas przyjechała tu po lepsze życie a część po piniądze co inwestują w polsce nikt z nas nie jest pustelnikiem
A jechać w ciemno ciężka sprawa,ty to ogarniasz??? co z mieszkaniem co z pracą no chyba ze masz ze soba worek kasy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok