Kolego,jak wyżej,detalicznie nie kupisz,najmniej TIRa 25ton.
Albo-
w np Carefurze w PL,akurat widziałem,zapakowany w fabryce w NO którą znam,około 36zł kilogram.
Łososie są w takich fabryczkach w jednym procesie;
-zabijane
-czyszczone z wnętrzności i krwi
-chłodzone do około +2stopni
-pakowane w styropianowe pudełka wraz z pokaźna ilością lodu (wytwarzanego na miejscu)
-i w tym samym dniu (z reguły) zabiera je TIR.
Tak się składa że widziałem jak te łososie się "tworzy" od ikry do 20 gramów (pierwsza fabryczka i około 1 rok), kręgi w fiordach gdzie w jednym kręgu z którego sieci nie sięgają do dna jest około 80 000 łososi (ma być około 3-5 sztuk na metr sześcienny wody) i wspomniana ostania fabryczka i wysyłka.
Cała hodowla zajmuje około 2-2,5 roku i naszprycowany łosoś osiąga około 5-6kg.
Smacznego.