Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jak zdaje się prawko w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
bartek olszewski Anna Szkwerko Arni -------- Magdalena W. (2141 niezalogowanych)
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
mam pytanie jak wygląda sprawa prawka w Norwegii. gdzie się udać w tej sprawie i czy jest możliwość zdawać je po angielsku. czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat? chodzi mi też o kosztorys i czas - ile to trwa? poza tym będę wdzięczna za każdą informację.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
tez chetnie bym sie czegos dowiedziala na ten temat .....wiec czy ktos cos wie?????????jak ? gdzie ? i za ile???? z gory wielkie dzieki
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
kami napisał:
www.prove.no

oki to jest adres do stronki na której jest kilkadziesiąt pytań a mnie interesuje gdzie to się załatwia i w ogóle coś więcej. czyli jak np.taki egzamin w norwegii wygląda. ale kami dzięki za ten adres a może ktoś zdawał lub zna kogoś kto zdawał w norwegii i ma jakieś cenne info? pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Swego czasu uzytkowniczka Nikagreen napisala na tym forum:

cały kurs (intensiv kurs)kosztuje bodajże ok 16-18000 plus opłaty egzaminacyjne i za zdjęcia,w zależności od szkoły. Aby otrzymać prawko musisz ukończyć trafikalt grunnkurs i mørkekjøringskurs bez tych dwóch kursików nie dostaniesz prawka są obowiązkowe. Z tym ze mørkekjøringskurs organizują od października do marca. Teoria trwa ok 21h na teście masz 300 pyt. i możliwość zrobienia do 8 błędów Egzamin teoretyczny można zaliczyć po angielsku. Wymagają też ukończenia kursu który w skrócie zowie się poślizg kontrolowany. To tak w skrócie, z własnego doświadczenia i dodaję, że mieszkam na prowincji więc ceny mogą się różnić. Pozdrawiam

Mozna to znalezc miedzy klotniami i przepychankami innych uzytkownikow
Oto cala moja wiedza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
wiesz nie wiem dokładnie bo niee pytałam sie jeszcze o konkrety tylko rozmawiałam z znajomymi norwegami ze jak masz papiery z szkoły jazdy z pl to wystarczy je przetłumaczyc i ci uwzglednia ale mowie nie pytalam sie u zrodła do tego musisz wyjezdzic z instruktorem 3 h po norweskich drogach tych samych ktorych bedziesz miała egzamin chyba reszte mozesz z kims kto ma praffko dłuzej niz 2 lata i stajesz do egzaminu w ktorym moze brac tez udział tłumacz jak nie znasz norweskiego ale mowie to nie sa wiad potwierdzone u zrodła tylko to co powiedział instruktor jazdy mojemu koledze norwegowi podczas lekcji
a i co do poslizgu kontrolowanego to wygląda to tak ze przejezdzasz po placu wylanym olejem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(nikagreen)
Nowicjusz
www.vegvesen.no/Forerkort/Foreropplaerin...opplaering/Personbil
ogólne objasnienie zasad.
W moim przypadku nie uznano mi kursu z Polski, musialam uczeszczac na zajecia w szkole jazdy, tutaj w NO. Jezeli chodzi o tłumacza, jeśli kursant nie zna norweskiego i angielskiego szkoła jazdy w jego imieniu wysyla podanie do regionalnego od. Vegvesen o ustalenie terminu egzaminu z udzialem tlumacza. Vegvesen przysyla liste autoryzowanych biur i kursant sam musi umówic się z tlumaczem. Koszt uslugi tlumaczenia przysieglego ok 1700 nok, informacje sprawdzone, moj znajomy tydzien temu tak zdawal.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
kami napisał:
wiesz nie wiem dokładnie bo niee pytałam sie jeszcze o konkrety tylko rozmawiałam z znajomymi norwegami ze jak masz papiery z szkoły jazdy z pl to wystarczy je przetłumaczyc i ci uwzglednia ale mowie nie pytalam sie u zrodła do tego musisz wyjezdzic z instruktorem 3 h po norweskich drogach tych samych ktorych bedziesz miała egzamin chyba reszte mozesz z kims kto ma praffko dłuzej niz 2 lata i stajesz do egzaminu w ktorym moze brac tez udział tłumacz jak nie znasz norweskiego ale mowie to nie sa wiad potwierdzone u zrodła tylko to co powiedział instruktor jazdy mojemu koledze norwegowi podczas lekcji
a i co do poslizgu kontrolowanego to wygląda to tak ze przejeżdżasz po placu wylanym olejem

Poślizg kontrolowany wygląda tak. Jedziesz 70km/h drogą osiedlową i bez hamowania nożnym musisz zmieścić się w zakręt, który jest pod kątem prostym. Tak żeby nie wjechać na czyjeś podwórko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(nikagreen)
Nowicjusz
Prisar

Trafikalt grunnkurs u/mørkekjøring kr 1700
Teorikurs kl B kr 1100.-
Førstehjelpskurs kr 550
Kjøretime kl B kr 550 x4, instruktor stwierdzil, ze 4t starcza
Køyretime kl T kr 600.-
Kjøretime kl BE kr 600.-
Sikkerhetskurs bane kr 2200
Sikkerhetskurs veg kr 5950- (tilsammen 13 timer)
Mørkekjøringskurs kr 1100
Lastsikringskurs kr 1000.-
Intensivkurs kl B kr 19950- inkl leige av bil til FP, og baneleige N A F.
Overnatting int kurs kr 1500.-

Leige av bil til førerprøve kr 1500.-inkl oppvarming
Leige av traktor til førerprøve kr 1200.-
Leige av bil og henger til førerprøve kr 1800.-

GEBYR TIL STATENS VEGVESEN OG N.A.F.:
Teoriprøve alle klasser kr 335.-
Førerprøve kl B kr 720.-
Førerprøve kl T og BE kr 550.-
Utstedelse av førerkort kr 200.-
Bilde til førerkort kr 62.-

Baneleige til N.A.F. ( Sikkerhetskurs bane ) kr 950

to jest cennik z mojej szkoły, pozycje oznaczone emotikonem musialam zaliczyc + oplaty dla vegvesen
i dopiero zauwazylam, ze podalam zla ilosc dopuszczalnych bledow, mozna ich miec 7, nie 8, przepraszam,materialy do nauki mozna kupic w szkole lub ksiegarni internetowej,pozdrawiam i zycze powodzenia na egzaminach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(dekorasjonhus)
Wiking
musisz isc zapisac sie na egzamin w oslo na Rislokka trafikkasjon oraz poprosic o SOKNAD OM TILRETTELAGT TEORIPROVE i wypeInic i wysIac,po 2 tygodniach przyjdzie ze masz tIumacza i wtedy zdajesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok