Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pierwsze kroki w kraju wikingów--pytanie ?? - Norwegia

Czytali temat:
(401 niezalogowanych)
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
Witam, mam taką sytuacje :

Przyjechałem do Norge parę tygodni temu, łapałem się różnych prac(najczęściej malowanie) i wysyłałem maile do firm norweskich na operatora koparki. Po jakimś czasie przyszła mi odpowiedz ze zapraszają na rozmowę do jednej firmy tylko ze proszą żebym przyniósł : pozwolenie na prace,numer konta norweskiego,paszport,referencje i certyfikat na koparkę. wszystko fajnie tylko jak będąc tutaj parę tygodni mogę mieć pozwolenie na prace oraz konto norweskie. Zamierzam powiedzieć tej osobie na tym spotkaniu że jak mi dadzą umowę o prace to mogę wyrobić wszystkie papiery(konto,pozwolenie itp) w świetle prawa bo jak czytam to forum to wychodzi na to że dopiero jak dostane umowę to mogę dostać d-number oraz pozwolenie na prace...czy ja dobrze myślę ???

Pozatym jak chciałem otworzyc sobie konto w banku to powiedzieli mi że najpierw musze miec ten d-number. Wysłałem też moje uprawnienia na koparke do inspekcji pracy żeby mi odpowiednik norweski przysłali....pisze to bo nie wiem jak powiedziec tej osobie na tym spotkaniu o prace??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
maciejpa napisał:... łapałem się różnych prac(najczęściej malowanie)
---
Cóż ... takie są skutki nie Picia Wódki ...
---
Gdybyś te pytania , zadał parę tygodni temu , to pewnie teraz , miałbyś już te upragnione dokumenty .
---
Pracowałeś na czarno to i tych dokumentów nie masz .
---
Niemniej ... chociaż masz pieniądze , za tą pracę .
---
Faktycznie możesz spróbować tego wariantu który Sam zasugerowałeś ... NIE ZASZKODZI ...
---
Niemniej...
... Pamiętaj ... !!!
-- NIE MA JUŻ POZWOLEŃ NA PRACĘ --- i to od paru lat .
---
Jest jedynie pozwolenie na pobyt , gdybyś się parę tygodni temu zarejestrował Legalnie w NAV jako poszukujący pracy , to miałbyś legalny pobyt do 6-Miesięcy i te dokumenty o których wspomniałeś .
---
Niemniej i tak możesz być Tu w Norge legalnie do 3-Miesięcy jako turysta i pracownik sezonowy ... JEDNAK LEGALNY ... !!! a nie co łaska ...znaczy na czarno ...
---
Jednak trzeba mieć legalną umowę na pracę by pozostałe dokumenty zostały wyrobione ...
NIC nowego w Europie , w POLSCE obcokrajowcy / Ukraińcy Inni / też mają z tego powodu bule głowy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Wez z soba to co masz, czyli paszport, referencje i certyfikat na koparkę. A na spotkaniu powiesz im dokladnie jak wyglada sprawa pozwolenia i konta w Norwegii.
Mozliwe, ze karte podatkowa mozesz sobie zalatwic przed tym spotkaniem - pojdziesz do Skatteetaten to sie tam wszystkiego dokladnie dowiesz.
Nie zawsze tez pracodawca ma pojecie jakie sa przepisy dotyczace pozwolenia pacy/pobytu dla obcokrajowcow i jak sie je zalatwia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
akurat byłem w navie i chciałem sie zarejestrować to mi powiedzieli że najpierw muszę znaleźć sobie prace bo muszę mieć d-number, bez tego urzędnik mi powiedział że nic nie mogę zrobić.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
maciejpa napisał:
akurat byłem w navie i chciałem sie zarejestrować to mi powiedzieli że najpierw muszę znaleźć sobie prace bo muszę mieć d-number, bez tego urzędnik mi powiedział że nic nie mogę zrobić.
cos gdzies dzwoni.... kiedys w NAV mozna bylo... teraz to:
Skal jeg ha fødselsnummer eller D-nummer?
Som hovedregel skal du registreres som bosatt og ha fødselsnummer dersom du skal oppholde deg i Norge i mer enn 6 måneder. Dersom du skal ha midlertidig arbeidsopphold i Norge (under 6 måneder), skal du ha D-nummer.

www.skatteetaten.no/no/Sporsmal-og-svar/?mainchapter=118163&chapter=118203#x118203

albo zalozenienie swojej firmy ) ale to juz wyzsza szkola jazdy dla wtajemniczonych
tak jak i bycie w ciazy )))
www.skatteetaten.no/no/Artikler/Hvem-kan-rekvirere-D-nummer/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok