Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Witam - Norwegia

Czytali temat:
(1199 niezalogowanych)
16 Postów
Kamil Kaczmarek
(KamilPce)
Wiking
Jest na tym forum jakiś temat do przywitań bo szukałem i nie mogłem znaleść więc założyłem ten.

Jestem Kamil, mam 17 lat i na następne wakacje chcę wyjechać do pracy do Norwegii. Od września rozpoczynam 2 rok nauki w liceum. Po ukończeniu liceum chciałbym przeprowadzić się do Norwegii ponieważ z tego co udało mi się o nim dowiedzieć, zobaczyć itp. spodobał mi się. Chodzi m.in. o klimat, mentalność ludzi itd. Tak samo podoba mi się w Islandia lecz do Norwegii zdecydowanie bliżej i nie przeżywa takiego kryzysu jak Islandia. W następne wakacje chciałbym zapoznać ten kraj na tyle ile się da, rozejrzeć się co i jak, popracować żeby mi później jak już będę jechał na stałe było łatwiej, wiecie o co chodzi. teraz już czytam o Norwegii i o różnych rzeczach o pracy w NOrwegii i życiu tam by mi łatwiej było tam się zaaklimatyzować i żebym mógł sobie ogarnać jakąś pracę tam odpowiednio wczesniej żeby nei było lipy.

Możecie coś polecić? Jakieś biura pracy, strony pomocne przy poszukiwaniu tu pracy, poznawaniu obyczajów Norwegów itp.?
Wiem że ciężko będzie mi znaleść pracę jak na razie bez szkoły średniej(w trakcie) i nawet po niej z racji tego że to liceum a nie zawodówka ani technikum z przygotowaniem pod konkretny zawód który mógłbym tam wykonywać ale warto próbować coś znaleść tak jak warto najpierw poznać ten kraj i dopiero wtedy zobaczyć na 100% czy będzie mi tam pasować bo jak wiadomo to co tutaj mogę siędowiedzieć stąd i od znajomego a życie realne to dwie różne rzeczy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Jezeli po liceum chcesz podjac prace zamiast studiowac to po chuj szedles do liceum? Wystarczylo nauczyc sie" klasc plytki". po 3 latach zawodowki bylbys mistrzem.
A teraz bedziesz marnowal pieniadze rodzicow, za rok przyjedziesz na wakacje do norge na zbiory bo z twoim wyksztalceniem nic innego nie znajdziesz na sezon. Jestes za glupi na dobra szkole wiec rzuc to liceum i naucz sie zawodu elektryka, hydraulika lub kafelkarza. pozostaly czas poswiec na nauke norskiego. za 2 lata nie bedziesz potrzebowal niczyjej pomocy w znalezieniu pracy. Po 15 zorientujesz sie, ze popelniles blad, utknales w najchujowszym kraju do zycia, nie masz wyksztalcenia, zapierdalasz jako robol na emigracji.
Amen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dziecię się pewnie zioła śmiechu ojarało i tak go na pisaninę wzięło
rozmarzył się o dalekich fiordach i koronach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Kamil Kaczmarek
(KamilPce)
Wiking
Prosiłem Cię już o nie wpisywanie się w moich tematach Jasta102 bo robisz burdel.

Robie liceum dla matury bo nie wykluczam w przyszłości studiów a zawodówka mnie w ogóle nie interesuje. Byłem też w technikum ale w liceum mi zdecydowanie lepiej.
Piszesz chujowy kraj o No czy Pl?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
KamilPce napisał:
Prosiłem Cię już o nie wpisywanie się w moich tematach Jasta102 bo robisz burdel.

Robie liceum dla matury bo nie wykluczam w przyszłości studiów a zawodówka mnie w ogóle nie interesuje. Byłem też w technikum ale w liceum mi zdecydowanie lepiej.

Rozumiem, ze to pytanie retoryczne ale odpowiem - ZDECYDOWANIE NORWEGIA!!!
Tylko mnie kurwa nie pytaj co tu robie bo slyszalem to juz 500 razy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Kamil Kaczmarek
(KamilPce)
Wiking
No OK, nie będę pytał A że Norwegia to wiem ale ciekawie byłoby poznać Twoją opinię dlaczego itd. wszystkie plusy i minusy, jakieś rady...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
KamilPce napisał:

Sa tacy co lubia ten kraj jak i tacy co go nie lubia.....tylko skoro nie lubia tutaj przebywac to poco tu siedzia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
KamilPce napisał:

to kur*a po technikum juz nie daja matury????
matura to papier ktory bez studiow nic nie znaczy....
dyplom po technikum i zawod z matura otwieraja wiele mozliwosci... mozesz pracowac, isc na studia, co chcesz....

optimus ma racje: rzuc to wszystko i dzialaj poki jestes mlody i masz czas....

ps moja rada: NORWESKI NORWESKI NORWESKI!!!! chociaz podstawy!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
BiZi napisał:
KamilPce napisał:

Sa tacy co lubia ten kraj jak i tacy co go nie lubia.....tylko skoro nie lubia tutaj przebywac to poco tu siedzia?

Ok, bo zarabiaja baaardzo duzo kasy a Polsce o takiej kasie moga pomarzyc, nie musza uzerac sie z nieterminowymi fakturami, niesolidnymi posrednikami, dostawcami, podwykonawcami. na narty moga wyskoczyc codziennie i generalnie pierdolic wszysko gdy wyrobia sobie pozycje na rynku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(hunter2525)
Początkujący
Kolego marne szanse a znalezienie pracy i jeszcze to, że jesteś niepełnoletni to wogóle lipton. Mature zrób a studia to jak chcesz żyć w Norge to tutaj sobie pójdziesz bo te dyplomy z Polski to możesz się nimi podetrzeć za granicą no może poza paroma wyjątkami. Osobiście to bym Ci doradził po zdaniu matury może jakieś kursy na ciężki strzęt. Jak Cię to choć troche interesuje to można się rozejrzeć po okolicy jak z pracą. Kiedyś było tak, że jak się znalazło pracodawce który Cię zatrudni jeżeli będziesz miał uprawnienia to Urząd Pracy fundował. Kumpel tak zrobił kurs na żurawie koszt około 7 tys. zł. Reasumując zrobić jakieś kwity, przemęczyć się z 1-2 lata w międzyczsie język i dzida do Norge. Tutaj się liczy zawód i doświadczenie no i min. komunikatywny ang. .
3 maj się i powodzenia, pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok