DIABELSKI PIRÓG
Ciasto:
- ok.0,5 kg mąki pszennej
-szklanka ciepłej wody
-drożdże (pól kostki)
- łyżka cukru
-łyżka soli
- 1 jajko
-łyżka oleju
Farsz:
-ok. 0,5kg mięsa mielonego
- paprykę czerwoną
- przyprawa chilli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- cebula
- pieczarki (ile kto lubi, ok.10 szt)
-łyżka oleju
- ser żółty
W "diabelskim pirogu" chodzi o to by farsz w środku był ostry

na ile to lubimy

czyli nie radzę wsypywać całego opakowania sproszkowanego chilli
Wykonanie:
Na początek robimy rozczyn, czyli: do szklanki rozkruszyć drożdże+ łyżka mąki+ kilka łyżek ciepłej wody- i wymieszać, zostawić do wyrośnięcia ok 15min
w tym czasie przygotowujemy farsz:
1. Na patelni podsmażamy cebulę, dorzucamy pokrojone pieczarki i rumienimy wszystko.
2.Mięso mielone doprawiamy na ostro (sól, pieprz, chili), i wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką wrzucamy na patelnie do cebuli i pieczarek.
3. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i posmażamy aż mięso bedzie rumiane, ale nie całkiem usmażone.
4. odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
przyszedł czas na ciasto:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ma być elestyczne.
Rozwałkować na ok 2cm.
Ciasto rozwałkować w ksztalcie kółka albo kwadratu.
Do środka dodać farsz, zalepić od góry.
Posmarować dobrze zalepione ciasto roztrzepanym jajkiem + łyżka oleju.
Piec w 200C przez 20-25min.
Podawać na ciepło, można polać keczupem