Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ciemne szyby - Norwegia

Czytali temat:
(660 niezalogowanych)
1 Post

(Czitos)
Wiking
Witam
Chciałbym przyciemnić sobie szyby w samochodzie, jednak nie jestem do końca pewny, czy mogę zastosować folię na boczne, przednie szyby. Czy jest to zabronione tak jak w Polsce? Co prawda widywałem tutaj tak przyciemnione auta, ale czy aby na pewno jest to zgodne z tutejszymi przepisami? Z góry dzięki za jakieś wskazówki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Chyba gdzies wyczytalem ze to jest tak jak w PL szyby mozesz sobie przyciemnic , ale musza miec jakas tam wymagana przepisami "przepuszczalnosc swiatla" bo to mozna zmierzyc i pewnie jakis mandacik jak sie bardzo upra, a moze dodatkowo przy EU kontroli sie moga przyczepic ?

A tutaj co mowi prawo norweskie o przyciemnianiu szyb.
§ 31-1. Generelt om vindu

3. Vindu skal være tilstrekkelig solid og godt gjennomsiktig fra begge sider. Det må være slik utført at gjenstander som sees gjennom det ikke blir forvrengt. Det samme gjelder for vindskjerm som fører skal se gjennom.

Som solfilter godtas svakt farget glass som ikke gir større reduksjon av lysgjennomslipp enn angitt i den amerikanske standarden ASA Z-26.1 - 1966, July 15 1966. Andre former for solfilter som f.eks. påsprøytet eller påklebet film tillates ikke på noen del av vinduene som fører skal ha sikt gjennom (frontvindu og sidevinduer foran). Utrykningskjøretøys blå lys skal i alle tilfelle kunne ses gjennom bakvindu i motorvogn hvor innvendig speil kreves.

to jest z innego portalu o Norge
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok