Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

podatek - Norwegia

Czytali temat:
(310 niezalogowanych)
13 Posty
Andrzej P.
(jaap)
Wiking
Witam jak wszyscy teraz muszę rozliczyć się z podatku w Norwegii (do tej pory robił to szef ale się to zmieniło) i pewnie skorzystam z jakiejś firmy np. PC,no i mam w związku z tym pytanie o wasze doświadczenia z takimi firmami,bo jeżeli podam im swoje kody i ewentualnie hasło do MinID + fodselnummer to mogą zrobić co chcą na moim koncie,zmienić adres itp.Nie chcę tu dramatyzować i przesadzać po prostu czy wiecie jak to jest naprawdę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jaap napisał:
Witam jak wszyscy teraz muszę rozliczyć się z podatku(do tej pory robił to szef ale się to zmieniło) i pewnie skorzystam z jakiejś firmy np. PC,no i mam w związku z tym pytanie o wasze doświadczenia z takimi firmami,bo jeżeli podam im swoje kody i ewentualnie hasło do MinID + fodselnummer to mogą zrobić co chcą na moim koncie,zmienić adres itp.Nie chcę tu dramatyzować i przesadzać po prostu czy wiecie jak to jest naprawdę?

a sam nie mozesz??? trwa to chwile i robisz to dla siebie za darmo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Andrzej P.
(jaap)
Wiking
Nie wiem czy mogę czy nie. Nie mam jeszcze kodów więc nie widziałem co oni tam sami wymyślili,nigdy nie widziałem formularza podatkowego wcześniej i nie wiem co gdzie należy wpisać,a mam trochę odliczeń(status pendler, druga klasa, wydatki na dom w Norwegii ,pożyczki itd).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jaap napisał:
Nie wiem czy mogę czy nie. Nie mam jeszcze kodów więc nie widziałem co oni tam sami wymyślili,nigdy nie widziałem formularza podatkowego wcześniej i nie wiem co gdzie należy wpisać,a mam trochę odliczeń(status pendler, druga klasa, wydatki na dom w Norwegii ,pożyczki itd).
Bez dalszego zbędnego Komentarza ...
---
No może ................ poza jednym ...... Nienormalnie ręce OPADOWUJĄ ...!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
gabriel napisał:
jaap napisał:
Bez dalszego zbędnego Komentarza ...
---
No może ................ poza jednym ...... Nienormalnie ręce OPADOWUJĄ ...!!!

No właśnie............
Ciekawa jestem czy Ty Gabriel, przy pierwszym rozliczeniu, też byłeś taki mądry (wątpię)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
giovi2 napisał:No właśnie............
Ciekawa jestem czy Ty Gabriel, przy pierwszym rozliczeniu, też byłeś taki mądry (wątpię)

Przy pierwszym , ani następnym rozliczeniu , nie miałem w Norge Domu , Pożyczek i tym podobnych składników które automatycznie zmuszają do posiadania własnej wiedzy na temat Podatków w Norwegi .
---
Mało tego nie miałem jeszcze Internetu , a tym samym , dostępu do odnośnych Urzędowych wiadomości ...
Niemniej Sam na brudno , przy pomocy zwykłego słownika pol-nor , zrobiłem na brudno rozliczenie które tylko dałem do sprawdzenia w Skacie i bez poprawek dostałem rozliczenie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Andrzej P.
(jaap)
Wiking
No cóż Gabrielu normalnie obserwując twoje wpisy kompletnie nie na temat na tym forum nie będę polemizował z tobą ale chciałem tylko zauważyć że chodziło mi nie o twoją czy innych posiadaną bądź nie ,wiedzę na temat podatków,ale o ewentualne kontakty i doświadczenia z firmami które zajmują się rozliczaniem tychże podatków. I chociaż wątpię że to do Ciebie dotrze to mimo wszystko pozdrawiam i dziękuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
masz z boku tego forum firme kt. oblicza podatki www.podatek.no jak nie rozumiesz czegos to donich zadzwon, masz telefony tez na tej stronie.
ja podatek rozliczam sama. Jest latwiejszy niz w Polsce. A jak masz problem to sa tez konsultanci w skateetaten w kommunie, event. wez kogos ze soba - we dwoje lepiej zrozumiecie
Ja poprosilam o pomoc norweskiego kolege z pracy za pierwszym razem
Znajomi maja wiecej odpisow niz ja i czesto pomaga im jeden somalijczyk, na czarno ( ) ,bardzo sa zadowoleni . Niestety nie moge podac tel. ale pytaj wsrod somalijczykow i pakistanow - on sa dobrzy w podatku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Gość się uparł koniecznie na firmę a dodatkowo jeszcze "dopomina" się od innych doświadczeń z nimi! Nawet nie wie że samo"zebranie"i dostarczenie im wszystkich dokumentów może mu zabrać masę czasu! Czasu który mógłby poświęcić na "naukę" samodzielnego rozliczenia się - o kasie i SATYSFAKCJI nie wspominając Boi się tylko żeby mu czegoś nie...ukradli?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
negreb napisał:
Czasu który mógłby poświęcić na "naukę" samodzielnego rozliczenia się - o kasie i SATYSFAKCJI nie wspominając Boi się tylko żeby mu czegoś nie...ukradli?
---
Pyrrusowe zwycięstwo ... nie tylko Ja to zauważam
---

I tyle Mojego komentarza ... w dalszym ciągu ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok