Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(678 niezalogowanych)
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Walander napisał:
Nawet nie czytasz!!!
w/w odpowiedź Anety jest wyczerpująca.
Dobranoc

tak, czytalem, Aneta napisala w jednym zdaniu cala prawde... to co?? mam ja za to chwalic i skakac z radosci?????

a Ty w 3 postach nadal NIC nie napisales!!!!

dobranoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Walander napisał:
I znowu wspaniała trójca,tym razem z mariankiem!A i tak nie mają nic do powiedzenia jedna normalna osoba udzieliła normalnej i wyczerpującej odpowiedzi.Tragedia z wami panowie!
ooooo
wytrzeźwiał w końcu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Walander napisał:
Nie będę wdawał się w dyskusje o selekcji zwłaszcza tej z "forum".Jak dla mnie temat jest zamknięty dzięki Aneta123 a głupie wpisy trójcy (tym razem bez ciebie) są zaśmiecaniem forum.pzdr.

Dokładnie ! Twoje głupie wpisy zaśmiecają forum ! A akurat brzydal odpowiedział bardzo inteligentnie, tym tylko sobie znanym sposobem, oddziela podłogę od sufitu.

A teraz odp. właściwa i w temacie : nauka w domu ? powodzenia! Zdajesz sobie sprawę że w Norge prym wiodą dwa języki + milion pięćset dialektów? Szlifuj angielski, w tym języku zawsze się dogadasz, norweskiego bedziesz się uczył w praktyce, na miejscu będąc.
Na stronie MN masz kącik nauki, trochę sucharny ale możesz się osłuchać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Jacek K
(edi7)
Wiking
Witam ponownie

Odnośnie języka chodziło mi razcej o czas .

Jak widac,mam niewiele czasu na naukę języka norweskiego.

Czy w 8-10 miesięcy można się nauczyc norweskiego KOMUNIKATYWNIE ?

mariankom ,brzydalom dziękuję!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...ja

rowniez ci

dziekuje - polska swinio...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
szczerze dołaczam sie do zyczen brzydala, choc wiele nas rózni, to tez wiele łaczy : )
8-10 miesiecy to mozesz nauczyc sie w ciązy chodzic, ale próbuj próbuj polska swinio!
Własnie dlatego nie pomagam (juz) i pewnie pomagał nie będe polakom!
Uczynie tylko jeden wyjątek > @ciemnooka : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
edi7 napisał:

Odnośnie języka chodziło mi razcej o czas .

Jak widac,mam niewiele czasu na naukę języka norweskiego.

Czy w 8-10 miesięcy można się nauczyc norweskiego KOMUNIKATYWNIE ?

zaiste niewiele
tak na pierwszy rzut oka KOMUNIKATYWNE opanowanie norweskiego zajmie ci około 35 lat
osobie młodej, przeciętnie inteligentnej, z w miarę dobrą pamięcią, opanowanie języka obcego powinno zająć około 6 miesięcy
tak twierdzą podręczniki, a i osobiście wypróbowałem na sobie ucząc się hiszpańskiego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
edi7 napisał:Czy w 8-10 miesięcy można się nauczyc norweskiego KOMUNIKATYWNIE ?
---
Wszystko zależy od tego z jakich pomocy będziesz korzystał w tym okresie , oraz ile czasu będziesz poświęcał na bezpośrednią naukę języka / godzin dziennie x dni w tygodniu x tygodni w miesiącu x miesięcy ... w tych 18 miesiącach /
---
Mam znajomych , którzy uczęszczali do normalnej norweskiej szkoły i nie znając nawet angielskiego po pół rocznej nauce mówią i piszą względnie w Bokmalu ... jednak z moim Szefem , mają problem podczas rozmowy ... bo On mówi tylko Starym Dialektem Nordland ... .
---
Nauka trwała od poniedziałku do piątku , po CZTERY godziny lekcyjne , przez jeden semestr .
---
Ja jestem w Norge PIĄTY rok w tej samej Norweskiej Firmie , przez trzy semestry chodziłem wieczorami tylko w poniedziałki na trzy godziny zegarowe Również na Norweski Bokmal i Nic nie umiem , ani pisać ani czytać z rozmową jest również kiepsko w urzędach ...!!! .
Jednak Mojego Szefa rozumiem ... co do joty ... zwłaszcza jak się piekli ... . Z ludźmi w pracy , też nie mam problemu podczas słownej komunikacji / również dialekt , jednak już lżejszy taki mieszany z Bokmalem /
---
To Tylko zwykły przykład na twoje pytanie o naukę w danym określonym czasie .
---
Każdy ma inną pojemność pojmowania ...i zapamiętywania ...
---
Nie można z góry założyć , że się czegoś nauczysz lub też nie nauczysz ...
---
Ponieważ jest to bzdurna UTOPIA ... .
---
Chcesz , to się ucz i sam napisz Nam za dwa Miesiące , jakie robisz postępy w nauce ...
---
I wtedy to będzie jakiś wyznacznik postępu edukacyjnego ...
---
Jednak ... TYLKO I WYŁĄCZNE TWOJEJ OSOBY i nikogo innego . Inni mogą w tym samym czasie mówić i pisać płynnie w dwóch dialektach ...Bokmal i Nynorsk ... lub tak jak Ja , nic nie umieć i też ŚWIAT się nie zawali ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
brzydal napisał:
...ja

rowniez ci

dziekuje - polska swinio...

sam jesteś świnią i marianek to też do Ciebie, jak możecie w ogóle pisać takie rzeczy publicznie, za grosz kultury, a to że sobie nie radzisz z polakami to nie jest problem polaka z którym rozmawiasz tylko to jest twój problem ponieważ nie potrafisz z nim rozmawiać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
brzydala nie traktuj nawet w kategorii świń to koczkodan na etapie ewolucji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok