edi7 napisał:Czy w 8-10 miesięcy można się nauczyc norweskiego KOMUNIKATYWNIE ?
---
Wszystko zależy od tego z jakich pomocy będziesz korzystał w tym okresie , oraz ile czasu będziesz poświęcał na bezpośrednią naukę języka / godzin dziennie x dni w tygodniu x tygodni w miesiącu x miesięcy ... w tych 18 miesiącach /
---
Mam znajomych , którzy uczęszczali do normalnej norweskiej szkoły i nie znając nawet angielskiego po pół rocznej nauce mówią i piszą względnie w Bokmalu ... jednak z moim Szefem , mają problem podczas rozmowy ... bo On mówi tylko Starym Dialektem Nordland ... .
---
Nauka trwała od poniedziałku do piątku , po CZTERY godziny lekcyjne , przez jeden semestr .
---
Ja jestem w Norge PIĄTY rok w tej samej Norweskiej Firmie , przez trzy semestry chodziłem wieczorami tylko w poniedziałki na trzy godziny zegarowe Również na Norweski Bokmal i Nic nie umiem , ani pisać ani czytać z rozmową jest również kiepsko w urzędach ...!!! .
Jednak Mojego Szefa rozumiem ... co do joty ... zwłaszcza jak się piekli ... . Z ludźmi w pracy , też nie mam problemu podczas słownej komunikacji / również dialekt , jednak już lżejszy taki mieszany z Bokmalem /
---
To Tylko zwykły przykład na twoje pytanie o naukę w danym określonym czasie .
---
Każdy ma inną pojemność pojmowania ...i zapamiętywania ...
---
Nie można z góry założyć , że się czegoś nauczysz lub też nie nauczysz ...
---
Ponieważ jest to bzdurna UTOPIA ... .
---
Chcesz , to się ucz i sam napisz Nam za dwa Miesiące , jakie robisz postępy w nauce ...
---
I wtedy to będzie jakiś wyznacznik postępu edukacyjnego ...
---
Jednak ... TYLKO I WYŁĄCZNE TWOJEJ OSOBY i nikogo innego . Inni mogą w tym samym czasie mówić i pisać płynnie w dwóch dialektach ...Bokmal i Nynorsk ... lub tak jak Ja , nic nie umieć i też ŚWIAT się nie zawali ...