Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

PYTANIE O ŻYCIE I PRACĘ !!! - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Stachurski (1711 niezalogowanych)
45 Postów
Jakub K
(kosi_84)
Nowicjusz
Witam serdecznie
Mam pytanie czy może mi ktoś podpowiedzieć w kilku kwestiach?
Mam strasznie ciężką sytuację i muszę podjąć decyzję albo wyjazd albo zaraz zostanę bez kasy. Pierwsze pytanie czy jechać w ciemno i szukać na miejscu pracy? Na jak długi czas wystarczy mi i mojej kobiecie 36000NOK Jeżeli ktoś z Was jest w stanie polecić mi również jakąś pracę byłbym bardzo wdzięczny. Poszukuję dosłownie wszystkiego (malowanie, kładzenie płytek, ogrodnictwo, filetowanie, itd. - żadna robota mi nie jest obca) W jakim regionie jest najwięcej pracy?
Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
Julita Więzowska
(julka235)
Nowicjusz
Hej czasy pracy na wyciagniecie reki i w Norwegii sie skonczyly. 36000tys jesli wynajmiesz mieszkanie a bedziecie w wiekszym miescie to moze na jakies 2 moze 3 mies. w ciemno ja bym sie bala jesli nie masz znajomych ktorzy by ci nawet pomogli wynajac mieszkanie ja bym nie ryzykowala
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
kosi_84 napisał:
Poszukuję dosłownie wszystkiego (malowanie, kładzenie płytek, ogrodnictwo, filetowanie, itd. - żadna robota mi nie jest obca) W jakim regionie jest najwięcej pracy?
Musisz pomyslec, ze nie jestes jedyna osoba,ktora poszukuje pracy. Poczytasz troche to forum, albo i inne i przekonasz sie, ze niestety nie tylko ty masz ten pomysl wyjechania do Norwegii.
A Norwegia duzym krajem nie jest, cos okolo 5 milinow ludzi tu mieszka. Jak myslisz, ile stanowisk pracy dla niewykwalifikowanego pracownika sie tu znajduje? I uprzedzajac twoje oburzenie - to kazdy pracownik bez papierow potwierdzajacych jego wyksztalcenie, jest w Norwegii pracownikiem niewykwalifikowanym.
Czyli prace powinienes szukac bedac jeszcze w Polsce, bo jest realna szansa, ze nie tylko nie znajdziez pracy, ale i stracisz wszystkie swoje oszczednosci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
Jak piszą poprzednicy, wcale tak kolorowo nie jest... Znasz angielski? Czasem to wystarcza na początek, no chyba że trafisz na prace u Polaka, ale wtedy realia też są inne. Najwięcej pracy jest oczywiście w Oslo, choc w innych dużych miastach tez ludzie pracują. Poczytaj fora, są taż tam oferty pracy i wiele innych wskazówek. Ja jakbym miała tu jeszcze raz wyjeżdzac zaczełabym od nauki chocby podstaw norweskiego w Polsce. Moze mniej efektywne, ale zawsze coś i taniej niż tu. To jest moje zdanie Pozdrawiam i życze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Tu ktos szuka ludzi do pracy (na sasiednim forum):
www.hire.no/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
147 Postów
zx zx
(bergenmarekk)
Stały Bywalec
wal smialo w ciemno choc nie male ryzyko.we dwojke troche ciezko bedzie.lepiej wystartuj sam,wynajmij pokoj i lataj z papierami.ale wiedz ze polakow w norge jest kilkadziesiat tysiecy z czego ponad polowa pracy nie ma.Opieram sie na artykule sprzed kilku tygodni.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tadzik Kowalski
(TKowalski)
Wiking
bergenmarekk napisał:
wal smialo w ciemno choc nie male ryzyko.we dwojke troche ciezko bedzie.lepiej wystartuj sam,wynajmij pokoj i lataj z papierami.ale wiedz ze polakow w norge jest kilkadziesiat tysiecy z czego ponad polowa pracy nie ma.Opieram sie na artykule sprzed kilku tygodni.pozdrawiam

Na jakim artykule opierasz to stwierdzenie?
Możesz podać linka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok