DeDee napisał:Ok, wszystko rozumiem.
Ale, załóżmy, że przyjechałam do NO, mieszkam na razie u znajomych, przez pierwsze 3 m-ce mogę być legalnie, bez żadnego rejestrowania i poszukiwać pracy. I wtedy nigdzie nie będzie o mnie śladu.
Jeżeli chodzi o telefon to karta SIM z norweskim numerem, koleżanka ma mi zakupić.
No nie wiem, czy dobrze rozumuję.
Dobrze kumasz ... Tylko koleżanka , Musi podać Twoje Imię i Nazwisko Podczas Rejestracji i adres pod którym będziesz Mieszkać , ewentualnie taki gdzie będzie skrzynka z twoim Nazwiskiem i z którego poczta będzie regularnie odbierana .
---
Tak w Norge Można przebywać legalnie i turystycznie do trzech miesięcy , nawet bez szukania pracy .
Jednak jeżeli takową pracę się Naprawdę znajdzie ,to trzeba niezwłocznie Iść do Urzędu Skarbowego i ten fakt zgłosić , a Oni wydają tymczasową kartę podatkową /sezonową , na której są Twoje dane z adresem , Który Sama podasz i to jest już Meldunek .
---
W Norge Urząd Meldunkowy , znajduje się w tym samym budynku co skarbówka i nawet specjalnie nie ma powodu tam zaglądać ... Skarbówka robi to automatycznie .