Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Polacy zagranica - Norwegia

Czytali temat:
(264 niezalogowanych)
15 Postów
lech nor
(lechnor)
Wiking
Wiekszosc Polakow zagranica woli pracowac na czarno, a przynajmniej 3/4 z nich. Szukam dziewczyn do sprzatania, no i owszem sporo sie zglosilo ale wiekszosc z nich chciala pracowac na czarno. Nawet za "psie" pieniadze byleby nie placic podatku. Na moje argumenty, ze po oplacie podatku to i tak beda mialy wiecej niz to co one chca za swoja prace, wymigiwaly sie, ze tak naprawde to nie potrzebuja pracowac...... itp.
Mam problem zrozumiec taka mentalnosc. Jezeli poczytam na forum, to wiekszosc mysli zarobic jak najwiecej i do Polski, a tu sie okazuje ze nie bardzo maja ochote nawet zarobic. Okazuje sie ze zadawalaja sie byle czym, tak zeby przetrwac z dnia na dzien, a najlepiej zeby im panstwo jakis ochlap rzucilo i przewegetowac reszte zycia.
Z drugiej strony jezeli taki typ myslenia utrzymuje sie rowniez w Anglii, Irlandii i innych krajach i cale to towarzystwo pracuje na czarno 10, 15, 20 lat i w ktoryms momencie wroci do Polski, to kto im da emeryture ?! czy utrzyanie wszystkich tych ludzi spadnie na panstwo ? Przeciez oni w zyciu nic zadnemu panstwu nie zaplacilo !!!
Wyobrazcie sobie, ze za kilka lat przyjedzie do Polski ok. 2 mln. emerytow bez prawa do emerytury !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
niech sie przejmują ci co na czarno pracują......

No i z drugiej strony jakie emerytury jak w pl drugi filar to lichwa i sie zdziwią polscy emeryci jak osiągną wiek emerytalny.......... o ile go dożyją.......

W korytarzu sejmowym, pomieszczenie platformy. Zza drzwi słuchać chóralne "Sto lat. sto lat"
obok przechodzi kilku posłów z partii konkurencyjnej:
- co za impreza ? czyjeś urodziny obchodzą ?
- nie, negocjują granice wieku emerytalnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
według mnie owe panie są na garnuszku Nav-u ( dagpenger) i nie na reke im wykazywac jakikolwiek dochód (legalny)......

I tak własnie bedzie,ze za pare/nascie lat do polandii przyjedzie/wróci kilka milionów emerytów bez prawa do emerytury.....
Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze wiekszosc, mysle około 80% ww pań, posiada wyzsze wykształcenie i pochodzi z tzw. niezłych domów.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
czemu ten naród biedny
bo głupi
a co myśleliśta że
dlatego
że żydy
komuchy
i Tusk jech okradł?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lechnor napisał:
... Szukam dziewczyn do sprzatania, no i owszem sporo sie zglosilo ale wiekszosc z nich chciala pracowac na czarno. Nawet za "psie" pieniadze byleby nie placic podatku. Na moje argumenty, ze po oplacie podatku to i tak beda mialy wiecej niz to co one chca za swoja prace, wymigiwaly sie, ze tak naprawde to nie potrzebuja pracowac......
Niemniej , z tego co gdzieś tam ujrzałem , w jakimś poście ...
---
To Ty , szukasz kobiet z własną działalnością na terenie Norge , a to już nie są przelewki , bo dzisiaj pracę Im dasz a za miesiąc , może tej pracy nie być ... , a utrzymanie takiej firmy kosztuje ... chociażby 1000 Nok. na ROK ... i tego znakomita większość się na pewno obawia ... .
---
Niemniej , znam parę kobiet które powolutku , kręcą sobie ten własny biznes , z różnym finansowym skutkiem...
---
Inna sprawa , że musi minąć jakiś czas , by WSZYSCY zrozumieli iż legalna praca , lepiej się opłaca pod każdym względem .
---
A i urzędnicy coraz bardziej uszczelniają tą szarą strefę poprzez odpowiednie przepisy .
Fakt , że te przepisy trzeba na bieżąco monitorować ... a tak na dobrą sprawę to kto z Maluczkich to robi ...!? .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
lech nor
(lechnor)
Wiking
gabriel napisał:
[quote]lechnor napisał:
... a utrzymanie takiej firmy kosztuje ... chociażby 1000 Nok. na ROK ... i tego znakomita większość się na pewno obawia ... .
.[/color]

Tego jeszcze nie slyszalam, niby komu i za co trzeba zaplacic te 1000 nok na rok ?
zarejestrowanie takiej firmy rowniez jest za darmo
www.brreg.no/blanketter/enkeltperson.html

a dla tych co tylko po angielsku

www.brreg.no/english/forms/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lechnor napisał:gabriel napisał:
.. a utrzymanie takiej firmy kosztuje ... chociażby 1000 Nok. na ROK ... i tego znakomita większość się na pewno obawia ... .
.
Tego jeszcze nie slyszalam, niby komu i za co trzeba zaplacic te 1000 nok na rok ?
zarejestrowanie takiej firmy rowniez jest za darmo
www.brreg.no/blanketter/enkeltperson.html
a dla tych co tylko po angielsku
www.brreg.no/english/forms/

NIGDZIE nie napisałem ,że trzeba KOMUŚ PŁACIĆ...!!! .
Utrzymanie firmy , to nie opłata KOMUŚ i za COŚ ... tylko są to ogólne wydatki ...na samą Oficjalną działalność Legalnej Firmy ...która chce Normalnie Istnieć na Rynku Pracy ... ponadto napisałem słowo ..."CHOCIAŻBY"... Jednak Tu nie będę wnikał w szczegóły ...
---
Znam Kolegę z Mojej Wsi , którego Legalne utrzymanie firmy jedno osobowej , kosztuje ponad tysiąc Nok miesięcznie ... , jak ubezpieczenie własne , auta firmowego , druków i innej drobnej reklamy ...
TYLKO ON ...MA PRAWDZIWĄ FIRMĘ JEDNOOSOBOWĄ ... i nie pracuje tylko i wyłącznie u jednego zleceniodawcy ... "jak pseudo firmowcy "... a obraca się jednocześnie w co najmniej pięciu , jako normalny i niezależny Podwykonawca ...
---
---
Ja dobrze wiem , że większość firm jednoosobowych , to tylko przykrywka dla zwykłego pracownika , bo firma Matka chce się pozbyć zbędnych kosztów ...
I cała administracja mieści się w jednej małej Kopercie , która leży nie wiadomo gdzie na półce ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok