Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jakie papiery przed wyjazdem - Norwegia

Czytali temat:
(2811 niezalogowanych)
115 Postów

(anuk)
Początkujący
witam czy może ktos mi powie jakie dokumenty mam ze sobą zabrać aby móc sie przeprowadzić sie do męza do norwegi.Mam syna w wieku 8 lat i chcem zapisać go do szkoły i drógiego w wieku 1,5 msc a tego do żłobka bo sama mam iśc do pracy prosze o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Ewa XXX
(ewka)
Nowicjusz
Podstawą są oczywiście akty urodzenia i to najlepiej unijne, bo nie trzeba ich tłumaczyć, Na miejscu należy wypełnić wniosek o łączenie rodzin i wystąpić o nadanie dzieciom (i sobie oczywiście ) norweskich numerów personalnych. O żłobek trzeba się odpowiednio wcześniej postarać, bo może być problem z miejscami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
115 Postów

(anuk)
Początkujący
bardzo ci dziekuje za info teraz wiem że muszę męża pogonić załatwiać żłobek a papiery dam do przetłumaczenia jeszcze raz dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Ja nie dawno tez przyjechałam do mężą , miałam ze sobą przetłumaczone na jez angielski akty ur dzieci i akt małżeństwa , karty szczepień dzieci i wypis ze szkoły , jednak zapisując syna do szkoły nie musiałam mieć żadnych dokumentów .Zabierałam do Norwegii ze sobą psa , jeżeli ktoś potrzebuje info na temat to chętnie pomogę .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
115 Postów

(anuk)
Początkujący
to ja poprosze o te info co sie tyczy psa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Ewa XXX
(ewka)
Nowicjusz
W sumie nie trzeba tłumaczyć aktów urodzenia na język angielski Wystarczy w USC poprosić o akty unijne, których nie trzeba tłumaczyć. Ja dostałam je bezpłatnie, bo powiedziałam, że potrzebne są one na łączenie rodziny. Faktycznie potrzebne są też karty szczepień dzieci. Niektóre szkoły wymagają różnych dokumentów np. świadectw szkolnych, a niektóre nie. Zależy to od konkretnej szkoły. Odnośnie przepisów przewozu psa do Norwegii, to też mogę co nieco napisać Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Pies musi mieć paszport , który wystawia na miejscu wet.(koszt 52 zł ) psa trzeba zaszczepic na wscieklizne a po miesiącu wet. pobiera psu krew na badanie serologiczne przeciw wsciekliźnie. Na wynik czekałam tydzień .Wet. wpisuje go do paszportu.Przed samym wyjazdem wet. bada stan ogólny psa , odrobaczywia i odpchla .Wszystko to zostaje wpisane do paszportu psa . Pies gotowy jest do wyjazdu , koszt całości około 300 zł .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
115 Postów

(anuk)
Początkujący
bardzo dziękuje za wiadomości teraz czas zacząć załatwiać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok