Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

słuzbowe auto - Norwegia

Czytali temat:
Lukasz ... Kamil Wisniewski Marti Marti Dariusz XXX TB AS Dawid Kardas Przemek P (3085 niezalogowanych)
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
witam czy ktos wie cos na temat jezdzenia do pracy i spowrotem słuzbowym autem?podobno w tym roku są kontrole i jak złapią to mozna płacic podatek(nowe prawo podobno) czy to prawda ?jak z tym prawem wkoncu moge jezdzic czy nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
andreass211 napisał:
witam czy ktos wie cos na temat jezdzenia do pracy i spowrotem słuzbowym autem?podobno w tym roku są kontrole i jak złapią to mozna płacic podatek(nowe prawo podobno) czy to prawda ?
Ten przepis obowiązuje od dawna ... prawie , że od "zawsze"... tyle tylko , że nie był respektowany .
---
Jeżeli firma , dawała do dyspozycji pracownika auto , na dojazdy do pracy , to pracownik płacił jakiś % podatku od dochodu , lub firma wkładała to w własne koszty , tak samo jest z ..."darmowymi " kwaterami ... .
Jest coś jeszcze takiego , że firma musi płacić większe- OC- , jak użycza samochodu na prywatne dojazdy ...
DUŻO firm z tej opcji rezygnuje , by zmniejszyć wydatki , a mimo to zezwala na dojazdy .... Markując , że jest wyjazd do pracy , po drodze zamieszkania i takie tam inne kombinacje ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
a jak to prawo brzmi dokładnie i ile % trzeba niby płacic u mnie w firmi zaczeli dzis panikowac za ebedzie od lutego respektowane i kontrole bedą ,nawet i norki przestali jezdzic twierdzac ze jak skontrolują to mogą naliczyc iles podatku jest jakias konkretna definicja (prawna) ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
andreass211 napisał:
a jak to prawo brzmi dokładnie i ile % trzeba niby płacic u mnie w firmi zaczeli dzis panikowac za ebedzie od lutego respektowane i kontrole bedą ,nawet i norki przestali jezdzic twierdzac ze jak skontrolują to mogą naliczyc iles podatku jest jakias konkretna definicja (prawna) ?
A jakie to ma znaczenie ...ILE % i jak Ono brzmi ... !?

KIJEM Wisły nie zawrócisz tym bardziej Tu w Norge .
---
---
Spytaj się w firmie księgowej ... Ona wyłoży to zgodnie z przepisami... i akuratnie ...!
---
---

Skoro Norgi tak reagują to znaczy , że mają mocne podstawy obawiać się takich retorsji .
---
W Mojej Firmie , Szef już w tamtym roku od MAJA , robił mi trudności , ze służbowym autem ...
---
Olewałem to lekko , to zagroził , że jak przyjdzie pismo do firmy z kontroli , to prawnie obciąży Mnie całymi kosztami .... i taki okólnik Musieliśmy wszyscy Podpisać ... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
niechce odwracac kijem wisły tylko niewiem czy warto jest zapłacic podatek i słuzbowym jezdzic czy lepiej swoim tyle firma niesprawia mi problemow szef mowi ze moge sobie jezdzic tyle ze jak kontrola bedzie to musze zabulic sam chce tylko wiedziec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
andreass211 napisał:
witam czy ktos wie cos na temat jezdzenia do pracy i spowrotem słuzbowym autem?podobno w tym roku są kontrole i jak złapią to mozna płacic podatek(nowe prawo podobno) czy to prawda ?jak z tym prawem wkoncu moge jezdzic czy nie?
Witaj sam uzytkuje firmowe auto od kilku lat wiec znam temat ,wzesniej mielismy tzw.ryczalt,czyli ksiegowy wedlug wartosci nowego auta obliczal ile miesiecznie powinienes zaplacic podatku i odb ywalo sie to tak ze do podstawy opodatkowania dopisywal za np WV TRANSPORTERA z 2009 roku okolo 7700nok i tak za kazdy miesiac,praktycznie wychodzilo ze placilem okolo 2500nok na miesiac podatku za auto z tym ze moglem jezdzic gdzie chce i ile chce byle w Norwegi.
Od zeszlego roku kupilismy tzw AUTOGEAR kjørebok, jest to male urzadzenie ktore dziala jak gps i liczy Twoje jazdy i zapisuje km.cena za jazde poza praca wynosi na 2012 3,90nok wiec nie zabardzo sie kalkuluje jezdzic sporo jako privat kjøring,ale wtedy nikt sie nie przyczepi.
Na koniec roku zapisujesz kilometry drukujesz i do ksiegowego ,on to rozliczy tzn.kilometry ktore uznane sa jako jazda prywatna.
Wiaze sie z tym tez mala niedogodnosc musisz ustawic czas pracy np,ja mam od 8 do 16 i za te godziny nalicza jazde w pracy natomiast po 16 jako privat ,pracuje jako servisant wiec czesto mam zlecenie gdzie moge wejsc dopiero po 16 i wowczas trzeba podlaczyc AG do kompa i manualnie ustawic ten dzien jako praca do 17 np.
Wychodzi napewno taniej jak poprzednie rozwiazanie,wiele firm slizga sie i nie placa nic ale jak to sie mowi dopoty dzban wode nosi dopoki sie ucho nie urwie.

www.autogear.no/kjorebok.htm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...odbiegajac

nieco od tematu

zdjecie pod swastyka

juz masz,a gdzie mundur ss ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
brzydal napisał:
...odbiegajac

nieco od tematu

zdjecie pod swastyka

juz masz,a gdzie mundur ss ?

jak sie nudzisz i nie masz sie czym zajmowac wsadz wlasny nos do dupy o powachaj jak tam zmierdzi ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...dzieki

za fachowa porade

od razu widac,ze znasz to z autopsji...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
andreass211 napisał:

Tu sobie mozesz sam obliczyc:

www.abcnyheter.no/abc-penger/kalkulatore...2/firmabilskatt-2010

No koncu w okienku sum skatt masz wynik roczny ktory dzielisz przez 12 i masz wyniik.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok