Heh, stare chwyty nadal stosują. Wiele znajomych mi osób, które przyjechały przez pośrednika do Norwegii opowiadało mi że przeżyli taki sam szok jak Ty. W Polsce prezentowane jest wszystko pięknie, swego czasu nawet film propagandowy puszczali z jakimś przydupasem mieszkającym w nowiutkim mieszkaniu kontenerowym, a po przyjeździe okazywało się że ta ich propaganda to baja i trzeba mieszkać w syfie.
Co do tego, że ciągle nie ma sprzętu i ubrań to wydaje mi się że trzeba by się zastanowić nad faktem, czy niektórzy pośrednicy celowo nie starają się oszczędzać na środkach ochronnych nie wydając ich pracownikom.
Pamiętaj, najważniejsze żeby nie kłaść uszu po sobie, dowiedzieć się o swoich prawach i domagać się swojego, postawić im się! Myślę, że bardzo dobrym rozwiązaniem dla Ciebie jest zapisanie się do związków zawodowych, tam możesz liczyć na doradztwo w sprawie pracy oraz na pomoc (również prawną za darmo) jeżeli pracodawca będzie chciał Cię oszukać. W skrajnych przypadkach związki zawodowe nawet w sądzie bronią swoich członków. Minusem jest to, że będziesz musiał co miesiąc płacić jakiś procent swojego wynagrodzenia w ramach opłaty członkowskiej. Z plusów jest jeszcze to, ze członkowie związków mają zniżki w różnych miejscach, np. możesz otworzyć konto w Sparebank1 na atrakcyjnych zasadach (np. zero opłat za konto, atrakcyjne kredyty, karta Visa obsługująca bankomaty bez prowizji za granicą itp), dostaniesz też gratis ubezpieczenie na życie i ubezpieczenia mienia ruchomego, część kosztów poniesionych w ramach opłaty członkowskiej odliczysz sobie potem od podatku, o ile się nie mylę maksymalnie 3500 kr
W ogóle, to na Twoim miejscu starałbym się szukać pracy w firmach bezpośrednio a nie przez pośrednika. Wiem, że to bardzo trudne ale przy determinacji może się udać.
I jeszcze jedno, uważaj co gadasz na swoją firmę w internecie bo mogą Ci jeszcze zrobić problemy z tego, zwłaszcza że pokazałeś swoją twarz. Nie kazali Ci przypadkiem podpisać kwitu, że nie będziesz nikomu opowiadał o wewnętrznych sprawach firmy?
Jeżeli Ci źle, to najlepiej idź do związków zawodowych i im o tym opowiedz - tam Ci pomogą. Jak będziesz chlapał tutaj, to jeszcze jakaś menda to zobaczy i cię będzie gnębiła albo Cię wyśle na jakiś wypizdówek do roboty której nikt nie chce, albo w ogóle Cię nigdize nie wyśle.