Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pośrednictwa dla przemysłu stalowego - Norwegia

Czytali temat:
(1622 niezalogowanych)
4 Posty
Marcin Nazwisko
(boron)
Wiking
Witam

W Norwegii jestem od niedawna.
Pracuje w charakterze montera konstrukcji przez firmę Adecco ale nie jestem zbyt zadowolony czy znacie może jakieś pośrednictwa pracy szukające pracowników stoczniowych lub po prostu stalowych ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
boron napisał:...Pracuje w charakterze montera konstrukcji przez firmę Adecco ale nie jestem zbyt zadowolony czy znacie może jakieś pośrednictwa pracy szukające pracowników stoczniowych lub po prostu stalowych ?
A konkretnie , to z czego jesteś niezadowolony ...
- z samego pośrednika , jeżeli tak ...to dlaczego ?
-z firmy , w której dał tobie pośrednik pracę , i co tobie ta firma przeszkadza .
---
A może są inne czynniki których nie wymieniłem ...?
---
Napisałeś tak zdawkowo , że trudno coś doradzić .
---
Może weź na luz i napisz otwartym tekstem , co trapi twoją duszę ...w związku z danymi "problemami"...
Może akurat coś Poradzimy na ten Twój problem .
---
A tak ... ni z gruszki ni z pietruszki ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Marcin Nazwisko
(boron)
Wiking
Widzicie temat jest taki

Mianowicie będąc jeszcze w Polsce nie bylo zbyt wiele czasu na docieranie tematu odnośnie warunków firma wyslala mi tylko list informacyjny w którym byly przedstawione warunki zatrudnienia i wynagrodzenia i wszystko baja

Jednak po przyjeździe okazało się iż jest problem ze wszystkim
Na poczatek musiałem podpisać że zrzekam się pieniędzy za nad godziny tak wiec pracuje po 9 godzin za gołą stawkę bez platnej przerwy

W domu gdzie mieszkam nie było niczego dosłownie nawet łóżek sami sobie podnieśliśmy standart o meble i wyposażenie to firma podniosła nam czynsz

Brakuje zimowej odzieży jadąc do firmy po cokolwiek z ciuchów nigdy nic niema

umowe przedłuzają co 2 tygodnie

Nie mogę się doprosić o swoje dokumenty z firmy

Jedyne co jest naprawdę dobrze to przelewy zawsze na czas przynajmniej u mnie ale patrząc po kolegach niejest to regułą w tej firmie

To tylko część rzeczy przez które chciałbym zmienić pośrednika

Więc jeśli ktoś coś wie bardzo proszę o info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
późno już ale może tak.
przerwy w NO nie są płatne chyba że pracujesz pow 9.5h to druga przerwa jest płatna (dlatego 9 h na "lojalce"

nikt Cie nie zmusił do podpisania tego bo można sie nie zgodzić ale wtedy 7.5h i do domu masz wtedy większą stawkę za nadgodziny ale tylko w teorii...... te godziny po 7.5 masz do odbioru.

Z mieszkaniami to różnie bywa choć w większości szału u nich nie ma (głównie przez ludzi co już sie wyprowadzili i zabrali sobie troche fantów na swoje lokum)
trza robić zdjęcia mieszkania na wejściu bo potem jak sie wyprowadzasz to dziwne rachunki przysyłają za odnawianie mieszkania itp.
Ubrania to trza sie postawić, albo zgłosić do kogoś na miejscu pracy.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
boron napisał:Widzicie temat jest taki
Mianowicie będąc jeszcze w Polsce nie bylo zbyt wiele czasu na docieranie tematu odnośnie warunków firma wyslala mi tylko list informacyjny w którym byly przedstawione warunki zatrudnienia i wynagrodzenia i wszystko baja
Jednak po przyjeździe okazało się iż jest problem ze wszystkim
Na poczatek musiałem podpisać że zrzekam się pieniędzy za nad godziny tak wiec pracuje po 9 godzin za gołą stawkę bez platnej przerwy
W domu gdzie mieszkam nie było niczego dosłownie nawet łóżek sami sobie podnieśliśmy standart o meble i wyposażenie to firma podniosła nam czynsz
Brakuje zimowej odzieży jadąc do firmy po cokolwiek z ciuchów nigdy nic niema
umowe przedłuzają co 2 tygodnie
Nie mogę się doprosić o swoje dokumenty z firmy
Jedyne co jest naprawdę dobrze to przelewy zawsze na czas przynajmniej u mnie ale patrząc po kolegach niejest to regułą w tej firmie
To tylko część rzeczy przez które chciałbym zmienić pośrednika
Więc jeśli ktoś coś wie bardzo proszę o info

HM... i co tu tobie sensownego doradzić ...
W Norge przerwy na śniadanie ... 30 minut nie są płatne . jeżeli czas pracy trwa 8 godzin , to płatne jest tylko 7,5 .
Nie wiem jak jest u spawaczy , jednak jak sobie przypominam to też ta pierwsza przerwa nie była płatna . owsem pracujesz ...9 t . jednak nie przekraczasz 10t a wtedy jest druga przerwa płatna przez firmę .
---
Co do nadgodzin , faktycznie jest taki myk , rezygnuje się z nadgodzin / +50%/ a czas rozpisywany jest na czas dłuższego pobytu w Polsce , dotyczy tych na delegacji , nie tylko Polaków ...Szwedzi też tak mają jak pracują w delegacji .
Oficjalnie pracujesz tylko godzinę dłużej i nie jest to traktowane jako NADGODZINA a jedynie jako praca dodatkowa do kumulacji / wolne w Polsce / .
---
Co do kwaterunku .
Pokoje dało adeko ... czy firma na rzecz której pracujecie ...
Niemniej wiem , że adeko z tymi pokojami , przegina faktycznie pałę do granic absurdu ...
O SWOJE TRZEBA SIĘ TWARDO DOPOMINAĆ ...jednak grzecznie i bez wulgaryzmów .
---
Z tego co wiem to niedobrze jest teraz zerwać podpisany kontrakt , bo możesz mieć kłopoty z innymi pośrednikami ... oraz zapłacić karę za zerwanie umowy ...
Tu wszystkie firmy tego typu , to JEDNA RODZINA ...tylko imiona mają inne ...
---
Powinieneś cierpliwie doczekać końca kontraktu z adeko ... , a to że firma w której pracujesz bezpośrednio , przedłuża pracę co dwa tygodnie ...to taki urok pracy na wynajmie nie tylko w adeko .
Adeko nie ma nic do tego .
I tak dobrze ,że pracujesz w jednym miejscu .
Ja pótora roku temu w ciągu miesiąca zmieniałem trzy firmy bo takie było zapotrzebowanie ..a pośrednik był cały czas ten sam .
Adeco to tylko pośrednik pracy tymczasowej , każdy inny pośrednik stosuje również podobne chwyty , by sprawdzić kto jak sobie radzi w stresowych warunkach , kto ulegnie i będzie donosił , a kto się postawi i będzie pilnował tylko własnego nosa .
Podstawą pracy u pośrednika jest prosta zasada ...
---
POKAZAĆ bezpośredniemu pracodawcy , ŻE jestem bardzo dobrym... w tym co u niego robię ...
i Potrafię zawsze zrobić to co On chce .../ idzie oczywiście o pracę legalną / .
---
Znam dużo osób , które pracując dla adeko , pracują teraz samodzielnie , w firmach które Ich wynajmowali , inni zaś odpadli z takich czy też innych przyczyn .
Taki to miód ta emigracja zarobkowa .
Powodzenia i uszy do góry ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Heh, stare chwyty nadal stosują. Wiele znajomych mi osób, które przyjechały przez pośrednika do Norwegii opowiadało mi że przeżyli taki sam szok jak Ty. W Polsce prezentowane jest wszystko pięknie, swego czasu nawet film propagandowy puszczali z jakimś przydupasem mieszkającym w nowiutkim mieszkaniu kontenerowym, a po przyjeździe okazywało się że ta ich propaganda to baja i trzeba mieszkać w syfie.
Co do tego, że ciągle nie ma sprzętu i ubrań to wydaje mi się że trzeba by się zastanowić nad faktem, czy niektórzy pośrednicy celowo nie starają się oszczędzać na środkach ochronnych nie wydając ich pracownikom.

Pamiętaj, najważniejsze żeby nie kłaść uszu po sobie, dowiedzieć się o swoich prawach i domagać się swojego, postawić im się! Myślę, że bardzo dobrym rozwiązaniem dla Ciebie jest zapisanie się do związków zawodowych, tam możesz liczyć na doradztwo w sprawie pracy oraz na pomoc (również prawną za darmo) jeżeli pracodawca będzie chciał Cię oszukać. W skrajnych przypadkach związki zawodowe nawet w sądzie bronią swoich członków. Minusem jest to, że będziesz musiał co miesiąc płacić jakiś procent swojego wynagrodzenia w ramach opłaty członkowskiej. Z plusów jest jeszcze to, ze członkowie związków mają zniżki w różnych miejscach, np. możesz otworzyć konto w Sparebank1 na atrakcyjnych zasadach (np. zero opłat za konto, atrakcyjne kredyty, karta Visa obsługująca bankomaty bez prowizji za granicą itp), dostaniesz też gratis ubezpieczenie na życie i ubezpieczenia mienia ruchomego, część kosztów poniesionych w ramach opłaty członkowskiej odliczysz sobie potem od podatku, o ile się nie mylę maksymalnie 3500 kr

W ogóle, to na Twoim miejscu starałbym się szukać pracy w firmach bezpośrednio a nie przez pośrednika. Wiem, że to bardzo trudne ale przy determinacji może się udać.

I jeszcze jedno, uważaj co gadasz na swoją firmę w internecie bo mogą Ci jeszcze zrobić problemy z tego, zwłaszcza że pokazałeś swoją twarz. Nie kazali Ci przypadkiem podpisać kwitu, że nie będziesz nikomu opowiadał o wewnętrznych sprawach firmy?
Jeżeli Ci źle, to najlepiej idź do związków zawodowych i im o tym opowiedz - tam Ci pomogą. Jak będziesz chlapał tutaj, to jeszcze jakaś menda to zobaczy i cię będzie gnębiła albo Cię wyśle na jakiś wypizdówek do roboty której nikt nie chce, albo w ogóle Cię nigdize nie wyśle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
.jednak grzecznie i bez wulgaryzmów .
Własnym oczom nie wierzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Moroklumpen napisał:

część kosztów poniesionych w ramach opłaty członkowskiej odliczysz sobie potem od podatku, o ile się nie mylę maksymalnie 3500 kr

nie od podatku lumpie
od podstawy opodatkowania
jak zresztą i w przypadku pożyczek hipotecznych
a to tak mała różnica jakby kobietę zgłębiać o 2 cm obok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
nie od podatku lumpie
Widzę, że jesteś na podobnym poziomie co niejaki "Gabriel". Łączy Was coś więcej oprócz specyficznej kultury osobistej, czy tez jej braku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Z tymi Związkami to różnie bywa w Norweskich firmach .
Jeżeli są duże firmy , pod względem zatrudnienia to związki i owszem działają , a nawet i kilka branż .
W tym przypadku jest sens zapisać się do nich .
---
Jednak jak już się przejdzie okres próbny i ma się umowę na stałe w ręku .
---
W małych firmach bywa różnie .
W Mojej nie ma takiej potrzeby , jednak gdybym wstąpił to nie było by problemu .
---
Przy okazji ... Nieprawdą jest iż pracodawca nie wie iż pracownik należy do związku , z prostej przyczyny .
Sładka jest odciągana procentowo od indywidualnego zarobku i robi to zawsze księgowa w firmie , lub na rzecz firmy jak jest zatrudniane biuro podatkowe.
---
A z tą pomocą to też różnie bywa ...
---
W tamtym roku pracował u nas Norek który należał do Związku budowlańców .... i na wstępie dostał umowę na próbne , na dwa miechy , bo fachowiec z pełną teczką... portfolio...
---
Po miesiącu zaczął marudzić , że to i tamto , siamto owamto .
A jak poszło na noże , to przyjechał ktoś ze związku i osobno z inspekcji pracy ... /a zawezwał ich właśnie Szef a nie ten robotnik/
---
Pochodzili popatrzyli spisali protokoły i gość nie doczekał nawet do końca umowy próbnej ... .
---
Został na lodzie bez mydła ...
I tyle się nawojował będąc w związkach ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok