Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przelew z SPV na walutowe w Deutsche Bank - Norwegia

Czytali temat:
Jerzy KIESZEK Marek D. Dominik Nowak Mattej (3509 niezalogowanych)
8 Postów
Wlodek Kowalski
(Malbi)
Wiking
Cześć

Mam konto w Sparebanken Vest. Wracam do Polski przed świętami i nie planuję powrotu do Norwegii w najbliższej przyszłości, dlatego muszę zamknąć konto. Będąc ostatnio w Polsce założyłem konto walutowe w Deutsche Bank, na które chcę przelać korony. Czy ktoś może kiedyś dokonał takiej transakcji między tymi kontami? Według tabeli opłat SPV, za przelew zagraniczny płaci się tylko 60 NOK (Ordinær overføring - uavhengig av beløp). Czy są jeszcze jakieś dodatkowe opłaty?
Jak jest z przewalutowaniem w DB (z konta walutowego na konto osobiste w DB )? NOK->EUR->PLN? Sporo się na tym traci?
Z góry dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Malbi napisał:
Cześć

Mam konto w Sparebanken Vest. Wracam do Polski przed świętami i nie planuję powrotu do Norwegii w najbliższej przyszłości, dlatego muszę zamknąć konto. Będąc ostatnio w Polsce założyłem konto walutowe w Deutsche Bank, na które chcę przelać korony. Czy ktoś może kiedyś dokonał takiej transakcji między tymi kontami? Według tabeli opłat SPV, za przelew zagraniczny płaci się tylko 60 NOK (Ordinær overføring - uavhengig av beløp). Czy są jeszcze jakieś dodatkowe opłaty?
Jak jest z przewalutowaniem w DB (z konta walutowego na konto osobiste w DB )? NOK->EUR->PLN? Sporo się na tym traci?
Z góry dzięki!

wez gotowke hehehhe.... zdaje sie ze w PL tylko nordea ma konto walutowe na korony... tam trzeba bylo sobie zrobic polskie konto. rozmienia ci w banku wtedy albo dadza korony w gotowce i robisz pozniej co chcesz... a jak raz kupisz euro za korony a pozniej kupisz zlotowki za euro to stracisz na sprzedazy waluty....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wlodek Kowalski
(Malbi)
Wiking
Nie tylko Nordea ma walutowe w koronach. Alior i "mój" Deutsche Bank też. Tyle że gdy otwierałem tam walutowe, nie poinformowano mnie o podwójnym przewalutowaniu w przypadku przelewu na polskie konto. A jak jest w Nordea? Bezpośrednio NOK -> PLN po kursie dnia? Czy jakieś dodatkowy procent dla banku?

A co do gotówki, podobno można przewieźć max tylko 10000 NOK?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Wywiezc mozesz max 25 tys nok.
Co do przelewu czemu nie wysyłasz na zwyklę polskie konto bankowe?
Ja za przelew zagraniczny z mojego banku place 50 nok czy jest to 1000 koron czy 100.
A przewalutowanie na polskim zabieram mi jakies 10-20 zl.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wlodek Kowalski
(Malbi)
Wiking

Bo póki co nie potrzebuję tych pieniędzy w złotówkach i przede wszystkim nie chcę tracić na przewalutowaniu (w dodatku podwójnym ;/).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wlodek Kowalski
(Malbi)
Wiking
I jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie od wykonania przelewu zagranicznego pieniądze trafiają na polskie konto?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
2-3 dni robocze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Malbi napisał:

Bo póki co nie potrzebuję tych pieniędzy w złotówkach i przede wszystkim nie chcę tracić na przewalutowaniu (w dodatku podwójnym ;/).

chłopaku > na przyszłosc otwórz sobie konto (eurokonto) w kazdym banku w pl i masz po sprawie!
zapytaj przy okazji o kod shift danego banku, bo bedziesz go potrzebował przy ewent wysyłaniu na nie gotówki.....
poza tym kiedy jak nie teraz zamieniac nok na pln?
na dzis 1nok=prawie 0,60 pln.....
Liczysz na jeden do jednego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wlodek Kowalski
(Malbi)
Wiking
chłopaku > na przyszłosc otwórz sobie konto (eurokonto) w kazdym banku w pl i masz po sprawie!
Pierwszy raz słyszę o takim koncie. I czym ono różni się od zwykłego walutowego? W Deutsche Banku i mBanku takiego nie ma. Chyba tylko Pekao SA.

poza tym kiedy jak nie teraz zamieniac nok na pln?
na dzis 1nok=prawie 0,60 pln.....
Liczysz na jeden do jednego?

Nie. Po prostu nie potrzebuję teraz tej kasy, a w wakacje prawdopodobnie znów tu przyjadę, więc nie chcę potem kupować koron i tracić na przewalutowaniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
konto walutowe to nic innego jak eurokonto.....

skoro w wakacje tu wrócisz, a kasa ci obecnie nie potrzebna to zwyczajnie zostaw je na norw koncie w nor banku,a kiedy zechcesz zrobisz sobie przelew internetowy siedzac w pl w wygodnym fotelu i pijąc piane np : )

czuwaj tylko nad kursen nok w pl i po ptakach : )

za prowadzenie rach w no pobieraja smiesznie małe pieniądze : )

ja na twoim miejscu, wysłałbym je teraz na pl konto i niech sobie tam leżą, a jaj zechcesz je z powrotem na nok, to zrobisz przelew z pl do no!

norw konto ci sie przyda, bo jak wyjdzie ci zwrot podatku, to skatt przeleje ci na norw rachunek.....

mam nadz ze mowa tu o duzej sumie, bo jesli jest to 40/50 tys nok, to dupy nie zawracaj

pozdro!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok