Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tigmo Tigmo Bernardeta Kapałka Grzegorz Tryba Kasia050592 (6863 niezalogowanych)
216 Postów

(Anna Maria)
Stały Bywalec
ebkas napisał:

To się chyba nazywa ...
...

...stalking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Kowalscy)
Stały Bywalec
I co? mędrce powiatowe, kołtuneria polska

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Lidka W
(lotka)
Wiking
ja się zgadzam z kowalskim, zadzwonili do męża raz i babka zaczęła nawijać, że może reklamować swoje usługi budowlane na ich stronie i ble ble .......
Po jakimś okresie przyszła faktura na 800 Kr a później inkaso
po czym siadłam i zaczęłam pisać meile wyjaśniające, tłumaczyli się właśnie tym, że umowa została zawarta ustnie przez tel. nie popuściłam i jakoś od pół roku cisza z fakturami i inkaso nic nie zapłaciliśmy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Ella.G)
Wiking
telefonterror.no/61410082 Ten do mnie wydzwania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Ella.G napisał:
telefonterror.no/61410082 Ten do mnie wydzwania
Spoko spoko to mój tel
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
M N
(MareckiMarecki)
Stały Bywalec
Kowalscy napisał:
Najczęściej łupem padają obcokrajowcy.
Dzwoni ktoś z nieznanego telefonu, tak zadaje pytania, aby wypowiedzić słowo "ja", albo "yes". Następnie po tygodniu otrzymujemy fakturę za usługę, albo cokolwiek, nawet jeśli niczego nie zamawialiśmy. Wykorzystują ten zapis prawny, że do akceptacji oferty i kupna usługi/rzeczy wystarczy umowa ustna.
Nagrywają rozmowę i obrabają ją cyfrowo, żeby wyszła z tego ustna umowa.
Miał ktoś coś takiego? Jeśli nie to może mieć

Ps. ze źródła, które trzy razy tak się dało nabrać.

Dzwonie do Pana , Pani w nie typowej sprawie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Kowalscy)
Stały Bywalec
Z tą obróbką cyfrową to nie bujda. Można se pogooglować i znaleźć na to potwierdzenia.
Zresztą sposoby wyłudzania kaski przez telefon ewoluują, tak jak i sposoby na kradzieże samochodów.
Druga sprawa to to, czy płacić czy nie płacić. Widocznie jest wielu takich co płacą te fakturki inaczej byznes nie rozwijałby się.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Niestety ja też odbieram coraz więcej takich telefonów. Ale wiedziałam od dawna o tych zobowiązaniach ustnych i tylko raz dałam się jednej Pani wygadać, aby potem odmówić. Teraz ucinam rozmowę szybciej, a ostatnio się wkurzyłam i powiedziałam dosadnie, że mają przestać do mnie dzwonić i słać maile. Póki co nic jeszcze nie zapłaciłam i niech tak zostanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Ja sie tez podpisuje pod tym,ze to prawda. Tyle,ze dostalam ostrzezenie od mojej ksiegowej, ktora dostala taka fakturke do zaplaty. A bylo to 5 lat temu. I nie dalam sie wrobic w zadne placenia. Wiec biznes sie kreci od lat. Za to moja kolezanka i moj brat dali sie zlapac na to. Chodzilo glownie o reklame ich firm. Giro przyszlo na 4 i 2,5 tys Wiec dosc duzo. Nie zaplacili. Ale odkrecanie trwalo dobre 2 miesiace. Ja jak odbiore taki telefon i slysze zapytanie o firme, imie i nazwisko(oczywiscie pokaleczone na maxa )To odpowiadam z usmiechem- Ale ja nie rozumiem! Po polsku oczywiscie. Totalna dekoncentracja po drugiej stronie, jakies yyy,ooo i sie pan czy pani rozlacza Za to dostalam kiedys giro za niezaplacona benzyne. Kupowalam karte do telefonu i placilam za benzyne. Babka wbila na kase karte ale benzyny juz nie. A kaske wziela No i przyslali giro. Na szczescie po paru meilach sie wszystko wyjasnilo. Tzn. skonczylo sie na tym,ze poprosilam o nagranie z kamer i udowodnienie mi,ze nie zaplacilam. Zero odzewu i nastepne ponaglenie juz nie przyszlo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Kowalscy)
Stały Bywalec
Anna Maria napisał:
ebkas napisał:
To się chyba nazywa ...
...
...stalking

W Polsce są na to uregulowania prawne, więc z całą pewnością i tutaj.

"...Według przyjętych przepisów za stalking będzie można ukarać osobę, która poprzez uporczywe nękanie wzbudza u ofiary poczucie zagrożenia lub "istotnie narusza jej prywatność". Nękanie to może być prowadzone na przykład poprzez wykonywanie licznych telefonów do ofiary, wysyłanie jej sms-ów, śledzenie, ale też obdarowywanie ofiary prezentami, których ona sobie nie życzy.

Taka kara będzie grozić również osobom wykorzystującym wizerunek pokrzywdzonego lub inne jego dane osobowe w celu wyrządzenia mu szkody majątkowej lub osobistej, np. poprzez zamawianie na jego koszt towarów oraz tworzenie, bez jego wiedzy, kont osobistych na portalach społecznościowych. Przestępstwo polegające na wykorzystaniu wizerunku lub danych osobowych innej osoby powinno polegać jednak na podszywaniu się pod tę osobę
..."

A tu całość:
prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/490676,3_..._przyjal_ustawe.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok