Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Proszę o info.w sprawie zwrotu podatku - Norwegia

Czytali temat:
(326 niezalogowanych)
2 Posty
karol lykosky
(polynyakol)
Wiking
Witam wszystkich przebywających w Norwegi , mam prośbę pracowałem w Norwegi legalnie
od 10.10.2008 do 26.05.2009 . Czy należy mi się zwrot podatku za rok 2008 , do tej pory nie otrzymałem żadnego rozliczenia , czy powinienem składac sam wniosek czy zrobi to zamnie pracodawca . Bardzo dziękuje za informacje .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Lee Loo
(leeloo)
Nowicjusz
Witam!
Wszystko zależy, jakie miałeś zarobki, i jaką zaliczkę na podatek potrącił Ci pracodawca za 3 miesiące pracy. W kwietniu tego roku powinieneś był dostać wstępne zeznanie podatkowe za 2008 rok (Selvangivelse 2008) na adres, jaki podałeś podczas rejestracji w Norwegii. W tym zeznaniu można korygować różne kwestie (robić odliczenia, które się należą itp). Ostateczny wynik rozliczenia (Skatteoppgjoer) przychodzi albo w czerwcu/lipcu albo w październiku (od 21.). Swoje rozliczenia można także sprawdzić w systemie altinn.no, gdzie można się zalogować, ale trzeba posiadać kody pin (PIN koder), które powinno się było otrzymać pocztą ze skatteetaten. Pracodawca raczej sam nie wypełnia pracownikowi Selvangivelse, choć niektórzy z dobrej woli w tym pomagają. Jeśli będziesz chciał sprawdzić, czy możesz odzyskać jakiś podatek za 2008 rok, zgłoś się do firmy Polish Connection, która zajmuje się takimi sprawami.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok