Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

wyjazd.... i co dalej???? - Norwegia

Czytali temat:
(1010 niezalogowanych)
5 Postów
Ola xxx
(alys)
Wiking
Hej wszytskim,
W najbliższym czasie będę wyjeżdżać do Norwegii do mojego lubego. Wszytsko pięknie ładnie, on ma umowę o pracę na fajnych warunkach, znalazł nam mieszkanie, także wszytsko na mój przyjazd gotowe tylko... no właśnie. Zastanawiam się, co ja tam będę robić? Trochę poprzeglądałam różnych for itd. i z tego co widzę to z pracą dla kobiet jest..masakrycznie ciężko;/ Szczególnie że nie znam norweskiego, dopiero zaczynam sie go uczyć. Angielski w stopniu komunikatywnym. Dlatego mimo tego, że cieszę sie na myśl zamieszkania w koncu z chłopakiem i w ogóle, to szargaja mną obawy odnośnie tej pracy chociażby... Jak to jest, szczególnie u was dziewczyny? Szybko znalazłyscie pracę ? Robicie coś fajnego, a moze uczycie się? Bo słyszałam też że w Skandynawii jest możliwość uczenia się i otrzymywania za to stypendium. Prawda to? Jak to wszytsko wygląda z tamtej strony?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Chcial miec pan pania to niech teraz zapier.......na nia!!!!!
A na powaznie to czym sie tak martwisz,przyjedziesz zobaczysz i ocenisz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
alys napisał:
Trochę poprzeglądałam różnych for itd. i z tego co widzę to z pracą dla kobiet jest..masakrycznie ciężko;/ Szczególnie że nie znam norweskiego, dopiero zaczynam sie go uczyć.
Z praca dla kobiet nie jest ciezko, tylko niestety trzeba znac norweski. A i jakis zawod tez przydaloby sie miec. Bez zawodu i jezyka - fakt, jest ciezko znalesc prace.

Uwazam, ze to dobry pomysl ze szkola. Niestey stypendium nie przysluguje obcokrajowcom lecz wiem, ze sa wyjatki. W kazdy razie na kurs jezykowy stypendium nie przysluguje.

Co do nauki jezyka - jezeli bedziesz chodzic na kurs norweskiego te 2-3 w tygodniu i do tego uczyc sie sama w domu - to po 3miesiacach powinnas moc sie porozumiec bez za duzych problemow. Lecz niestety kusy te sa platne. Lecz kto nie inwestuje to i nie ma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
no dalej tak jak Elise napisala: kurs norweskiego, opanowanie jezyka, kurs zawodowy i ................fajna praca. Chyba ze masz konkretny zawod to ofert jest pod dostatkiem
Pozalam ostatnio dziewczyne z Wietnamu, studiuje w Norwegii i ma stypendium 5000kr, jako studentka z obcego kraju w wizie ma napisane ze moze pracowac tylko 20h, ale to to jako ciekawostka bo chyba nas nie dotyczy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Wyglada, ze jako obywatel EU mozesz dostac stypendium.
Tutaj sa kryteria jezeli chodzi o obywatelstwo:
www.lanekassen.no/Hovedmeny/Stipend-og-l...rav/Statsborgerskap/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
w sensie ze wiza nas nie dotyczy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
ania_s napisał:
No tak mialo byc stypendium a nie obywatelstwo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
Dokladnie jak powyzej jest pisane... Jezyk+ konkretny zawod i praca jest chociaz niektorzy mieli wiecej szczescia niz czego innego i sie zalapali na calkiem zacna robotke
duzo zalezy od jezyka nie ma co ukrywac takze nauka na poczatek to podstawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Sylwia Czajka
(Sylwia87)
Wiking
Nie stresujcie tak dziewczyny. Ja też dwa lata temu przyjechalam do Norwegii do chlopaka, ktory tu byl juz dluzszy czas. Znalam tylko angielski i prace znalazlam po okolo miesiacu w salonie kosmetycznym. Znajac norweski masz większa mozliwosc wyboru i latwiej znalezc prace, ale jezeli ktos bardzo chce, to nawet jak zna tylko angielski, to tez mu sie uda. Zalezy tez do jakiego miejsca przyjezdzasz. Bedziesz mieszkala w Oslo? Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
Elise napisał:
ania_s napisał:
No tak mialo byc stypendium a nie obywatelstwo

Zgłoś wpis