Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zabrane prawko w norwegii - Norwegia

Czytali temat:
bartek olszewski (934 niezalogowanych)
13 Posty
leszek żak
(zabik55)
Wiking
Witajcie czy mozecie mi doradzic 5 lutego zabrali mi prawko za przekroczenie predkosci dostalem 9500kr do zaplaty i wziete prawko na 6 mcy.Ten okres juz mi sie skonczyl a od czerwca juz mieszkam w polscce i nie bede przebywal w norwegii w wydziale komunikacji powiedzieli mi ze w sierpniu przyszedl papier ze ministerstwa transportu i komunikacji z norwegii ze stavanger z prozba o wymiane prawajazdy teraz ja niewiem co mam zrobic czy oni czekahja az odbiore czy wysla do polski czy potrafi ktos mi pomoc w tej sprawie z gory wam dziekuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(jarek9001)
Wiking
witam zabik55 , niestety nie mogę ci pomoc w twojej sprawie ale może Ty pomożesz mi ? powiedz o ile przekroczyłeś predkość i na jakim ograniczeniu . we wtorek w nocy troche przesadziłem i złapałem fotke w drammen , na 50-tce jechałem 80-ąt i nie wiem co teraz , dodam że miesiąc wcześniej w tym samym miejscu tez zlapałem tylko jechalem troche wolniej 62 na 50 , o 12 wiecej i dostalem 2900 . Nie wiem czy zabiorą ? Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
leszek żak
(zabik55)
Wiking
zabieraja z tego co wiem powyzej 25 jak przekroczysz ja jechalem 95 na 60
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(jarek9001)
Wiking
dzieki wielkie . Slabo to widze Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
jarek9001 napisał:
witam zabik55 , niestety nie mogę ci pomoc w twojej sprawie ale może Ty pomożesz mi ? powiedz o ile przekroczyłeś predkość i na jakim ograniczeniu . we wtorek w nocy troche przesadziłem i złapałem fotke w drammen , na 50-tce jechałem 80-ąt i nie wiem co teraz , dodam że miesiąc wcześniej w tym samym miejscu tez zlapałem tylko jechalem troche wolniej 62 na 50 , o 12 wiecej i dostalem 2900 . Nie wiem czy zabiorą ? Pozdrawiam.

przykro mi, ale zabiora......
na 60 gdybys jechał 90 tez by zabrali.....
A ze to była 50 to bedzxie jeszce gorzej....
Przy 60 straciłbys lejce na 6 mies+ok 10tys kary, ale ze na 50 to przewiduje 7/8 mies bez prawka+ min 12tys mandatu......
Tym bardziej,ze recydywa......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
leszek żak
(zabik55)
Wiking
mi na mandacie pisalo ze na 6 miesiecy ale sorry minelo juz 8 i nic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
leszek żak
(zabik55)
Wiking
czy zna sie ktos wlasnie na tych przepisach i moglby mi odpowiedziec czy mi wysla do polski czy wymienia prawo jazdy na norweskie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
marianek73 napisał:
jarek9001 napisał:

przykro mi, ale zabiora......
na 60 gdybys jechał 90 tez by zabrali.....
A ze to była 50 to bedzxie jeszce gorzej....
Przy 60 straciłbys lejce na 6 mies+ok 10tys kary, ale ze na 50 to przewiduje 7/8 mies bez prawka+ min 12tys mandatu......
Tym bardziej,ze recydywa......

Nie sadze, ze wiecej niz 8000 NOK i 3-6 mies.
Fart: Tap av førerett: fartsgrense 50
76 - 82 3 - 6 md.
82 - 90 6 - 9 md.
90 - 95 9 - 12 md.
95 - 100 12 - 15 md.
100 - 105 15 - 18 md.
105 - 110 18 - 21 md.
110 - 114 21 - 24 md.
114 - 118 24 - 27 md.
118 - 122 27 - 30 md.
122 - 126 30 - 33 md.
126 - 130 33 - 36 md.
Over 130 Over 36 md.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
zabik55 napisał:
Witajcie czy mozecie mi doradzic 5 lutego zabrali mi prawko za przekroczenie predkosci dostalem 9500kr do zaplaty i wziete prawko na 6 mcy.Ten okres juz mi sie skonczyl a od czerwca juz mieszkam w polscce i nie bede przebywal w norwegii w wydziale komunikacji powiedzieli mi ze w sierpniu przyszedl papier ze ministerstwa transportu i komunikacji z norwegii ze stavanger z prozba o wymiane prawajazdy teraz ja niewiem co mam zrobic czy oni czekahja az odbiore czy wysla do polski czy potrafi ktos mi pomoc w tej sprawie z gory wam dziekuję

Wedlug norweskich przepisow, jezeli mieszkasz dluzej niz 1 rok w Norge musisz wymienic prawko.
Jezeli natomiast wymeldowales sie z Folkeregister musisz okazac papier w Statens vegvesen i otrzymasz polskie prawko do reki. Co do wysylania nie wiem. Sam stracilem tu prawko dwukrotnie
po pierwszym razie na 4 miech i musialem wymienic na norweskie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
A czy to konieczne aby przebywajac tutaj na dluzej ( moze nawet na stale) musze wymieniac prawko na norweskie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok