Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
bartek olszewski (935 niezalogowanych)
38 Postów

(pindol)
Nowicjusz
espen napisał:
zabik55 napisał:
Witajcie czy mozecie mi doradzic 5 lutego zabrali mi prawko za przekroczenie predkosci dostalem 9500kr do zaplaty i wziete prawko na 6 mcy.Ten okres juz mi sie skonczyl a od czerwca juz mieszkam w polscce i nie bede przebywal w norwegii w wydziale komunikacji powiedzieli mi ze w sierpniu przyszedl papier ze ministerstwa transportu i komunikacji z norwegii ze stavanger z prozba o wymiane prawajazdy teraz ja niewiem co mam zrobic czy oni czekahja az odbiore czy wysla do polski czy potrafi ktos mi pomoc w tej sprawie z gory wam dziekuję

Wedlug norweskich przepisow, jezeli mieszkasz dluzej niz 1 rok w Norge musisz wymienic prawko.
Jezeli natomiast wymeldowales sie z Folkeregister musisz okazac papier w Statens vegvesen i otrzymasz polskie prawko do reki. Co do wysylania nie wiem. Sam stracilem tu prawko dwukrotnie
po pierwszym razie na 4 miech i musialem wymienic na norweskie.

Nie siej propagandy i nie opowiadaj bzdur, kto Ci naopowiadal takich bajek ze trzeba po roku prawo jazdy wymieniac? Chyba ze jestes z Pakistanu to wtedy nawet egzamin trzeba zdawac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
problem zabika polega na tym że wracając do Polski nie wymeldował się z Norwegii i wszystkie norweskie urzędowe pisma są wysyłane pod jego norweski adres .....albo jest zwrot do adresata ..albo trafiają do kosza.... Może ktoś jednak wie jak to rozwiązać ????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
pindol napisał:
espen napisał:
zabik55 napisał:
Witajcie czy mozecie mi doradzic 5 lutego zabrali mi prawko za przekroczenie predkosci dostalem 9500kr do zaplaty i wziete prawko na 6 mcy.Ten okres juz mi sie skonczyl a od czerwca juz mieszkam w polscce i nie bede przebywal w norwegii w wydziale komunikacji powiedzieli mi ze w sierpniu przyszedl papier ze ministerstwa transportu i komunikacji z norwegii ze stavanger z prozba o wymiane prawajazdy teraz ja niewiem co mam zrobic czy oni czekahja az odbiore czy wysla do polski czy potrafi ktos mi pomoc w tej sprawie z gory wam dziekuję

Wedlug norweskich przepisow, jezeli mieszkasz dluzej niz 1 rok w Norge musisz wymienic prawko.
Jezeli natomiast wymeldowales sie z Folkeregister musisz okazac papier w Statens vegvesen i otrzymasz polskie prawko do reki. Co do wysylania nie wiem. Sam stracilem tu prawko dwukrotnie
po pierwszym razie na 4 miech i musialem wymienic na norweskie.

Nie siej propagandy i nie opowiadaj bzdur, kto Ci naopowiadal takich bajek ze trzeba po roku prawo jazdy wymieniac? Chyba ze jestes z Pakistanu to wtedy nawet egzamin trzeba zdawac.

Nie Sieje. Jezeli sie nie orientujesz w temacie to nie dyskutuj:
www.nyinorge.no/no/Ny-i-Norge/Transport-...tenlandsk-forerkort/
Wiem, ze tam napisali o krajach spoza EU niestety interpretacja SV jest taka a nie inna. Drazylem w centrali SV i nic nie pomoglo.
Po drugie tlumacze, ze mialem zabrane i Statens Vegvesen nie oddal mojego opierajac sie na w/w przepisie. Musial wyslac do mojego urzedu gminy zeby sprawdzic autentycznosc mojego.

To samo jest w Polsce. Podczas zmiany meldunku wyrabialem dokumenty i przy prawie jazdy panienka zapytala mnie czy przebywam za granica ponad 183 dni w roku, ja nieswiadomy potwierdzilem i nie chciala mi wydac. Poprosilem ja , zeby zapomniala co mowilem. Zgodzila sie ale musialem podpisac oswiadczenie, ze nie przebywam.

Pokazywalem im to:
www.atl.no/skole/1001/955

www.vegvesen.no/Forerkort/Om+forerkort/D...k+forerkort/EOS-land

To powyzej z ich wlasnej strony, ale ci kretyni mowia, ze dostali pismo z policji i nie moga oddac. Dzwonilem na policje i im tlumaczylem, baba jak pien - powtarzala swoje.

Konkluzja: zmienilem bo nie mialem sil i nic nie pomagalo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
ESPEN > zmien dealera, albo całkowicie odstaw to swinstwo : )
Czy w norwegii jest jeszcze jakas inna norwegia.....?
Ludzie tu mieszkaja po 20 lat i nie zmienili prawka......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
marianek73 napisał:

Odezwal sie specjalista ktory twierdzil, ze w zimie nie ma mgly - jestes rasowym imbecylem i grafomanem, ktory zabiera glos gdzie popadnie przewaznie nie na temat. Czytaj ze zrozumieniem ijezeli potrafisz.

Ludzie tez tu pracuja po 20 lat na czarno i mozgu tez nie wymieniali
Do ciebie tyle - meteorologu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
qantan napisał:
problem zabika polega na tym że wracając do Polski nie wymeldował się z Norwegii i wszystkie norweskie urzędowe pisma są wysyłane pod jego norweski adres .....albo jest zwrot do adresata ..albo trafiają do kosza.... Może ktoś jednak wie jak to rozwiązać ????

Jezeli ma kody to mysle, ze moze sie wymeldowac na Altinn, ale dla Sv juz za pozno. Najprosciej przyjechac i to zalatwic w 1 dzien. To samo chyba dotyczy deklaracji podatkowej ktora musi zlozyc, nawet zerowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
espen napisał:
marianek73 napisał:

Odezwal sie specjalista ktory twierdzil, ze w zimie nie ma mgly - jestes rasowym imbecylem i grafomanem, ktory zabiera glos gdzie popadnie przewaznie nie na temat. Czytaj ze zrozumieniem ijezeli potrafisz.

tobie chyba naprawde od tego gówna mgła na oczy zaszła!

widziałes kurwa mgłe w zime?

chyba w egipcie.....

chyba juz rozumiem dlaczego masz takie problemy w urzedach,itp......
Tez bym cie spławił gdybym był urzednikiem

Imbecyl in gfafoman........
hehe dobry towarek, ok dobry
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
marianek73 napisał:
espen napisał:
marianek73 napisał:

tobie chyba naprawde od tego gówna mgła na oczy zaszła!

widziałes kurwa mgłe w zime?

chyba w egipcie.....

chyba juz rozumiem dlaczego masz takie problemy w urzedach,itp......
Tez bym cie spławił gdybym był urzednikiem

Imbecyl in gfafoman........
hehe dobry towarek, ok dobry

Juz ci pisalem w innym temacie cwiercinteligencie:
Ciekawa teoria, ze w zimie nie ma mgly. A slyszales o mgle radiacyjnej i adwekcyjnej? - proponuje google i wieksza powsciagliwosc w przyszlosci

Na szczescie nigdy nie bedziesz urzednikiem, bo jestes na to zbyt glupi, a splawic mozesz swoj leb.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
papierosy beda zdrowsze dla ciebie : )

za duzo google i tego swinstwa pojebało ci we łbie chłopaku......

moze ty okulary poprostu przetrzyj ......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
marianek73 napisał:
papierosy beda zdrowsze dla ciebie : )

za duzo google i tego swinstwa pojebało ci we łbie chłopaku......

moze ty okulary poprostu przetrzyj ......

Jak zwykle do niczego sie nie odniosles tepaku. Pewnie uwazasz, ze jezeli nie odpowiesz to problem zamieciesz pod dywan.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok