Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1635 Postów
Maniak
marianek73 napisał:
adameq napisał:
marianek73 napisał:
Radek napisał:
Ja ostatnio wymieniałem prawo jazdy na norweskie. Faktem jest że nie mamy obowiązku wymiany.
Prawko na osobowe mam do ukończenia 100 roku życia, a inne kategorie są ważne przez 5 lat.
Do wymiany prawka z kat. C, CE, D, DE potrzebne jast zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia, wtedy lekarz wypisuje na ile jest to orzeczenie ważne (max 5 lat). Po 5 latach trzeba znowu udać się do lekarza po kolejne oświadczenie i z tym papierem do Statens vegvesen.

nie ogarniam........
to po co ty radziu wymieniałes to prawko???
czyzby norweskie miało wieksze uprawnienia niz polskie......
aaaaaaaaaaaaa moze juz 10 lat tu jestes...........?

nie chodzi o wielkosc uprawnien.. skad wiesz co bedzie za x lat?? stac Cie bedzie wtedy wymienic prawo gdy okaze sie ze bedziesz musial robic kurs C,C+E,D ??? samo C kosztuje 60000NOK takze powodzenia

norwegia jest krajem,ktory wdraża jako pierwszy przepisy UE i jako jedyny sie do ich najpowazniej ustosunkowuje i przestrzega!
poki co nie ma co srac żarem,bo 10 lat to dłuuuugi okres.......
ty mi przypominasz jednego z moich "znajomych" typ ma ksywke ZRZĘDA
I twierdzi,ze zanim gruby schudnie,to chydy juz umrze.....

Radziu,a ty pilnuj takich dokumentów jak lejce,bo to zródło utrzymania!
zapomniałes dodac,ze statens i owszem wyda nowe,ale nie za darmo......
i znajac ich realia to trza beknąć bedzie z 1000nok.....

250 kr....i przestan juz z ta blazenada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Radek napisał:
Ja ostatnio wymieniałem prawo jazdy na norweskie. Faktem jest że nie mamy obowiązku wymiany.
Prawko na osobowe mam do ukończenia 100 roku życia, a inne kategorie są ważne przez 5 lat.
Do wymiany prawka z kat. C, CE, D, DE potrzebne jast zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia, wtedy lekarz wypisuje na ile jest to orzeczenie ważne (max 5 lat). Po 5 latach trzeba znowu udać się do lekarza po kolejne oświadczenie i z tym papierem do Statens vegvesen.

pamietaj tylko ze jak dostaniesz mandat w PL z norweskim prawkiem to bedziesz musial zaplacic na miejscu gotowka , przetestowalem .. aa i punktow w PL nie dostaje ale za to tutaj dostajesz - limit 15, powyzej zabieraja prawko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
BiZi napisał:
Radek napisał:

pamietaj tylko ze jak dostaniesz mandat w PL z norweskim prawkiem to bedziesz musial zaplacic na miejscu gotowka , przetestowalem .. aa i punktow w PL nie dostaje ale za to tutaj dostajesz - limit 15, powyzej zabieraja prawko

wiec jaki sens jest zmieniac,jesli nie jestes tu ponad 10 lat????
moze odrazu wystapic o paszport.......
i skonczcie juz ta błazenade,.....
polak jest wiekszym patiota norweskim po kilklu latach tutaj niz ci co sie tu urodzili i z dziada pradziada sa norkami......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
marianek73 napisał:
BiZi napisał:
Radek napisał:

wiec jaki sens jest zmieniac,jesli nie jestes tu ponad 10 lat????
moze odrazu wystapic o paszport.......
i skonczcie juz ta błazenade,.....
polak jest wiekszym patiota norweskim po kilklu latach tutaj niz ci co sie tu urodzili i z dziada pradziada sa norkami......

naprawde ciezko ci zrozumiec o czym rozmawiamy? nikt tu nie pisze, ze chce byc bardziej norweski niz norwedzy....

nie chce mi sie juz tlumaczyc.....ehh
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Sabuniek)
Wiking
Chciał to wymienił, tez się nad tym zastanawiam, bez konkretnej przyczyny, po prostu chce wymienic i tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
sabuniek napisał:
Chciał to wymienił, tez się nad tym zastanawiam, bez konkretnej przyczyny, po prostu chce wymienic i tyle.
też się kiedyś zastanawiałem, dlaczego większość rodaków w USA pilnuje, aby ich dzieci się polskiego nie nauczyły. po paru latach znalazłem wyjaśnienie. to samo, co i w tym przypadku.
wstyd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Sabuniek)
Wiking
I tu się mylisz panie kolego, mieszkałem w UK i swojej narodowości sie nie wstydziłem, w N chciałem mieszkać już dawno (wzgledy osobiste) i mam zamiar zostać tu daj boże na zawsze ale nie ukrywam ani nie wstydzę się kim jestem czyli POLAKIEM, urodziłem się PL i nawet jeśli przyjdzie mi zemrzeć na obcej ziemi umrę jako Polak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
q277 q267
(q277)
Wiking
As we all know, books teach us to learn about life, truth, science, and many other useful things. They increase our knowledge and expand our hearts and strengthen our character. From which we can get a lot of books to meet, expensiveDiscount Ladies Watches? bracelets, Tiffany Bangle Bracelets? are hard to exceed his value.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów

(espen)
Początkujący
Widze, ze nie wiecie o czym mowicie.Wiem, ze dyskusja odbyla sie dawno ale musze zareagowac. Bo to co piszecie to same idiotyzmy!!
Jesli kolego nie jestes pewien na 100% to nie zasmiecaj ludziom forum!!!

1. Jezeli jestes w Norwegii zarejestrowany dluzej niz 12miesiecy nasz obowiazek wymienic prawo jazdy
www.nyinorge.no/no/Ny-i-Norge/Transport-...tenlandsk-forerkort/
2.Punktow mozesz miec 7 w ciagu 3 lat jezeli masz 8 tracisz prawko na 6 miesiecy( czytaj §4)
www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20030919-1164.html

3.Wymiana prawka na norweskie 263NOK
4. Jezeli w polsce odbierasz prawko w gminie musisz poswiadczyc pisemnie, ze nie mieszkasz za granica ponad 183 dni w roku. Inaczej nie dostaniesz a bedziesz zmuszony aplikowac w Norge
5. Nie jest prawda, ze musisz placic mandaty w Polsce gotowka. Tylko jezeli nie posiadasz stalego meldunku jestes do tego zobowiazany( WIELOKROTNIE) to testowalem na sobie
6. Pomimo posiadania norweskiego prawka jako polski obywatel posiadajacy meldunek mozesz i na pewno dostaniesz punkty karne, ktore sa przypisane do osoby a nie do prawa jazdy - jestem tego przykladem - w ostatni weekend 84km/h na strefie 50 w Poznaniu. & punktow i 200Pln.
7.Po raz pierwszy w Norge stracilem prawko kilka lat temu na 4 miechy. plus 8000NOK
to bylo polskie prawko ktorego mi Staten Vegvesen nie oddal. Sprawdzono w mojej gminie autentycznosc polskiego i wydano norweskie.
8, Nastepnie stacilem na 6 miechow.
9. # raz stracilem na 13 miesiecy( sprawa w sadzie i 12000NOK)
powtorny egzamin teoria i praktyka. Teraz jezdze spokojnie
Wszystkie przypadki dotyczyly przekroczenia predkosci

Tyle w tym temacie

BiZi napisał:
Radek napisał:

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
espen napisał:
Widze, ze nie wiecie o czym mowicie.Wiem, ze dyskusja odbyla sie dawno ale musze zareagowac. Bo to co piszecie to same idiotyzmy!!
Jesli kolego nie jestes pewien na 100% to nie zasmiecaj ludziom forum!!!

1. Jezeli jestes w Norwegii zarejestrowany dluzej niz 12miesiecy nasz obowiazek wymienic prawo jazdy
www.nyinorge.no/no/Ny-i-Norge/Transport-...tenlandsk-forerkort/
2.Punktow mozesz miec 7 w ciagu 3 lat jezeli masz 8 tracisz prawko na 6 miesiecy( czytaj §4)
www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20030919-1164.html

3.Wymiana prawka na norweskie 263NOK
4. Jezeli w polsce odbierasz prawko w gminie musisz poswiadczyc pisemnie, ze nie mieszkasz za granica ponad 183 dni w roku. Inaczej nie dostaniesz a bedziesz zmuszony aplikowac w Norge
5. Nie jest prawda, ze musisz placic mandaty w Polsce gotowka. Tylko jezeli nie posiadasz stalego meldunku jestes do tego zobowiazany( WIELOKROTNIE) to testowalem na sobie
6. Pomimo posiadania norweskiego prawka jako polski obywatel posiadajacy meldunek mozesz i na pewno dostaniesz punkty karne, ktore sa przypisane do osoby a nie do prawa jazdy - jestem tego przykladem - w ostatni weekend 84km/h na strefie 50 w Poznaniu. & punktow i 200Pln.
7.Po raz pierwszy w Norge stracilem prawko kilka lat temu na 4 miechy. plus 8000NOK
to bylo polskie prawko ktorego mi Staten Vegvesen nie oddal. Sprawdzono w mojej gminie autentycznosc polskiego i wydano norweskie.
8, Nastepnie stacilem na 6 miechow.
9. # raz stracilem na 13 miesiecy( sprawa w sadzie i 12000NOK)
powtorny egzamin teoria i praktyka. Teraz jezdze spokojnie
Wszystkie przypadki dotyczyly przekroczenia predkosci

Tyle w tym temacie

BiZi napisał:
Radek napisał:

Førerkort fra EØS/EU-land kan brukes i Norge.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok