Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przedszkola czy obowiazkowe od 3 latek - Norwegia

Czytali temat:
Alexandra D paulinos678 Kuba92no (4315 niezalogowanych)
53 Posty
Julita Więzowska
(julka235)
Nowicjusz
witam mam pytanie czy prawda jest to ze w Norwegii 3 latki powinny chodzic do przedszkola ponoc norweske wladzre nie moga nakzac ale baaardzo naciskaja na to?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
julka235 napisał:
witam mam pytanie czy prawda jest to ze w Norwegii 3 latki powinny chodzic do przedszkola ponoc norweske wladzre nie moga nakzac ale baaardzo naciskaja na to?????

Prawda jest, ze powinny, ale nie musza. To zalezy od rodzicow. Jedni dbaja, aby ich dzieci mialy kontakt z rowiesnikami i uczyly sie zycia w spoleczenstwie, a inni rodzice zamykaja swoje pociechy z nianiami. Nianie wykonuja za dziecko wszystko, wlacznie z karmieniem. I jak takie dziecko konczy 6 lat jest posylane do szkoly, gdzie znacznie odstaje od innych szesciolatkow. A jesli jest to dziecko imigrantow to ma dodatkowo probkemy jezykowe.
Moja corka poszla do przedzkola majac 3 lata, minal rok i swietnie mowi po norwesku, oczywiscie jak na czterolatke.
Przedszkole uczy samodzielnosci i jednoczesnie zycia w grupie, dzielenia sie zabawkami, wspolpracy, porzadku,m tego, ze w zyciu sa tez obowiazki, nie tylko przyjemnosci itp.

Ale kazdy robi tak, jak uwaza. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
Julita Więzowska
(julka235)
Nowicjusz
dziekuje za odpowiedz a moze wiesz do kiedy trzeba zapisac dziecko do przedszkola? i jakie dzieci maja pierszenstwo ja nie pracuje i narazie siedze z malym w domu ale chcialam bym aby od przyszlego roku zaczol chodzic do przedszko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
To zalezy od kommuny, w ktorej mieszkasz. Ale w wiekszosci przypadkow do konca marca w danym roku. Mozna to zrobic przez internet, wybierasz w zaleznosci od kommuny od 3 do nawet 7 przedszkoli i w ktoryms z nich twoje dziecko dostanie miejsce.
Nalepiej napisz, ze twoje dziecko potrzebuje przedszkola, bo nie ma kontaktu z rowiesnikami i nie mowi po norwesku oraz, ze jak idziesz z nim na plac zabaw, to inne dzieci niechetnie sie z nim bawia, bo go nie rozumieja. To zawsze dziala
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
Julita Więzowska
(julka235)
Nowicjusz
dziekuje za dobre rady napewno je wykorzystam pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok